Janna Hurmerinta Flame Jazz –risteilyllä

Kuvat: Olli Sulin

30.09.2015 12:57


Yleisö eli mukana Jannan tulkinnoissa.

Janna Hurmerinta kertoo olevansa parhaillaan bändinsä kanssa keikkatauolla, mutta esiintyminen Flame Jazz-risteilyllä houkutteli sen verran, että oli pakko lähteä laineille mukaan.

– Olemme bändimme kanssa kiertäneet Suomea ristiin rastiin puolentoista vuoden ajan ja kesän jälkeen laskeuduimme hyvin ansaitulle keikkatauolle. Esiinnyimme useilla festareilla, klubeilla ja konserttisaleissa. Pidän suurena rikkautena sitä, että olemme päässeet tekemään keikkoja hyvin erilaisissa paikoissa. Esiintymistilanteiden muuttuessa pääsemme kohtaamaan erityyppistä yleisöä ja juuri tuo vuorovaikutus yleisön kanssa antaa artistille energiaa. Akustinen keikka kitaristin ja pianistin kanssa luo intiimiä tunnelmaa. Toisaalta taas ei voi kieltää, etteikö tuhatpäisen festariyleisön edessä esiintyminen loisi mieletöntä fiilistä! Kun kutsu Flame Jazz -risteilylle tuli, ajattelin keikkatauon takia vastata kieltävästi, mutta päätimme kuitenkin bändini kanssa tällaisen spesiaalitapahtuman ollessa kyseessä lähteä mukaan, hymyilee Janna.

Flame Jazz-risteilyn ohjelmisto oli tarkoituksellisesti riisutumpi versio Janna-albumista.

– Olimme tehneet todella suuren sovituksellisen työn Janna –levyni kiertuetta varten. Livesovituksissamme on tarkoituksellisesti enemmän meininkiä levyyni verraten. Täällä Viking Gracella oli kiva vetää tuttuja biisejä ilman mitään taustanauhoja ja ottaa ohjelmistoon muutama vanhempikin kappale, kertoo Janna.

Live-esiintymisissä mennään ilman mitään taustanauhoja.

Live-esiintymisissä mennään ilman mitään taustanauhoja.

Laulaminen ainoa vaihtoehto

Jannalle on laulaminen ollut aina suuri rakkauden kohde.

– En voinut ajatellakaan muita ammattivaihtoehtoja kuin laulajan ura! Sain viisivuotiaana Whitney Houstonin levyn joululahjaksi. Lahja-albumi on minulle merkittävä siinä mielessä, että sen kautta aloin löytää muita upeita laulajia ja samalla vanhempieni levyhyllyjen aarteet alkoivat tulla minulle tutuiksi, mm. Aretha Franklinin,  Sarah Vaughnin ja Billie Holidayn lisäksi Ray Charles, Stevie Wonder ja Carole King soivat levylautasellani usein vain muutamia mainitakseni.

Janna suosittelee laulutunneilla käyntiä, sillä asiantunteva ohjaus on erittäin merkityksellistä nuorelle opiskelijalle.

– Treenasin laulamista tosi paljon itsenäisesti ja kehitin omaa soundiani hakien vaikutteita mustasta rytmimusiikista ja soulista. Itse menin vasta 19 -vuotiaana ensimmäisille laulutunneilleni, mutta moni aloittaa laulunopettajan ohjauksessa jo aiemmin, mitä pidän todella tärkeänä. Jos laulajalla ilmenee jokin ongelma äänenmuodostuksen tai soinnin kanssa, niin varsinkin silloin kannattaa mennä laulutunneille hoitamaan ongelma pois, jotta se ei estä tulkintaa. Jos taas laulajalla ei ole äänentuoton kanssa hankaluuksia, en näe mitään syytä, miksi pitäisi alkaa miettiä jotain erityistä laulutekniikkaa ja ottaa sitä varten tunteja.

– Musiikkia opiskellessani totesin, että liiallinen musiikillisteoreettinen analysointi uhkaa viedä minulta taiteilijan vapauden säveltämisessäni. Teoreettinen lähestymistapa ei ole minun tapani tehdä musiikkia, vaan tunne ja tulkinta ovat minulle soittamisessa ja laulamisessa pääasia, selvittää Janna.

Janna osallistui myös Flame Jazz -isäntä Jussi Fredrikssonin vetämään talkshow´hun.

Janna osallistui myös Flame Jazz -isäntä Jussi Fredrikssonin vetämään talkshow´hun.

Säveltäminen ja yhteistyö Junon kanssa tuonut tuplaplatinaa

Säveltämisessä Janna käyttää tavallisesti pianoa apunaan eikä välttämättä malta jäädä odottelemaan inspiraation kipinöitä.

– Sävellysideani eivät suinkaan tipahda taivaalta, vaan useimmiten astelen pianon ääreen ja alan saman tien soittaa. Joskus inspiraatio iskee yllättäen, vaikka kaupassa ollessani, mutta yleensä säveltäminen vaatii myös mekaanista työtä. Usein idea tulee kerralla, mutta loppuun työstäminen voi viedä pidemmän ajan. Näen, että on tervettä pallotella ideoita muiden kanssa ja kyselen siksi myös muiden mielipiteitä sävellys- ja sanoitusaihioistani ja muokkaan ne ajan kanssa mieleisikseni.

Janna on tehnyt musiikkia myös aviomiehensä rap-artisti Junon alias Jon Korhosen kanssa. Uusi levy on työn alla ja sen on määrä tulla julkaistavaksi ensi vuonna syksyn tienoilla.

– On toki ihanaa tehdä yhdessä musiikkia rakkaan ihmisen kanssa! Juno rap-artistina edustaa enemmän kuitenkin sanataidetta ja hän sanookin minun olevan perheemme ainoa muusikko, naurahtaa Janna.

– Julkaisimme viime kesänä Junon kanssa  Karkumatkalla– biisin ja tuottajamme kertoi äskettäin kappaleen myyneen kultaa. Olemme tehneet yhteistyötä jo aiemmin ja vuonna 2013 tehdystä levytyksestä pitäisi pian hakea tuplaplatinalevyt Sonylta, Janna iloitsee.

 

Jannaa voi seuraavaksi kuulla Vesa-Matti Loirin 70 -vuotiskonsertissa Hartwall Areenalla la 3.10. sekä Mikko Alatalon konsertissa Tampere-talolla ke 21.10.

 

Takaisin
Translate »