Jazzin pohjoista ulottuvuutta – Inga Söder

Kuvat: Reijo Koirikivi / Studio P.S.V

27.09.2013 20:17


Inga Söder

Laulaja Inga Söder Oulusta on yksi Salo International Jazz Festivalin yllätysvieraita. Hän esiintyy Kulttuurikeskus KIVAssa perjantaina 4.10. Piazza Brassia -orkesterin solistina.

Inga Söder nousi hetkessä koko kansan tietoisuuteen edellisten Voice of Finland -kisojen myötä, jossa hän tulkitsi mieleenpainuvasti mm. Alicia Keysin musiikkia. Inga toimii Oulun konservatoriossa pop & jazzlaulun lehtorina. Hän valmistui 2006 pop & jazz laulunopettajaksi Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiasta (nykyisin Metropolia). Jazzlaulun tausta on vahva; hän on opiskellut mm. Mirja Mäkelän, Mia Simanaisen, Ira Kaspin ja Johanna Iivanaisen johdolla.

Inga on myös valmistunut valtuutetuksi Complete Vocal Technique -opettajaksi Kööpenhaminassa sijaitsevasta Complete Vocal Instituutista. Penäsimme nuorelta vokalistilta jazztunnelmia Salon festivaalin kynnyksellä.

Lahjakkaalla, nuorella vokalistilla on vahva perusmusikaalisuus. Hän tulee erittäin musikaalisesta perheestä Rovaniemeltä. Juha-isä on muusikko (rumpali, ja vaikuttanut pitkään Jazzliitossa ja aiemmin myös Jazzrytmien taustavoimissa). Sisko Susanna on musiikinopettaja ja harjaantunut laulun arvioija mm. Lady Summertime-kilpailujen tuomaristosta.

– Kai se sitä kautta on ollut luonnollista, että itsekin on jo lapsena lähtenyt harrastamaan musiikkia; musiikkiluokat koulussa ja myöhemmin musiikkiopistossa. Aluksi solistinen soittimeni oli viulu, laulamaan enemmän tosissani rupesin vasta lukiossa musiikinopettajani kannustamana, Inga selvittää musiikkijuuriaan.

Entä oliko ammatinvalinta, laulajan uralle lähteminen, tietoinen halu vai järkiperäinen päätös?

– Enemmän varmasti itsestäänselvyys. En ole koskaan oikein tosissani miettinyt itselleni mitään muuta alaa kuin musiikkia. Mutta kyllä töitäkin on pitänyt ja pitää edelleen tehdä; lahjakkuus antaa vain suunnan, Inga muistuttaa.

Inga

Inga ei ole paljon kilpaillut

Kilpailuja ja idoleita

Esikuvia laulajana löytyy paljon, Inga kertoo olevansa moniruokainen.

– Kuuntelen aika monia laulajia ja hyvinkin erilaisista tyyleistä. Mutta ehkä eniten mun omaan laulamiseen ovat vaikuttaneet Celine Dion, Ella Fitzgerald, Viktoria Tolstoy ja Alicia Keys, Inga kertoo.

Inga osallistui viime keväänä laulajien Voice of Finland-kilpailuun, ilman mainittavaa, edeltävää kilpailukokemusta.

– Heh… No, ennen Voicea olen kilpaillut lasten karaoke kilpailussa 10 -vuotiaana.. Aika vähän siis oli kilpailukokemusta! Niin, ja karaokekilpailussa sijoituin kerran kolmanneksi ja sain palkinnoksi karkkia… Inga sanoo, pilke silmäkulmassaan.

Varsinaista kilpailemisen tarvetta Inga Söder ei tiedosta itsessään, ja musiikin alalla kilpailemista hän pitää jossain määrin ongelmallisena. Formaatit ovat kuitenkin viihde- ja media-alalla muotia, joten tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää – huonoja kokemuksiakaan ei ole tullut.

VoF jätti kilpailuna TV:ssä kuitenkin melko epämääräisen kuvan, mitä se antaa laulajalle. Arvostelulautakunnassa oli kovia laulun ammattilaisia – Michael Monroe, Paula Koivuniemi jne. –, mutta ainakin TV-katsojalle ohjelma ainakin vaikuttaa enemmän viihteelliseltä kuin ”edukativiiselta”, jos näin haluaa asian ilmaista.

– Viihdettähän se onkin. VoFista paras ”palkinto” laulajalle on ilman muuta ollut kokemus. Ja lisäksi itsetuntemus on syventynyt – tuntee siis itsensä paremmin esiintyjänä: miten toimii paineen alla, mitä itseltään laulajana haluaa ja niin poispäin… Näkyvyys tietenkin myös, Inga erittelee kokemuksiaan.

Entä sitten kilpailun vaikutukset työhön? Miten tälle sinun edustamallesi laulutyylille ja musiikinlajille löytyy keikkoja?

– Keikkoja on VoF:in jälkeen tullut mukavasti lisää, mutta mikä parasta, niin sellaisia keikkoja myös, missä voi esittää omaa musiikkia. Ja julkisia keikkoja, minne tulee juuri ne ihmiset, jotka haluaa tulla minua kuuntelemaan, Inga kuvailee innostuneena.

Kilpailun rooli yleensä laulajanuralle saa Ingan mietteliääksi. Hän ottaa musiikin ja oman ammattilaisen karriäärinsä hyvin vakavasti.

– Uskon, että nykypäivään nyt vaan kuuluu nää formaatit. Se vain on niin, ja sen voi ottaa sellaisena hyvänä kokemuksena alasta, ja saada sitä kautta näkyvyyttä. Mutta eihän se vie pois sitä tosiasiaa, että se työ nyt on kuitenkin tehtävä ihan itse…

Inga

Jazz viehättää Ingaa

Kaikki se jazz – all that jazz!

Jazz musiikinlajina on hieman vanhempi kuin VoF. Ingan oma harrastuneisuus jazzin suhteen, niin kuuntelun kuin esittämisenkin osalta, on laajaa ja monipuolista, ja lähtee jo kotoa.

– Tulen tosiaan sellaisesta hyvin jazz-orientoituneesta perheestä, ja se on sitä musiikkia, mitä on jo pienenä kuullut kotona. Kuuntelen yhä paljon jazzia, ja nautin sen laulamisesta, rytmiikasta ja improvisoinnista.

Suuri osa meistä jazzin harrastajista on – iästä riippumatta – ”vanhan liiton” tyyppejä. Jazzilta odotetaan tiettyä rakennetta, improvisoituja sooloja jne. Moderni runous on tuonut paljon uutta, mutta vanha säkeistöpohja on yhä elinvoimainen.

– Jazzissa minua viehättää se, että kappaleet ovat teksteiltään yleensä melko lyhyitä ja ytimekkäitä – jos nyt verrataan vaikkapa koko illan oopperaan. Siinä on joku tiivistämisen idea, mikä mua kiehtoo, solisti kertoo.

Juha-isän bändin kanssa nuori solisti on päässyt laulamaan paljon jazzfestarikeikkojakin, mutta hän on nyttemmin laittanut pystyyn myös oman trion. Siinä soittavat Ape Anttila, Joonas Haavisto ja Ville Pynssi.

-Halusin mukaan tuollaisia hyvin monipuolisia soittajia, koska yhdistelen omassa musassakin eri tyylejä. Ekat keikat on jo tehty, ja olen innoissani! Inga hehkuttaa.

Ketä jazzlaulajia diggailet?

– Ella  ja Viktoria, jotka jo mainitsinkin. Mutta lisäksi sellaisia, jotka on kolahtaneet kympillä: Katrine Madsen, Sofia Pettersson, Chet Baker, Cecilie Norby. Eli aika skandinaavista Ellan ja Chetin lisäksi… Heh! -Chetissä minua viehättää hänen melankolinen tyylinsä – se ei kuitenkaan ole synkkämielistä! iloinen ja elämänmyönteinen solisti huomauttaa.

Millä ajatuksella lähdet Salon festareille?

– Kiva lähtee uutta festivaalia tsekkaan, ja tällä uudella konseptilla! Bändikin on uusi tuttavuus, mutta Timo Kotilainen, joka johtaa Piazza Brassia, on tuttu laivaston soittokunta keikoilta.

Kiireinen solisti keikkailee tiiviisti oman bändinsä ja eri yhtyeiden solistina.

Oma ohjelmisto Salossa käsittää enimmäkseen big band -klassikoita. Mukaan on otettu myös mausteeksi pikkuriikkisen poppia ja soulia – sopivan jatsahtaviksi kuositettuina, tietenkin.

Nähdään siis kulttuuritalo Kivalla Salossa!

http://ingasoder.fi

 http://salojazz.fi/fi/index.html

Takaisin
Translate »