Vova kävi Helsingissä

Kuvat: Matti Laipio

30.07.2021 19:24


Shafranov, Mikkola ja Heinola Café Crusellissa

Pianisti Vladimir ”Vova” Shafranov on turhan harvoin Helsingissä kuultu muusikko. Suomeen 1970-luvulla Leningradista muuttaneesta Vovasta tuli nopeasti taitavuutensa ansiosta kysytty pianisti, joka soitti mm. Eero Koivistoisen kvartetissa. Mutta muutettuaan New Yorkiin, missä hän asui 15 vuotta. Sieltä palattuaan hän asettui Maarianhaminaan eikä häntä 2000-luvulla ole Manner-Suomessa kuultu kuin harvoin.

Ironista kyllä: nykyään Vova lienee tunnetumpi Japanissa ja New Yorkissa, missä hänen uusin levynsäkin on tehty. Poikkeuksena suomalalaisista nykypianisteista, joiden ohjelmisto koostuu valtaosin heidän omista sävellyksistään, Vovan ohjelmisto koostuu valtaosin eri ikäisistä ikivihreistä. Tyyliltään Vova edustaa amerikkalaista pianistiperinnettä. Hänen soitossaan on ripaus Bill Evansia, mutta monia muitakin aineksia..

Yksi harvinaisista Helsingin-vierailuista osui torstaiselle Jazz-Espalle, jonka iltapäiväkonsertissa hän soitti basisti Wade Mikkolan ja rumpali Aleksi Heinolan kanssa. Sama trio soitti myöhemmin illalla vielä Café Carusellissa.

Vova, Wade ja Aleksi

Jazz-Espan konsertti osoitti nykyään jo seitsenkymppisen Vovan säilyttäneen hyvin taitonsa. Tekniikka on erinomaista, samoin hän osaa luovasti rakentaa tutuistakin paljon soitetuistakin kappaleista persoonallisia kehitelmiä. Hyviä esimerkkejä tällaisesta olivat Kappelin lavalla kuullut hänen tulkintansa sellaisista ikivihreistä kuin Whisper Not, I Remember Clifford ja Bag’s Groove.

Vaikka trio oli ennen keikkaa ilmeisesti harjoitellut vain minimaalisesti, niin myös yhteistyö Waden ja Aleksin kanssa toimi erinomaisesti. Aleksihan on tyylillisesti tällaisen hard bop-suuntaisen musiikin erikoismies. Siksi hän oli mainio ankkuri triossa. Myös Wade teki hyvää työtä kompatessaan ja tarjoili hyvinkin kekseliäitä sooloja.

Kappelin lavan konsertin plussana oli myös hyvä äänntoisto kaikkien soitinten erottuessa miksauksessa hyvin. Café Carusellin ulkolavalla äänentoisto taas ei ollut yhtä hyvä. Myös mereltä puhaltava kova tuuli toi omat ongelmansa.

Vladimir Shafanov, piano, Wade Mikkola, basso ja Aleksi Heinola, rummut. Jazz-Espa ja Café Carusell 29.7.

 

 

 

Takaisin
Translate »