Olli Soikkeli Quartet Café Caruselissa

Kuvat: Martti Koljonen

05.03.2022 13:31


Olli Soikkeli Quartet

Kahdesta triosta muodostunut kvartetti esiintyi ensimmäisen kerran livenä Café Caruselissa. Suomen Perinnejazz ry järjesti konsertin covid-tauon jälkeen ja paikalle oli saapunut tuvan täysi jazzjoukko.

Jyväskylässä trio on muodostunut pianisti Marian Petrescun ympärille ja Helsingissä kitaristi Olli Soikkelin ympärille. Basisti Joonas Tuuri ja rumpali Aleksi Heinola ovat täydentäneet trioja tavalla, joka joukko-opin kummallisten sääntöjen mukaan osoitti, että 3+3=4.

-Edellisestä keikasta on ollut aivan liian pitkä aika, aloitti keskustelun pöytäseurueemme toinen pariskunta.

-Kyllä sielu on kaivannut elävää musiikkia ja on aivan upeaa, että muusikot saavat jälleen työmahdollisuuksia.

-Grammy-palkittu Marian Petrescu ja New Yorkissa kuusi vuotta soittanut Olli Soikkeli ovat kansainvälisen tason muusikoita, joilla kysyntää riittää ympäri maailmaa.

-Jos tämä kvartetti esiintyisi Nykissä jossain klubissa niin liput varmaan maksaisivat 50 dollaria.

Ohjelmistoon oli poimittu vain helmiä suurilta esikuvilta. Nimet Oscar Peterson, Django Reinhardt, Wes Montgomery ja Modern Jazz Quartet ohjaavat odotukset virtuoosijazzin suuntaan ja nyt myös ne täyttyivät. Soittamisen näennäinen helppous on edellyttää tuhansien tuntien harjoittelun ja mielettömän määrän lahjakkuutta.

Konsertti käynnistyi bluesilla niin kuin asiaan kuuluu. Wes Montgomeryn Fried Piesin teema on kiperä ja soolojen alkuun soitetaan muutaman tahdin mittain avoimeen soinnun päälle rakentuva vamppi. Jokaiselle soolot ja rumpalille neloset. Yleisö oli heti ensi tahdeista valmis tarjolla olevaan korvakarkkiin.

L´Imbossible on Oscar Petersonin säveltämä bossa nova -teema on kaunis ja sisältää pitkiä rauhallisia ääniä ja vain muutaman suuremman intervallin. Biisi alkoi Marianin vapaapulssisella introlla ja jatkui keinuvalla kompilla, johon oli hyvä rakentaa sooloja myös triolipohjalta.

Aleksi Heinola (vas.) ja Joonas Tuuri

John Lewisin Django on eräs kauneimpia koskaan sävellettyjä teemoja ja hieno valinta rauhoittamaan musiikillista ilottelua hetkeksi. Alussa teeman soitti Olli ja kappale päättyi Marianin yksin esittämään meditatiivisella tavalla käsiteltyyn teemaan, joka päättyi duurisointuun.

Tunnistin lisäksi Djangon Lentement Mademoiselle ja musikaaliteeman Sunrise Sunset. Setissä oli vielä yksi kappale, jonka nimeä en heti tunnistanut, mutta Olli vahvisti teeman olleen Teach Me Tonight. Kerta kaikkiaan hieno tunnin setti.

Keikan aloitusaika kello kuusi, vapaa pääsy ja huipputason ohjelma houkuttelee yleisöä varmasti paikalle jatkossa.

Café Caruselin listalta löytyy pikkupurtavaa ja raikkaita juomia, joten paikalle kannattaa tulla hyvissä ajoin.

Olli Soikkeli, Marian Petrescu, Joonas Tuuri, Aleksi Heinola.
Café Carusel, Helsinki, 4.3.2022

Takaisin
Translate »