Kadi Vija jatkaa lauluopintojaan Bostonissa

Kuvat:

19.08.2011 04:44

Virosta Suomeen muuttanut Kadi Vija

Viulun soiton parissa kuluikin sitten 7 vuotta Põlvan kaupungin musiikkiopistossa. Samanaikaisesti hän liittyi myös tyttökuoroon seitsemän kahdeksan vuoden ikäisenä. Kuoron solistina hän kävi konserttimatkoilla Euroopassa ja myös Yhdysvalloissa asti.

Kadi Vija Apollo lavalla Pori Jazzeilla 2010Kadi kävi lukion Virossa ja ylioppilaaksi tultuaan hän opiskeli vielä vuoden Tarton yliopistossa. Hänestä piti tulla psykologi. Vaikka psykologia oppiaineena innosti ja pidin siitä paljon, niin totesin pian, etten ollut omalla alallani kuitenkaan, sanoo Kadi. Kuorolaulu näytteli tärkeää osaa koko hänen kouluajan elämässä. Virossa ei kuitenkaan ollut silloin selkeätä mahdollisuutta opiskella pop-/jazzlaulua lisää. Viulun soiton opintoja hän ei myöskään enää halunnut jatkaa. Tavallaan silloin tuntui luonnollisemmalta jatkaa laulua, sillä eri soittimet eivät oikein tuntuneet olevan se oikea juttu, kertoo Kadi. Laulu ammattina oli sitten varsin selvä valinta sen jälkeen, kun aloin ottaa laulutunteja, toteaa Kadi vielä.

Muutettuaan äitinsä perässä Suomeen hän aloitti musiikin opiskelut Palmgren Konservatoriossa vuonna 2005. Opiskeluaikanaan Porissa hän sai kosketuksen jazzmusiikin ja opinnot jatkuivat ammattiin johtavalla linjalla. Tämän neljän vuoden aikana hän löysi jazz musiikin niin syvällisesti, että hän halusi tulla jazz-laulajaksi. Hän alkoi todella nauttia laulamisesta, kehitys kulki vääjäämättä laulun suuntaan, se alkoi tuntua ainoalta oikealta ratkaisulta. Sittemmin hän on jatkanut laulupedagogian opintojaan Helsingissä Metropolia Ammattikorkeakoulun jazzmusiikkikoulutusohjelmassa. Siinä välissä hän on ehtinyt osallistua myös kahteen laulukilpailuun. Ourvision ja Paimio Soi laulukilpailuista vuosina 2008 ja 2009 tuli molemmista hopea sija.

Kun Kadi opiskeli Porissa Palmgren opistolla ja kuulin hänen laulavan eri yhteyksissä, tuntui siltä, että tässä on tyttö, jolla on selkeän hyvä kosketus nimenomaan jazzlaulajaksi. Se tuli jotenkin luontevasti heti esille.

Kadi Vija Undercover yhtyeen laulusolistina Pori Jazzeilla 2011Tämän vuoden Pori Jazzeilla hän esiintyi Undercover soul yhtyeen solistina. Hän oli vuoden sisällä saanut selkeästi lisää itsevarmuutta ja rohkeutta. Soul laulu näytti myös toimivan aivan erinomaisesti häneltä. Kun kysyin häneltä omia mieltymyksiä eri genreiden osalta, niin hän sanoi, että Undercover on tällä hetkellä oikeastaan ainoa projekti missä hän on mukana, mikä ei soita ensisijaisesti jazzia. Tunnen jazzin omakseni ja haluan panostaa vahvasti jazziin, se on etusijalla.Treenaan ja kuuntelen jazzia ensisijaisesti. Improvisointi, melodioiden mutkikkuus, harmonioiden yllättävyys ja mielenkiintoiset sointivärit, rytmiikka ja sen käyttämisen vapaus sekä balladien tulkinta tarjoavat haasteita, joita hän ei muista musiikkityyleistä löydä. Toisaalta laulan ihan mielelläni Undercoverissa, sillä yhtyeen musiikissa on sama vahva groove kuin jazzissa kiva meininki muutenkin, totesi 25-vuotias Kadi keikan jälkeen.

Syksyllä 2009 Kadi sai stipendin kuuluisaan Berklee College of Music´iin Bostoniin ja hän on nyt ehtinyt opiskella siellä puoli vuotta. Bostonin ajasta Kadi kertoi ensin kokeneen hieman sopeutumisvaikeuksia, sillä ympäristö oli erilainen, paljon erilaisia ihmisiä ja valittavina valtava määrä kursseja. Pääsin täysin vauhtiin mukaan pari kuukautta ennen kuin palasin sieltä, aloin nauttia kaikesta uudesta ja niistä mahdollisuuksista mitä sitä kautta oli saavutettavissa. Hän sanoi koonneensa jonkinlaisen bändin ympärilleen, jotta siellä olisi vakituisia ystäviä, joiden kanssa voisi tehdä yhdessä töitä. Mahdollisuudet siellä ovat moninaiset, jamikulttuuri on laaja-alaista ja jameja järjestetään jatkuvasti. Paljon soitetaan standardeja, mutta muutakin ohjelmistoa on runsaasti esillä. Kurssivaihtoehdot ovat uskomattoman laajat, niitä on lähes joka lähtöön, kertoi Kadi lopuksi.

Tämän kesän hän on viettänyt Porissa, mutta lähtee innolla uudestaan syksyn aikana jatkamaan opintojaan ”rapakon” takana ainakin toiset puoli vuotta. Hänellä on ilmiselvästi suuret lahjat nousta merkittäväksi jazzlaulajaksi, sillä kaikesta huomaa, että hän haluaa tehdä tätä työtä. Toivotamme hänelle onnea matkaan.

 

Takaisin
Translate »