Matti Johannes Koivun laulut luontuivat isollekin orkesterille

Kuvat: Matti Laipio

04.05.2022 16:31


Koivu laulaa, Soini johtaa, Ville Niemelä soittaa tuubaa

Sointi Jazz Orchestran 2013 perustanut Rasmus Soini on tullut tunnetuksi omaperäisistä ratkaisuistaan luodessaan orkesterin ohjelmistoa. Tällainen on myös yhteisprojekti laulaja-lauluntekijä Matti Johannes Koivun kanssa. Äkkisiltään kummastuttava hanke osoittautui kuitenkin toimivaksi Sointi-klubin konsertissa täpötäydessä Musiikkiteatteri Kapsäkissa.

Koivu on pitkän linjan artisti, jonka ura alkoi 1990-luvun lopulla Ultramariini-yhtyeen laulajana ja kitaristina. 2000-luvulla hän on toiminut pääasiassa sooloartistina ja tehnyt 2006 lähtien monia teksteiltään vivahteikkaita, usein arkielämää oivaltavasti kuvailevia lauluja sisältäviä levytyksiä, joilta lähes kaikki konsertissa kuulluista kymmenestä kappaleesta olivat peräisin.

 Tällaisten mies ja kitara-tyyliin esitettyjen kappaleiden muokkaaminen big band-versioiksi vaatii miettimistä, jotta laulu ei peittyisi ja myös laulujen sanat jäisivät kuuluville. Tässä työssä Soini oli hyvin onnistunut, sillä vain muutaman häivähdyksen verran Koivun laulu jäi orkesterin alle. muulloin balanssi solistin ja säestävän orkesterin välillä toimi niin mainiosti, että kuulijatkin pystyivät erottamaan laulujen sanat.

Tietenkin siihen vaikutti paljolti se, että Soini oli sovituksissaan harvemmin sijoittanut koko orkesteria laulun taakse käyttäen enemmänkin sektioiden vuorottelua tai jättämällä laulun pelkän komppiryhmän tuettavaksi. Ratkaisut toimivat hyvin. Koivu osoittautui kelpo laulajaksi, jonka ei silti tarvinnut opetella lauluihinsa jazz-fraseerausta pärjätäkseen big bandin kanssa.

Tuttuun tapaansa Soini hyödynsi jälleen orkesterin muusikoiden monipuolista soitinten hallintaa ennenkaikkea puupuhallinsektiossa, joka on soundillisesti kiistatta orkesterin monipuolisin ryhmä, kiitos muusikoiden runsaan sivusoitinarsenaalin. Tämän konsertin erikoisuuksia oli tenosristi/oboisti Janne Saarisen englannintorvisoolo. Harvemmin myöksään näkee piccolo-huilua jazzkonsertissa. Se taas oli yksi saksofonisti Petteri Hietamäen sivusoittimista.

Mielenkiintoista nähdä, mitä Rasmus ja Sointi seuraavaksi keksivät.

Matti Johannes Koivu ja Sointi Jazz Orchestra Sointi-klubin illassa Musiikkiteatteri Kapsäkissä 3.5. 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin
Translate »