Chick Corealla on monta rautaa tulessa

Kuvat: Toshi Sakurai

14.10.2015 15:13


Chick Corealla on ensi vuonna monenlaisia hankkeita.

Helsingissä perjantaina Vigil-yhtyeensä kanssa Euroopan-kiertueen aloittavalla Chick Corealla on monta rautaa tulessa. Vigilin lisäksi hän on tänä vuonna esiintynyt mm. soolopianistina, duona Herbie Hancockin samoin banjovirtuoosi Bela Fleckin kanssa. Ensi vuoden puolella on luvassa mm. Electric Bandin uudelleenherääminen.

Ensi vuodesta on muutenkin odotettavissa Corean osalta varsin aktiivinen. Hän näet täyttää 75 vuotta, minkä kunniaksi on luvassa monenlaista.

Tämä paljastuu Corean jazzrytmit.comille myöntämästä haastattelusta, joka tehtiin sähköpostilla kolme päivää ennen Vigilin Helsingin Kulttuuritalon konserttia 16. lokakuuta.

JR: Perustit Vigilin 2013 , teitte levyn ja lähditte pitkälle kiertueelle, joka ulottui viime vuonna myös Suomeen. Onko uusi kiertue eräänlainen toinen näytös yhtyeen uralla?

CC: Kyllä nimenomaan. Tosin uskon myös, että Vigilin toiminta tulee jatkumaan tämän kiertueen jälkeenkin.

JR: Levytitte kaksi vuotta sitten. Onko odotettavissa uutta Vigil-levyä?

CC: Kyllä varmasti, tosin aikataulua ei ole lyöty lukkoon. Ensi vuosi tulee olemaan varsin tapahtumarikas, sillä täytän kesäkuussa 75 vuotta. Tämä tarjoaa mahdollisuuden erilaisille erikoistapahtumille, konserteille sekä myös levytyksille. Tuo kaikki on parhaillaan suunniteltavana.

Vigil vas. Carlitos Del Puerta (basso), Charles Altuna (kitara), Louisito Quintero (lyömät), Chick Corea (koskettimet), Marcus Gilmore (rummut) ja Timo Garland (saksofoni)

Vigil vas. Carlitos Del Puerta (basso), Charles Altuna (kitara), Louisito Quintero (lyömät), Chick Corea (koskettimet), Marcus Gilmore (rummut) ja Timo Garland (saksofoni)

JR: Palataan vielä Vigiliin. Onko kiertueen konserteissa uusia kappaleita? Entä soitatteko Spainin kaltaisia klassikoitasi?

CC: Kyllä, uutta on kuultavissa. Olemme juuri harjoitelleet uusia kappaleita. Samoin olemme kehittäneet tuoretta lähestymistapaa vanhoihin. Varmaankin Spain tullaan kuulemaan tuoreutettuna versiona.

JR: Vigilissa on kaksi uutta muusikkoa, basisti Carlitos Del Puerto ja perkussionisti Luisito Quintero. Onko tämä muuttanut musiikkia?

CC: Carlitos on Kuubasta ja Luisito Venezuelasta, mainioita muusikoita molemmat. Latinalaistaustainen musiikki on ollut aina lähellä sydäntäni ja olen aina luontevasti lähentynyt sen rytmejä ja tunnelmia.

JR: Olet äskettäin levyttänyt Bela Fleckin kanssa. Teillä kahdella on ollut syksyllä konsertteja ja lisää on tulossa talvella. Banjo ja piano on epätavanomainen yhdistelmä. Kuin yhdistelmä toimii mielestäsi?

CC: Belan musiikillinen maailma on valtava ja ainutlaatuinen. Minulle on aina hyvin haastavaa luoda pianolla eräänlainen orkesterointi hänen soittonsa ympärille. Ja sitäpaitsi, hän on erittäin hauska kaveri.

JR: Entä Return To Forever? Onko sinulla suunnitelmia herättää vielä RTF henkiin? Sinulla oli joku vuosi sitten koossa RTF IV. Onko RTF V mahdollinen?

CC: Ovi on aina auki RTF:lle. Ja olen myös varma, että teen Stanley Clarken ja Lenny Whiten kanssa jotain myös tulevaisuudessa. On se nimeltään RTF tai jotain muuta.

JR: Aiotko aktivoida muita entisiä bändejäsi?

CC: Olen nyt hyvin innostunut mahdollisuudesta saada Elektric Band jälleen koolle. Toivottavasti levytämme myös. Vanhat bändikaverini Dave Weckl, John Patitucci, Eric Marienthal ja Frank Gambale suunnittelevat viikon keikkaa New Yorkin Blue Noteen osana 75-vuotisjuhlintaani.

ML: Olet myös säveltänyt ns. konserttimusiikkia, mm. pianokonserton. Aiotko jatkaa tällaisen musiikin tekemistä? Entä onko mahdollista, että jonain päivänä Chick Corea tekee kiertueen sinfoniaorkesterien solistina esittäen omaa musiikkiaan?

CC: Toden totta, suunnittelemme vuodeksi 2017 kiertueita konserttojeni esittämiseksi. Olen keskustellut arvostetun kapellimestarin Steven Mercurion kanssa vuoden 2017 esityksistä ja ohjelmistosta. Olen tästä innostunut, mutta tiedän, että joudun ankarasti harjoittelemaan näitä konsertteja varten!

JR: Kotisivuillasi tarjoat online-mestarikursseja sinun ja Stanley Clarken voimin. Tarjoat myös workshop-opetuetusta verkossa. Kerrotko lisää tästä?

CC: Tämä on uusi projekti minulle ja se on vielä kehittymässä. Mutta jo nyt se on osoittautunut menestykseksi ja kiinnostus on ollut todella suurta. Meillä on pyrkimys saada useita muitakin muusikoita workshop-sarjaamme. Tämä on ollut minulle hyvin innostavaa, sillä haluan tarjota tietämystäni muille muusikoille ovatpa he ammattilaisia ja harrastajia.

Takaisin
Translate »