UMO dominoinut orkesterien yhteiskonserteissa

Kuvat: Matti Laipio

22.09.2021 15:04


Lavalla UMO:n soittajat vasemmalla ja HKO:n oikealla. Ed Partyka johtaa.

Koronatilanteen helpottuessa myös UMO Helsinki Jazz Orchestran syyskausi on lähtenyt rivakasti käyntiin. Se on ollut mukana myös helsinkiläisten orkesterien yhteishankkeissa. Viime viikolla se konsertoi Avantin ja Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa. Tiistaina 21. syyskuuta oli vuorossa yhteiskonsertti Helsingin kaupunginorkesterin kanssa.

Tosin HKO ei ollut Musiikkitalossa täysilukuisena, vaan sen riveistä oli tusina puhaltajia sekä lyömäsoitinryhmä. Silti UMO:n kapellimestarin Ed Partykan johtamia soittajia oli lavalla reilut 30.

Jo edellisen viikon konsertissa tuli esiin big bandin ja muiden orkesterien dynamiikkaero, sillä UMO:n brass-sektiot peittivät yhteisosuuksissa muiden orkesterien soittajat. Tämä ero vastaan tuli myös tiistaina, jolloin erityisesti HKO:n kahdeksan puupuhaltajan peittyivät usein Musiikkitalon akustiikassa. Se oli harmi, sillä kaikki sovitusten nyanssit eivät välittyneet kunnolla kuulijoille.

Konsertin ohjelmisto oli varsin monipuolinen, sillä mukana oli Stan Kentonin orkesterin mapista poimittujen teosten sekä George Russellin säveltämän ja Gunther Schullerin johtaman orkesterin 1957 levyttämän jyhkeän kolmiosaisen All about Rosien lisäksi Partykan omia sovituksia eri aikakausien jazzkappaleista.

Mukana oli mm. Charlie Parkerin harvoin esitetty Klactoveesdestene. Parkerin siitä 1947 levyttämä oma versio on aivan tyypillistä bebopia, ehkä kummallinen nimi on kavahduttanut sitä soittamasta useammin. Tosin eipä nytkään parkeriaanit olisi tunnistanut kappaletta, sillä Partyka oli pirstonut ja rakentanut uudelleen väläyttämättä teemaa esiin sovituksessaan.

 Samankaltaisen kovan kohtalon koki Wayne Shorterin suosituimpiin kappaleisiin kuuluva 1960-luvun alussa säveltämä tarttuvateemainen Fee-Fi-Fo-Fun, jonka melodiaa ei myöskään pystynyt tunnistamaan. Lempeämmän käsittelyn sai Duke Ellingtonin klassikko Sophisticated Lady, josta Partyka oli tehnyt kertomansa mukaan Bob Brookmyerin hengessä kulkevan sovituksen.

Partyka kiistatta taitava sovittaja, joka osaa monipuolisesti käyttää isojen kokoonpanojen mahdollisuuksia rikkaisiin sointiväreihin jättäen sovituksissaan anteliaasti tilaa myös solisteille. Konsertin ainoassa Partykan omassa sävellyksessä Do as I say(not as I do) HKO:n soittajat pääsivät paremmin kuuluville.

Konsertin sävähdyttävimmästä soolosta vastasi UMO:n trupettisektion vahvistuksena ollut Jorma Kalevi Louhivuori, joka Rosien kolmannessa osassa nousi hienosti esiin kaikkien muiden soittajien pauhussakin.

UMO Helsinki Jazz Orchestra & Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa 21.9. Konsertin kapellimestarina Ed Partyka. Konsertin teosten säveltäjinä Hugo Montenegro, George Russell, Duke Ellington, Charlie Parker, Kenny Kirkland, Wayne Shorter, Ed Partyka ja Ernesto Lecuona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin
Translate »