Veikko Hakkarainen & Plonk Music Sextetiltä mainio päivitys

Kuvat: JR mediakirjasto

30.04.2022 11:24


Kaksi pianistia

Kanneltalossa levytettiin vuonna 2003 Thelonious Monkin suosituimpia sävellyksiä, esiintyjänä Veikko Hakkaraisen nimivahva sekstetti. Nyt äänitys on remasteroitu ja levy julkaistaan ma 23.5. klo 19.00 perinteikkäässä ravintola Kairossa Kotkassa. Remasteroinnin on tehnyt Enno Mäemets ja Editroom.

Kanneltalon sessiossa soittivat: Esa Pethman (ts, huilu), Andrei Sinenko (as), Markku Veijonsuo (tb), Veikko Hakkarainen (p, celesta), Eerik Siikasaari (b) ja Esko Rosnell (dm).

Thelonious Sphere Monk (1917–1982) oli yhdysvaltalainen jazzpianisti ja säveltäjä, joka tunnetaan omaperäisestä improvisaatiotyylistään sekä monista jazzstandardeiksi muodostuneista sävellyksistään. Monkia pidetään yhtenä jazzin bebop-tyylin perustajista.

Veikko Hakkarainen (1941): ”Oma urani Monkin musiikin parissa alkoi vuonna 1957 16-vuotiaana ostetusta Monkin EP-levystä”. Monk on kuulunut hänen ohjelmistoonsa yli 60 vuotta!

”Monkin musiikki pohjautuu paljolti bluesiin ja nuorena kirkossa säestämäänsä musiikkiin”, kertoo Hakkarainen, ”osa harmoniarakenteista on eurooppalaisesta musiikista lähtöisin olevaa kvinttikulkua, mutta suuri osa poikkeaa siitä. Se tekee musiikista poikkeavaa. Usein sanotaan, että äänet ovat vääriä, mutta ne ovat kuitenkin hyvin harkittuja.”

Esa Pethmania (1938) pidetään yhtenä suomalaisen jazzin kärkihahmoista. Hän on tehnyt yhteistyötä Hakkaraisen kanssa jo 1960-luvulta lähtien. Pethmanin pääsoitin on saksofoni, mutta hän soittaa myös huilua. Pethman on soittanut muun muassa Radion Tanssiorkesterissa. Jazzin lisäksi hän on tehnyt uran myös iskelmämusiikin parissa kuten Laila Kinnusen ja Carolan taustayhtyeissä.

Andrei Sinenko on soittanut mm. Sven Nygårdin kanssa ja Jaso Big Bandissa.

Markku Veijonsuo (1961) on suomalaisen jazzpasunismin tärkeimpiä taitureita. Hänen ensimmäiset jazzpestinsä olivat perinteisten jazzorkestereiden pasuunasektiossa kuten Pori Big Bandissa ja Espoo Big Bandissa. Veijonsuo on toiminut myös UMOn pasuunasektion johtajana.

Eerik Siikasaari (1957) on ollut Hakkaraisen luottobasisti jo 1980-luvulta lähtien. Siikasaari tunnetaan pitkäaikaisesta työstään Trio Töykeiden basistina. Hän soittanut bassoa monissa eri kokoonpanoissa ja on myös paljon käytetty sessiomuusikko.

Esko ”Rusina” Rosnell (1943–2009) soitti lukemattomissa jazzkokoonpanoissa. Hän lienee yksi eniten levyttäneitä rumpaleitamme. Rosnell ei keskittynyt pelkästään jazziin vaan soitti mitä tahansa musiikkia ja oli UMO:n perustajajäsen. Hänen kansainvälisesti merkittävin esiintymisensä on Dizzy Gillespien ja Arturo Sandovalin kanssa albumilla A Finland Station.

Veikko Hakkarainen & Plonk Music Sextet, Kanneltalo 23.10. 2003
1. Blue Monk, 2.Oska T,, 3. Pannonica (celesta/piano), 4. Four in One, 5. Monk´s Mood, 6. Evidence,
7. ´Round Midnight, 8. Trinkle-Tinkle, 9. Friday The 13th, 10. Ugly Beauty,
11. Thelonious, 12. Well You Needn´t, 13. Bemsha Swing

Takaisin
Translate »