Sounds Of Jazz – hyvää kannatti odottaa

Kuvat: Martti Koljonen

27.04.2022 10:39


Rauno Tikkanen ja PT Quartet

Saksofonisti Pekka Toivasen 60-vuotisjuhlakonsertti piti olla jo viime syksynä, mutta se jouduttiin siirtämään pandemian takia kahteen kertaan. Kolmas kerta toden sanoi! Kuopion komeassa musiikkikeskuksessa kuultiin 26.4. upeita melodian mestareiden sävellyksiä neljän instrumenttinsa suvereenisti hallitsevan muusikon tulkitsemina. Illan huipensi toisella setillä kapellimestari Rauno Tikkasen johtamat nuoret sinfonikot.

Toivanen tunnetaan aktiivisena jazzmuusikkona myös kansainvälisillä areenoilla. Hän oli kutsunut pohjoismaiseen kvartettiinsa pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitaan: Tanskalainen pianisti Jørgen Lauritsen on Kööpenhaminan Konservatorion kasvatteja. Bengt Stark on kotimaansa Ruotsin tunnetuimpia jazzrumpaleja. Basisti Wade Mikkola tunnetaan yhtenä Suomen keskeisimmistä jazzmusiikin soihdunkantajista Toivasen tavoin. Mikkola on ammentanut oppejaan jazzin emämaasta Yhdysvalloista.

AMKO-sinfonia on Savonia-ammattikorkeakoulun ja Kuopion konservatorion musiikinopiskelijoista koostuva sinfoniaorkesteri, jota johtaa kapellimestari-klarinetisti Rauno Tikkanen. Vuoden 1991 ”Kuopiolainen Jazzmuusikko” on jalostanut Jorma Panulalta ja Atso Almilalta saamiaan vaikutteita mm. Lontoossa, Genevessä ja USA:ssa.

Toivanen kuvasi jazzin olemusta ennen konserttia kulttuurituottaja Iikka Taavitsaiselle (SaSa 24.4.2022): ” Parasta jazzissa on svengin mysteeri. Se on ihana haaste ja elämyksen aihe. Rytmiset jännitteet ja niiden purkaminen, drive. Samantyyppistä rytmistä elämystä en ole muiden musiikkityylien kohdalla havainnut. ”

Toivanen lupasi haastattelussa ”raottaa svengin mysteeriä eikä kenenkään tarvitse lähteä tiistaina Musiikkikeskuksesta korviaan pidellen”. Vannoutuneelle trad jazzin ystävällekin Toivasen missio osoitti selvästi, että jazzissa löytyy myös kauniita ja helposti nautittavia soundeja, kun mestarit ovat asialla!

Savonian tuottajan Marjo Suhosen mukaan konserttiin tuli yleisöä tyydyttävästi vaikkei lippujen ennakkomyynti kovin vilkasta ollutkaan.

Ohjelma:
1. Setti:
Nat Adderley: Naturally, Duke Ellington & Billy Strayhorn: Isfahan, Horace Silver: The St. Vitus Dance, Burt Bacharach &David: Alfie, Tete Montoliu: Ballad For Line, Burt Bacharach & Hal David: What The World Needs Now
2. Setti:
Michel Legrand, sov, Mike Lewis: Summer Knows, George Gershwin, sov. John Whitney: Fascinating Rhythm, Henry Wolkin: The Powel Canyons, I osa Dirty Devil Canyon, II osa Dark Canyon, III osa White Canyon. Encore: Snowfall.

AMKO-sinfonia ja PT Quartet

Pekka Toivanen Quartet: Pekka Toivanen tenori-, altto- ja sopraanosaksofoni, Jørgen Lauritsen (Tanska) piano, Wade Mikkola basso ja Bengt Stark (Ruotsi) rummut.

AMKO-sinfonia, kapellimestarimestari Rauno Tikkanen

SOUNDS OF JAZZ, 26.4.2022 Kuopion Musiikkikeskus Konserttisali

Takaisin
Translate »