Ilpo Murtojärvi, Vuoden 2015 Turku Jazz artisti

Kuvat: Olli Sulin

08.08.2015 18:46


Ilpo Murtojärvi, Turku Jazzin Vuoden Artisti 2015 (kuva: Olli Sulin)

Ilpo Murtojärvi kuuli kesäkuun alussa nimityksestään Vuoden 2015 Turku Jazz Artistiksi. Hän ei jäänyt kauaksi aikaa asiaa ihmettelemään, vaan päätti samoin tein alkaa koota uutta bändiä nimitykseen liittyvää Turku Jazz -keikkaa varten. Uusia sävellyksiäkin on Murtojärven kynästä syntynyt tämänvuotista jazz-tapahtumaa varten. 

Kitara tutuksi

Murtojärvi tarttui ensimmäisen kerran kitaraan kotonaan Huittisissa. Tuon kitaran oli Ilpon velipoika rakentanut, mutta omaa akustista kitaraa Ilpo sai odotella kymmenen ikävuoden tienoille. Soittamiseen ei Murtojärvi tuolloin saanut mitään kummempaa ohjausta, mutta omia kokeilujaan innokkaasti jatkaen hän pystyi vähitellen veivaamaan Beatles -sävelmiä korvakuulolta.

Kitaransoitonlehtori työahjonsa edustalla

Kitaransoitonlehtori työahjonsa edustalla

– Tiesin jo aika nuorena haluavani muusikoksi, ja kun 17 -vuotiaana pääsin kesäksi soittamaan keikkabändiin ymmärsin, että tätä työtä haluan tehdä! Muita vaihtoehtoja en edes ajatellut. Soitin nuorempana muutamissa tanssibändeissäkin. Työnkuva oli noina aikoina tavallaan helpompi, sillä keikkapaikkoja ja keikkatilaisuuksia oli nykyistä enemmän, pohtii Murtojärvi. 

Yellow´n kautta legendaariseen Kaamokseen

Studiomuusikon ura lähti eteenpäin Turkuun muuton yhteydessä. Samoihin aikoihin Murtojärvi liittyi popahtavaa musiikkia esittävään Yellow –nimiseen bändiin.

– Taisimme vuonna 1973 alkaa Johnny Gustafssonin kanssa soittaa Yellow´ssa. Keikkailimme bändissä vuoden päivät, mutta siirryimme sitten yhdessä tuumin progressiivista rockia soittavaan Kaamokseen, joka oli toiminnassa jo silloin. Sattui kuitenkin niin, että Kaamoksen riveissä soittaneista osa lähti muihin maisemiin. Johnnyn kanssa halusimme pitää bändin kuitenkin pystyssä ja pyysimme mukaan basisti Jakke Leivon  ja kosketinsoittaja Kyösti Laihin. Ryhdyin sävellystyöhön ja lopputuloksena syntyi albumillinen kappaleita, joihin englanninkieliset sanat sorvasi Jocke Sumelius. Ainoaksi Kaamoksen julkaisuksi jääneen albumin nimeksi sukeutui Deeds and Talks. Vakiomiksaajana meillä oli aina studiossa ja keikoilla mukana Erik Gylphe. Sovitukset työstimme biiseihin bändin kanssa yhteisesti, kertoo Murtojärvi.

Murtojärvi on arvostettu pedagogi ja muusikko

Murtojärvi on arvostettu pedagogi ja muusikko

Keikkamuusikosta studioon ja opettajaksi

Murtojärvi oli erittäin kysytty kitaristi TV-keikoilla 1980-2000 –luvuilla, ja hänet saattoi bongata TV 2:n lähetyksistä useammankin kerran viikossa. Nuotinlukutaitoisia kitaristeja, kuten Murtojärvi, ei tuolloin löytynyt kovin montaa, ja työtilanne oli osittain siksi parempi kuin nykyään. TV-nauhoitukset tiesivät viikottaista hotellielämää Tampereella, sillä harjoitukset pidettiin tavallisesti edellisenä päivänä ja nauhoitus seuraavana. Toisinaan taas mentiin parin tunnin treenien jälkeen suoraan lähetykseen samana päivänä. Myöhemmin 2000-luvulla YLE muutti käytäntöjään ja ulkoisti bändien kokoamisen aivan muille tahoille.

Murtojärvi tunnetaan myös pitkään jatkuneesta yhteistyöstään edesmenneen Jukka Alihangan kanssa. Työn hedelmistä suurelle yleisölle lienee tutuin Tuula Amberlan tulkitsema ”Lulu”. Murtojärvi on vaikuttanut lisäksi turkulaisessa Pasi & Mysiini-bändissä ja painanut oman jälkensä säveltäjänä, sovittajana ja studiomuusikkona useisiin pitkäsoittoihin mm. Anna Hanskin, Anneli Saariston ja Joel Hallikaisen tuotannoissa. Murtojärven kitarointia voi kuunnella myös vibrafonisti Severi Pyysalon debyyttialbumilla ”Autumn leaves, Severi comes”  sekä Riku Niemen ja Severi Pyysalon yhteislevyllä ”Marimba & Vibes”.

Murtojärvi on free lance –pohjalta ollut mukana monissa erilaisissa teatterituotannoissa Turun seudulla. Viimeisin produktio eli ”Seili” –musikaali piti miestä otteessaan sadan esityksen verran.

 Lomalla Murtojärvi pääsee keskittymään sävellystyöhön

Lomalla Murtojärvi pääsee keskittymään sävellystyöhön

Kitaransoitonlehtorina Murtojärvi on toiminut Turun konservatorion pop/jazz -osastolla jo pitkään. Hän koordinoi myös Turun konservatorion ja jazzklubi Monkin kanssa yhteistyössä toteutettua, jo useamman vuoden pyörinyttä Monday Jazz Happeningiä. Soitonopetusta hän on aiemmin antanut sekä Turun opettajankoulutuksen että lastentarhanopettajakoulutuksen puolella.

Säännöllinen opetustyö konservatoriolla vie aikaa erilaisine velvoitteineen niin paljon, että säveltämiselle ei tahdo riittää aikaa.

– Sävellystyö vaatii ennen kaikkea omaa rauhaa ja aikaa istua alas työn ääreen, eikä se opetustyön ohessa oikein onnistu. Loma-aika on arvatenkin poikkeus, ja nyt Turku Jazz Vuoden Artisti -nimityksen jälkeen sain heti motiivin ja inspiraation tehdä uutta musiikkia. Sävellykseni syntyivät ilman ponnisteluja, mutta biisien nimet keksin vasta jälkeen päin. Ehkä minulla on ollut tuolloin kevättä rinnassa, sillä kappaleiden nimetkin heijastelevat kevättä: Skylarks ja Spring.

Murtojärven perheessä muutkin harrastavat musiikkia työkseen. Tytär Saana Murtojärvi on keikkaillut isänsä mukana vokalistina duo-keikoilla ja muissa kokoonpanoissa, joista tunnetuin lienee Wonder Girls.

Jazzkeikoille lähtee luottokumppani Roger

Jazzkeikoille lähtee luottokumppani Roger

Mies ja kitara

Murtojärvelle on aikojen saatossa kertynyt kitaroita kolmisentoista.

– Harmittaa näin jälkeen päin, kun joitakin aarteita annoin tai myin pois vuosien varrella. Yhdenkin kitaran tulin vaihtaneeksi vahvistimeen, ja nyt hiukan kaduttaa. Nykyään en enää kovin mielelläni myy soittimiani, vaan kerään niitä omaan studiooni. Jos valittava on, niin ehkä rakkain yksilö on Fender Stratocaster vm. -63, jolla soitan kaikki Kaamos-keikat. Jazzkeikoille menen mieluiten vanhalla Roger -nimisellä kitaralla, jossa on aivan erityiset kielet ja kaikukoppa. Välimaastoon mahtuu sitten monenlaista muuta kitaraa. Soittimen valitsen aina musiikin tyylilajin mukaan. En erikoisemmin välitä leikitellä efekteillä, vaan soittaessani käytän mieluiten aitoa perussoundia, toteaa Murtojärvi.

Musiikillisia esikuvia ei Murtojärvellä juurikaan ole, mutta hän kertoo nuorempana pyörittäneensä levylautasellaan varsinkin Jukka Tolosen tuotantoa. Samoin lautaselle valikoituivat myös Wes Montgomery, Eric Clapton, Jimi Hendrix, John Scofield sekä Fleetwood Macin Peter Green.

Ei arkea ilman kitaraa

Murtojärvi kertoo soittaneensa monissakin oudoissa paikoissa ja tilanteissa, mutta mieleenpainuvin keikka toteutui Naantalin kylpylässä. Tuolloin hän veti bändinsä kanssa jazzstandardeja uima-altaan partaalla pukeutuneena toogaan.

Musiikki pyörii Murtojärven arjessa koko ajan mukana. Ainoastaan matkoilla tai lomalla hän malttaa irrottautua kitarastaan.

– Muutaman lomapäivän päästä on taas päästävä soittamaan, jotta tatsi säilyy. Toki se tauon jälkeen pian sormiin palaakin, naurahtaa Murtojärvi.

 

Ilpo Murtojärvi Quartet Turku Jazzissa Panimoravintola Koulun pihalla la 15.8.

Ilpo Murtojärvi – kitara
Jusu Heinonen – saksofoni
Vesa Saloranta – basso 
Oskar Suksi – rummut

 

 

Takaisin
Translate »