Sinfoonista Ellingtonia Turussa

Kuvat: Harri Aavaharju

28.11.2020 21:43


TJO

Turun konserttisaliin kokoontui marraskuun viimeisenä torstaina koronatilanteen sallima maksimihenkilömäärä Ellingtonin musiikin merkeissä. Konsertin alkuosa koostui vuonna 1968 Grammy-palkinnon voittaneesta Duken ja Billy Strayhornin säveltämästä Far East Suitesta ja toiseen puoliskoon oli ladattu Ellingtonin rakastetuimmat klassikot.

Anna-Maija Laiho-Ihekweazu*)

Far East Suiten big band -osuudet oli poimittu alkuperäiseltä levyltä ja sinfoniseksi sen oli täydentänyt Antti Rissanen lisäämällä jousiarrit. Lisäksi perusrumpusetin sointia väritti padat, putkikellot ja jotkin eksoottisemmat lyömät.

Brassipuolta oli vahvistettu kahdella cornolla. Pasuunasektion keulilla soitti Anna-Maija Laiho-Ihekweazu, joka hoitaa Turku Filharmoniassa varaäänenjohtajan tehtäviä.

TJO on eittämättä eräs Suomen huippubigbandeistä, joka koostuu seudun ammattimuusikoista.

Vuodesta 2018 orkesterin taiteellisena johtajana on toiminut Tero Lindberg, joka tässä konsertissa toimi trumpettisektion äänenjohtajana.Far East Suiten mukana siirryttiin itämaisiin tunnelmiin. Ideat melodioihin olivat peräisin Ellingtonin ja hänen muusikkojensa matkoilta 60-luvulla.

Silloin jazzin ilosanomaa levitettiin ympäri maailmaa osana USA:n kulttuurivientiä. Sarjan eri osat on omistettu solisteille, joita Duken bändissä riitti. Ja hyvin niitä löytyi myös Turusta illan konsertissa.

Fonisektiosta Kimmo Gröhn, Harri Wallenius, Jusu Heinonen ja muhkeasti barskaa soittanut Pekka Välimäki soittivat vuorollaan hienot soolot esikuvia kunnioittaen.

Tero Lindberg väläytteli monipuolisuuttaan poimien otteita Cat Anderssonin ja Cootie Williamsin harjoituskirjasta. Muitakin huikeita sooloja kuultiin ja niitä voi kuunnella vielä muutaman päivän ajan tilaamalla striimin osoitteesta lippu.fi.

Pekka Kurki

Kun autiomaan pöly oli laskeutunut väliajan jälkeen, siirryttiin jazzin perusteoksien äärelle. Crooner Pekka Kurki oli uusi miellyttävä tuttavuus, jolla laulun lisäksi oli hallussa scat ja poskipasuuna.

Näissä tutuissa teemoissa sooloihin tarttuivat innokkaasti monissa jameissa käytyjen kisojen karaisemat Mikko ”Gunu” Karjalainen ja Joonatan Sarikoski.

Sovitukset avaavat varmasti uusien konserttisalien ovia ja Antti Rissasen tyylikäs tapa juontaa ja toimia kapuna on yleisön ja selvästikin myös muusikoiden mieleen. Syystä Antti kertoi loppukuulutuksissa olevansa ylpeä koko Symphonic Ellingtonin tuotantoryhmästä.

Mikko ”Gunu” Karjalainen

 

Erityiskiitos konsertin taltioinnista. Oivaltavat siirtymät olivat mahdollista vain siten että ohjaaja osasi lukea partituuria.

Far East Suite:
1. Tourist point of View
2. Bluebird of Delhi
3. Isfahan
4. Depk
5. Mount Harissa
6. Blue Pepper (Far East of the Blues)
7. Agra
8. Amad
PAUSE
9. Take the A Train (sov. D. Berger)
10. Sophisticated Lady (sov. D. Berger)
11. Do nothing till you hear from me (sov. Lindberg)
12. It Don’t Mean a Thing (sov. A. Rissanen)

*) Vas. Vesa-Pekka Kopakkala,  Jani Jokinen, Kasperi Sarikoski ja Nicolas Indermüle. KUVA: Mikko ”Gunu” Karjalainen

KUVAT: Livestream -konsertista

 

 

 

 

 

Takaisin
Translate »