Tero Lindbergin Cold War 3.0

Kuvat: Kuvat striimista Tero ja Harri

27.11.2021 14:33


Tero ja trumpetti

-Tervetuloa kylmän sodan kylmään maailmaan, sanoi Tero Lindberg konsertin aluksi. -Sain pahimpaan korona-aikaan Suomen Kulttuurirahaston apurahan ja toteutin pitkäaikaisen haaveeni säveltää sarja big bandille. Tässä yhdistyy leffaa, agenttitarinaa ja takaa-ajotyyppistä musiikkia. Tapahtumapaikkoja on eripuolilla maailmaa. Suomalainen agentti kiertää erilaisia kriisipesäkkeitä. Morricone, Schiffrin ja Mancini ovat eräitä musiikillisia esikuviani, joiden tuotannon heijastuksia saattaa olla kuultavissa tämän konsertin aikana.

Turku Jazz Orchestra teki kolmen keikan Cold War 3.0 -kiertueen Turussa, Uudessakaupungissa ja Salossa. Keikkojen myötä päättyy myös Teron nelivuotinen pesti orkesterin taiteellisena johtajana. Arvio perustuu striimiin ensimmäiseltä keikalta ja etenee biisilistan mukaisessa järjestyksessä.

Anssi Nykänen

Tero mieltymys trumpetin korkeisiin ääniin on varmastikin tullut kaikkien tietoon. TJO:n vankasta trumpettisektiosta lähtee kyllä muutenkin. Joissakin tuttipaikoissa säveltäjä itse vahvistaa kokonaissoundia.

Kievin kaduilla sooloja soittivat Kimmo Gröhn ja Jani Jokinen ja monelle mieluisana yllätykseksi Anssi Nykänen Veikka Kajamiehen tukemana. -Saimme Anssin innostumaan tästä projektista ja lähtemään Espanjan lämmöstä, jossa hän nykyään asustelee.

Minareetin juurelta käynnistyi teema flyygelitorvella ja aloitti melkoiset markkinat. Itämainen komppi vei kuulijan kameliaitaukseen, jossa agentti tinki kauppiaan vaatimasta hinnasta alennusta tai sitten vähintäänkin käärmettä kaupan päälle.

Jusu Heinosen foni- ja Timo Kajamiehen kiipparisoolo gongien ja matottoman virvelin säestyksellä toimivat tilanteen taustalla. Loppua kohden tilanne rauhoittui ja nautittiin kupilliset minttuteetä kaupan kunniaksi.

Kimmo Gröhn

Trump-imitaatiossa Tero kupitteli ja käytti crowl-kurkkua. Teemasta siirryttiin sujuvasti viihdemaailman pyörteisiin, jossa tarjolla oli hampurilaisia ja cokista. Trumpetti ja Pekka Välimäen barska vei kuulijat Charlien enkelien seurassa Las Vegasiin. Lopuksi Teron torvesta pääsi nauru amerikkalaiselle hapatukselle.

Vakavampiin tunnelmiin mentiin flyygelitorvien soittamalla koraalin omaisella teemalla A sad song. Kaunis flygarin soundi sai parikseen sähköisen, suoran kitaran.

Teron sooloa kuunnellessa tuli mieleen, että korona-aikaa on käytetty säveltämisen lisäksi myös oman soittamisen kehittämiseen. Sankaritrumpetistista on löytymässä myös herkempi puoli. Pasuunat ja flyygelitorvet muodostivat upean vaskikuoron.

Suomalainen kaksoisagentti on soluttautunut kahteen suuntaan ja lisävaikutelmaa esitykseen tuo pätkät nauhoitetuista puheluista. Harmon-mute ja huilu on hyväksi havaittua yhdistelmä, kun siihen lisätään vielä rhodesialaista sähköpianoa. Terolla oli keikalla flyygelitorven lisäksi kaksi trumpettia ja tässä kappaleessa oli käytössä se kultaisempi. Huilusooloja kuullaan aivan liian harvoin big band -keikoilla. Nyt sellaisen soitti Tane Kannisto.

Gustav Nyström

Moskovan muulin takaa-ajoa varten kasakkakuoro virittelee itseään tunnelmaan, jota tehostaa Batman -sarjasta tuttu tapa soittaa. Vain sanalliset tehosteet, kuten crash-kaboom-slädam-boof-doing puuttuvat striimistä, mutta ne on helppo kuvitella, kun sulkee silmänsä.

Jusu Heinosen fonisoolon jälkeen jatkaa Jonatan Snapir särökitaralla. Takaa-ajajien ladoista otetaan lopuksi kaikki irti.

The Hacker käynnistyy saksalaisella funk-kompilla. Sektioista otetaan kaikki irti ja moog-syntetisaattorin karu sointisävy varoittaa erilaisten viestimien kautta leviävistä viruksista ja haittaohjelmista. Gustav Nyströmin pasuuna soi komeasti ja tuplakieli tehostaa viestin perillemenoa.

Tämän konserttikiertueen jälkeen vaihtuu kapun vastuu Ville Vannemaalle. Teron taival on kestänyt neljä ja koko orkesterin kymmenen vuotta. Valtion tuki mahdollistaa toiminnan kehittämisen. Jusu Heinosen kauniiden sanojen jälkeen kuultiin ylimääräisenä, Kultainen trumpetti iskee jälleen.

Tero ja flyygelitorvi

Terosta löytyi tämän konsertin myötä entistä vahvempi jazzpuoli viihde-Teroa kuitenkaan väheksymättä.

Striimi on katsottavissa lunastamalla tunnus keikalla.fi palvelusta

Turku Jazz Orchestra & Tero Lindberg: Cold War 3.0

24.11. klo 19, Teatro-sali, Logomo, Turku
25.11. klo 19, Kulttuurikeskus Cruselli, Uusikaupunki
27.11. klo 19, Kulttuuritila Näkkäri, Salo

Biisilista: 1. Cold War 3.0 2. Streets of Kiev 3. A Message from Minaret 4. Trump’s Holiday 5. A sad song 6. Double Agent 7. Moscow Mule 8. The Hacker Encorena: The Golden Trumpet Strikes Again.

Teron sävellyksiä ja sovituksia kaikki paitsi encoressa on ollut Robert Löflund mukana tekemässä.

TJO

Puut: Jusu Heinonen, Tane Kannisto, Kimmo Gröhn, Harri Wallenius, Pekka Välimäki

Trumpetit: Tapio Maunuvaara, Petter Järvi, Timo Mansikka-aho, Rami Koskinen

Pasuunat: Anna-Maija Laiho-Ihekwaeasu, Jani Jokinen, Gustav Nyström, Mikael Långbacka

Komppi: Anssi Nykänen, Veikka Kajamies, Vesa Saloranta, Timo Kajamies, Jonatan Snapir

 

 

 

 

 

Takaisin
Translate »