Kasperi Sarikoski loisti Sointi Jazz Orchestran kantaesityksissä

Kuvat: Matti Laipio

24.11.2021 16:56


Kasperi Sarikoskella oli runsaasti soolotilaa Kapsäkissa

Kahdeksan vuotta sitten perustettu Sointi Jazz Orchestra soitti ensimmäistä kertaa tiistaina Musiikkiteatteri Kapsäkissa ilman perustajaansa ja kapellimestariaan Rasmus Soinia, joka ei päässyt paikalle. Mutta ei hätää, illan pääsolisti Kasperi Sarikoski hoiti hienosti soittotyönsä ja tuurasi hyvin kapunakin.

Kasperi Sarikoski on nopeasti noussut suomalaiseen jazzpasunistien kärkeen. Sibelius Akatemiasta jazz-osastolta maisteriksi 2013 valmistunut Sarikoski on myöhemmin täydentänyt opintojaan Pariisissa ja New Yorkissa ja soittanut siellä Wynton Marsalisin luotsaamassa Jazz at Lincoln Center Orchestrassa. Vuodesta 2019 hän on toiminut UMO Helsinki Jazz Orchestran ykköspasunistina soittae tosin ensimmäistä kertaa orkesterin kanssa 16-vuotiaana 2004.

Big band-soittamisen lisäksi hän on myös soittanut erilaisissa pienemmissä kokoonpanoissa ja tehnyt kaksi omaa levyä, toisen trion kanssa ollen itse ainoa puhaltaja.

Sarikoski on mainio muusikko. Hänellä on upea soundi torvessaan ja erinomainen tekniikka. Ja vielä lisäksi hänellä riittää ideoita sooloissaan. Nuo kaikki piirteet tulivat hyvin esiin Kapsäkin konsertissa, jossa hän soitti enimmät soolot.

Tomi Nikku sooloilee edessään Kenneth Ojutkangas (vas) ja Pekka Seppänen

Konsertti oli sikälikin poikkeuksellinen, sillä kaikki kuullut teokset olivat kantaesityksiä. Mukana oli kaksi Sarikosken omaa kappaletta (Dual Blue ja Slow Morning Coffee), joista äskettäin Yrjö-palkittu Mikko Hassinen työstänyt hyvin soivat big band-sovitukset.

Vaikka Rasmus oli poissa, häneltä kuitenkin kuultiin uutta musiikkia. Kantaesityksensä sai näet kolmiosainen sarja Flow, Sound & Play, jonka sävyiltään erilaisissa osissa myös orkesterin muusikot saivat soolotilaa. Solistina kunnostautui mm. äsken oman yhtyeensä kanssa kiertueen tehnyt Tomi Nikku, joka toisessa soolossaan tarjosi mm. hauskan glissando-kuljetuksen.

Illan päätösnumerona oli isoille orkestereille jo paljon kirjoittaneen Henri Lyysaaren 10-minuuttinen teos Labyrinth Garden, jossa erilaiset aihiot lomittuivat ovelasti.

Oli myös ilahduttavaa, että nämä vierailevat kirjoittajat olivat huomioineet töissään Soinnin erikoispiirteenä olevan tavanomaista jykevämmän brass-sektion. Orkesterissahan trumpetteja ja pasuunoita täydentävät tuuba ja käyrätorvi.

Erityisen kunnioitettavaa on, että Sointi tarjoaa konserteissaan jatkuvasti uutta korkeatasoista musiikkia kuten nytkin.

Sointi Jazz Orchestra solistinaan Kasperi Sarikoski. Musikkiteatteri Kapsäkki 23.11.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin
Translate »