Bengt-Arne Wallin poissa

Kuvat:

11.12.2015 12:44


Bengt-Arne Wallin ja Timo Vähäsilta Tampereella 1980.

Merkittävä ruotsalainen jazzvaikuttaja Bengt-Arne Wallin poistui taivaalliseen jazzsoittokuntaan 23. marraskuuta 89-vuotiaana. Linköpingissä 13.07.1926 syntynyt Wallin oli alunperin trumpetisti ja flyygelitorvisti, myöhemmin myös vaikuttava orkesterinjohtaja ja säveltäjä. Hän toimi pitkään myös Kungliga Musikhögskolan i Stockholmin opettajana.

Wallinin muutettua 1950-luvun alussa Tukholmaan hän nousi nopeasti silloisen ruotsalaisen jazz-eliitin keskuuteen. Hän oli yksi niistä pioneereista, jotka 1950- ja 1960-luvuilla kehittivät omanlaistaan, pitkälti ruotsalaiseen kansanmusiikkiin nojautuvaa uutta ja innovatiivista jazzkieltä.

Tuohon joukkoonhan kuuluivat mm. pianisti Jan Johansson, baritonisti Lars Gullin (Paroni Paakkunaisen suuri nuoruuden idoli), sekä pianisti Bengt Hallberg ja lisäksi vielä altisti-klarinetisti Arne Domnérus, jonka big bandin jäsenenä Wallin soitti monta vuotta.

Vuonna 1962 Bengt-Arne Wallin sai Gyllene Skiva -palkinnon levystään Old Folklore in Swedish Modern. Tuo levy on merkittävä pala ruotsalaista jazzhistoriaa, ja se toi hänet myös kansainvälisesti tunnetuksi.

Noin vuoden 1970 tienoilla hän heitti trumpettinsa ns. nurkkaan ja keskittyi siitä lähtien sävellys- ja sovitustyöhön sivutoimisten, mutta leipää tuovien opetustöidensä ohessa.

Wallinin bigband-teos Songs Of Works sai maailman kantaesityksensä huhtikuussa 1980 Tampereella.

Takaisin
Translate »