Kuopiossa jazz on voimissaan

Kuvat: Martti Koljonen

06.05.2022 10:50

tk_quintet_kuo 2
Tomi Kämäräinen (vas.), Markku "Lemmy" Lehikoinen, Roope Pelkonen ja Pauliina Pohjolainen

Vierailuni 5.5. King´s Crownissa todisti, että kirjailija Pekka Kejosen ”Suomen New Orleansiksi” nimeämä Kuopio on maineensa veroinen. Savon pääkaupungin jazzin voimahahmon Tomi Kämäräisen vetämät Jamit tarjosivat maailmanluokan jazzia. Hänen kokoamansa housebandin soundeissa oli kaikki kohdallaan; rytmi, melodia ja soinnut!

Pekka Kejonen 2005 KUVA Elina Laukkarinen, Savon Sanomat

Kuopiolaislähtöinen Kejonen (1941–2020) tunnettiin paitsi suomalaisen beat-kirjallisuuden isänä myös jazz-muusikkona. Hän aloitti taiteilijan uransa rumpalina, mutta lopetti esikoisteoksensa Jamien (1963) ilmestyttyä muusikon hommat ja keskittyi kirjoittamiseen. Kejonen toimi aikanaan myös lehtemme avustajana.

Jokainen jazzmuusikko joutui 1960-luvulla tulemaan toimeen omillaan. Koulutusmahdollisuuksia ei juuri ollut. Vuosi sitten kuollut itseoppinut jazzlegenda Pentti Lasanen (1936–2021) muisteli: ”Jos yritti kysellä toisilta, niin tarjottiin erilaisia teorioita, joista ei paljon apua ollut.” Jazzrytmit 6.3.2009, ”Täydellinen Big Band -soundi yhdeksällä miehellä”.

Kaikki on toisin tänään! Suurin osa nykyisistä jazzmuusikoistamme on hyvin koulutettuja ja hallitsevat niin nuotit kuin tekniikan. Hyvä esimerkki tästä oli King´s Crownin houseband. Kaikilla Kämäräisen kokoaman Quartetin jäsenillä on taustanaan vankat korkeakoulutasoiset opinnot ja kokemusta myös ulkomaan keikoilta. Heidät kyllä uskaltaa lähettää suomalaisena vientituotteena mille jazzareenalle tahansa!

Pauliina Pohjolainen

Alttosaksofonisti Pauliina Pohjolainen vieraili ensi kertaa King`s Crownin Jatsahtavassa jami-illassa. Hän oli suunnitellut ensimmäisen setin ohjelmiston. Se tarjosi monipuolisen kattauksen parasta toimivaa jazzia & groovea, ”Loesserista Warreniin”.

Tomi Kämäräisen mukaan heidän jami-iltaansa kuuluu alkuun yleensä lyhyt setti, ja sen jälkeen halukkaat pääsevät soittamaan, housebändin liidatessa jameja.

– Jazzin saralla jamit ovat musiikkikulttuuritapahtuma, jossa nuoremmat ja vanhemmat muusikot pääsevät tutustumaan toisiinsa ja verkostoitumaan. Jameissa on hyvä mahdollisuus aloittevalle muusikolle päästä matalalla kynnyksellä soittamaan kokeneempien kanssa.

Tomi Kämäräinen

Tomi Kämäräinen on monessa mukana. Hän on valmistunut musiikkikasvatuksen maisteriksi Rhythmic Music Conservatoriosta Kööpenhaminasta ja  työskennellyt pedagogina.

Tällä hetkellä Kämäräinen opettaa mm. Kuopion konservatoriossa rumpuja, bändisoittimia ja musiikin teoriaa. Hänellä on myös omia kokoonpanoja ja valittiin viime syksynä vireän Kuopion Jazz & Blues yhdistyksen puheenjohtajaksi.

King´s Crownissa on leppoisan rento tunnelma ja ystävällinen palvelu. Myös kohtuuhintaista jazz-palaa ja -juomaa löytyy kaikkeen makuun. Jameissa oli housebandin esiintymisen aikaan noin kolmisenkymmentä henkeä. Jouduin jättämään jatkot seuraavaan kertaan, kun ”iltalomalisenssini” loppui klo 20.00.

Housebandin setin biisit: If I Were A Bell (säv. Frank Loesser), It Could Happen To You (Burke-Van Husen), Country (Keith Jarrett), Autumn Blues (Lars Jansson), ja There Will Never Be Another You (säv. Harry Warren, san. Mack Gordon).

Tomi Kämäräinen (vas.), Roope Pelkonen, Pauliina Pohjolainen ja Markku Lehikoinen

Tomi Kämäräisen Jatsahtavat Torstai Jamit King´s Crown, Kuopio 5.5.2022

 

 

Takaisin
Translate »