Twin Peaksin musiikki veti Bio Rexin kahdesti täyteen

Kuvat: Olli Nurmi ja Matti Laipio

10.10.2021 14:36


Tällaisia näkymiä oli Bio Rexin Twin Peaks-konsertissa (ON)

David Lynchin ja Mark Frostin luomaa pikkukaupungin murhamysteeria kuvailevaa tv-sarja Twin Peaksia esitettiin ympäri maailmaa ensimmäisen kerran 1990-luvun alussa. Se saavutti nopeasti kulttimaineen ja siihen tehtiin 2017 jatko-osia, jolloin myös alkuperäissarjaa esitettiin Suomessa. Tuolloin sen mystinen maailma tavoitti myös nuoremman katsojapolven.

Twin Peaksin nykyistä kulttiasemaa kuvaa hyvin sekin, että kaksi UMO Helsinki Jazz Orchestran ja laulajatar Kadi Vijan yhdessä elektronisen taiteen duon Pink Twinsin kanssa Bio Rexissa toteuttamaa multimediakonserttia myytiin loppuun. Myös yleisö oli keskimäärin nuorempaa kuin UMO:n konserteissa yleensä. 

Sarjassa FBI-agentti Dale Cooperin selvittelee nuoren Laura Palmerin murhaa kuvitteellisessa synkkien metsien keskellä Washingtonin osavaltion pohjoisosassa sijaitsevassa Twin Peaksin pikkukaupungissa. Kerronnaltaan viipyilevä sarja on hyvin rikassävyinen, paikoin surrealistinen. Siinä on myös yliluonnolliselta tuntuvia outoja elementtejä.

Pink Twins työkaluineen (ML)

Sarjan musiikin teki aikanaan Angelo Badalamenti. Hän sävelsi sarjaan myös lauluja, jotka Lynch sanoitti. Nämä laulut olivat sävyiltään heleitä ja kaunismelodisia tarjoten hyvän kontrastin sarjan mysterisille ja paikoin myös uhkaa tihkuville käänteille.

UMO:n konsertissa Badalamentin musiikki oli saanut uuden ulottuvuuden sovituksissa, joista valtaosan oli tehnyt Mikko Hassinen orkesterin kapellimestarin Ed Partykan täydentämänä. Osassa kappaleista oli mukana Kadi Vija, jonka kauniisti soivan laulun takana taakse Hassinen oli usein kirjoittanut kontrastiksi raskaasti soivaa pelottavalta kuulostavaa sointimassaa tavoittaen hyvin sarjan hengen. Uskoisin, että sekä Lynch että Badalamenti olisivat hyvin tyytyväisiä näihin sovitusratkaisuihin.

Lisäulottuvuuden konserttiin toivat elektronisesti luotu äänimaisema ja orkesterin taustalla olleen suuren valkokankaan täyttävät videoinstaltaatiot, jotka täydensivät hyvin orkesterin soittoa. Tästä vastasivat Pink Twins eli veljekset Vesa ja Juha Vehviläinen, joiden panos loi konsertista moniulotteisen elämyksen.

UMO Helsinki Jazz Orchestra johtajana Ed Partyka, Kadi Vija ja Pink Twins Bio Rexissä 9.10. Ohjelmistona Angelo Badalamentin säveltämää Twin Peaks-sarjan musiikkia sovittajina Mikko Hassinen ja Ed Partyka

Takaisin
Translate »