Mauno Kurki muistoissamme

Kuvat:

01.07.2016 18:15


Mauno Kurki Vaasassa 23.2.1991

Pohjalaismaakuntien soittajisto sai äskettäin suruviestin: ylihärmäläinen Mauno ”Manu” Kurki, monipuolinen ja pidetty freelance-muusikko on menehtynyt vaikeaan sairauteen. Hän oli syntynyt 6. tammikuuta 1940 ja teki elämäntyönsä musiikin parissa ja maaviljelijänä.

Mauno aloitti Kurjenkylässä perheorkesterin kitaristina jo 1955. Kun hanuristi Eero-veli muutti toiselle paikkakunnalle 1960-luvun alussa, Mauno vaihtoi kitaransa vaivatta harmonikkaan ja alkoi nyt puolestaan johtaa suosittua Kurjen yhtyettä. Hänellä oli absoluuttinen sävelkorva, hän omaksui nopeasti ja muisti uudet kappaleet kerran ne kuultuaan. Nuotinlukutaito Manulla korvautui luontaisella musikaalisuudella. Tarvittaessa hän soitti myös kontrabassoa ja pianoakin, mutta viimeiset vuosikymmenet hänet tunnettiin erityisesti Hammond-urkujen taitajana.

Jazz oli Mauno Kurjen mielimusiikkia. Yksi hänen suosikeistaan oli kotimainen huippukitaristi Herbert ”Häkä” Katz, joka kerran kaksikon jammatessa kahdella kitaralla hämmästeli Manun hienostunutta sointutajua. Mauno oli persoonallinen, nöyrä ja pyyteetön musikantti sekä aina valmis auttamaan ja löytämään myönteisiä puolia kaikista soittokumppaneistaan. Viime vuosiin saakka hänellä oli kysyntää niin ilo- kuin surujuhlissakin. Nyt oli Maunon vuoro poistua. Hänen muistoaan kunnioittaa myös laaja pohjalainen muusikkokunta.

Seppo Lemponen
(Mauno Kurjen ystävä ja musikanttikollega)

Takaisin
Translate »