Nina Lindroos toteuttaa unelmiaan

Kuvat:

23.01.2014 08:56


Nina Lindroos

– Musiikki on aina ollut tärkeä osa minua. En pysty olemaan päivääkään ilman sitä, sanoo Acoustic Dixie Six bändin laulusolisti Nina Lindroos. Laulaminen on tullut Vantaalla syntyneelle Ninalle verenperintönä. Hänen isänsä on kuorolaulaja ja harrastaa jazzia. Myös hänen äitinsä ja veljensä ovat musiikin ystäviä ja kannustaneet Ninaa laulun pariin.

Luokanopettajana toimivalla Ninalla (s. 1982) on takanaan perusteelliset musiikkiopinnot. Hän aloitti jo 4-vuotiaana musiikkileikkikoulussa ja laulaminen jatkui sitten eri kuoroissa. – Ylä-astetta käydessäni aloitin yksinlaulun opiskelun klassisella puolella. Musiikkikoulun rehtorin Inge-Brit Åkerblom ja koulun opettajien tuki antoi minulle hyvän ponnahduslaudan tulevaan musiikkiini.

Lukion aikoihin Nina esiintyi aktiivisesti klassisella puolella ja lauloi myös kevyempää musiikkia. – Liityin sittemmin opiskelijakuoro Lyraniin ja olin kolme vuotta tiernatyttönä Lucia -seurueessa. Siinä kertyi paljon kokemusta ja laulun jakamisen riemua.

– Kun oli aika päättää mitä tehdä lukion jälkeen, oli vaihtoehtona Sibelius Akatemia tai opettajakoulutus. Valitsin opettajakoulun Vaasassa, ja valinta on myöhemmin osoittautunut oikeaksi. Näihin aikoihin heräsi kiinnostukseni jazzia ja poplaulua kohtaan.

Nina ja Acoustic Dixie Six, Niklas Andersson (tp), Bengt-Ove Fagerhed (tbn), Olli Salmi (cl), Marcus Weckström (tba), Petri Tötterman (bj) ja Juho Peltoniemi (dr).

Nina ja Acoustic Dixie Six, Niklas Andersson (tp), Bengt-Ove Fagerhed (tbn), Olli Salmi (cl), Marcus Weckström (tba), Petri Tötterman (bj) ja Samu Laiho (dr). Kuva: Alvi Leppälä

Jazzoppeja Vaasassa

Nina aloitti opettajakoulutuksen ohella Kuula-opistolla myös klassisen musiikin sekä pop- ja jazzlaulun opinnot. – Tutustuin Vaasassa moneen muusikkoon ja pääsin laulamaan useissa eri tilaisuuksissa. Erityisen mieleenpainuvaa oli kun sain laulaa solistina Motown-teema konsertissa Vaasan Jazz Club Doo-Bopissa. Klubi oli täynnä ihmisiä ja tunnelma oli ainutlaatuinen.

Vuonna 2006 Nina palasi takaisin pääkaupunkiseudulle. – Olin mukana parissa bilebändissä. Kolmisen vuotta sitten kysyin bändikaveriltani, voisinko tulla kokeilemaan heidän jazzbändiin. Sen jälkeen olen laulanut Acoustic Dixiessä. Tyyli ei ole aivan sitä standardijazzia, mitä olin aiemmin laulanut, mutta pian lapsuuden muistot palasivat mieleeni, koska isäni soitti silloin usein dixielevyjä.

– Meiltä on tulossa lähiaikoina uusi CD-levy. On todella mahtavaa laulaa ja esiintyä heidän kanssaan. Acoustic Dixien pojat ovat ottaneet minut lämpimästi joukkoonsa. Olen oppinut heiltä paljon ja saanut paljon hyvää palautetta.

Perinteistä New Orleans-tyyliä kunnioittava Acoustic Dixie Six on perustettu Helsingissä 1999. Bändi on siitä lähtien pyrkinyt soittamaan iloista jazzia perinteisellä kokoonpanolla, mahdollisimman autenttisesti, mutta jättäen kuitenkin tilaa improvisoinnille ja musisoinnin riemulle.

Nina Lindroos

Nina Lindroos

Karismaattinen esiintyjä

– Nina on hyvin monipuolinen laulajana ja osaa sopeutua tilanteeseen kuin tilanteeseen loistavalla improvisaatiokyvyllään. Mahdollisesti unohtuneet sanat ja melodiat korvautuvat tuon tuosta lennossa improvisoiden, kuten jazziin kuuluukin. Hänen äänensä pääsee oikeuksiinsa parhaiten hitaissa balladeissa ja bluesissa, mutta hän pärjää biisissä kuin biisissä koska omaa loistavan kyvyn matkia eri laulajia, tyylejä ja kieliä, kehuu Niklas Andersson bändikaveriaan.

– Parasta Ninassa on kuitenkin hänen lavasäteilynsä ja karismansa (lienee treenattu päivätyössä ala-asteen luokanopettajana), joka lumoaa yleisön kuin yleisön. Nina ei diivaile, vaan on sopeutunut hyvin keikkamuusikon välillä karuunkin arkeen ja pärjännyt hyvin Acoustic Dixien mukana mm. Amsterdamin ja Hampurin kiertuematkoilla, Niklas täydentää.

Ninalla on myös opiskelijakaverinsa Andreas Nygårdin kanssa Duo; Nina ja Nygge. – Soitamme erilaisia trubaduurikeikkoja sekä cocktailtilaisuuksissa ja hääjuhlissa pianon kera. Nyggen kanssa soitamme myös toisessakin bändissä ja nimemme vaihtuu tilaisuuksien mukaan.

– Viime aikoina olen saanut keikkailla paljon Acoustic Dixien kanssa muun muassa Storyvillessä. Isäni vei minut ensimmäistä kertaan Storyvilleen, kun olin kaksikymppinen. Siitä lähtien olen halunnut esiintyä siellä. Nyt sekin unelmani on toteutunut. Kiinnostukseni perinteiseen tyylin heräsi kunnolla, kun olin Prahassa jazzristeilyllä vuonna 2004.

Nina ja DDT Jazzband Tikkujameissa 2013

Nina ja DDT Jazzband Tikkujameissa 2013

– Oli suuri kunnia laulaa lokakuussa solistina DDT Jazzbandin 55-vuotis synttärikonsertissa Savoy-teatterissa ja tehdä pari muutakin keikkaa bändin kanssa. On ollut todella upeaa saada esiintyä heidän solistina. Viime syksynä tapasin musiikkikonsultti Hans Raution.  Hän järjesti minut duetoimaan Riki Sorsan kanssa Rikin uudella levyllä. Se oli myös uusi ja hieno kokemus.

Nina sanoo, ettei hän halua matkia ketään maailman tähteä. – Haluan löytää oman ääneni voimakkuudet ja kuulostaa itseltäni. Acoustic Dixiessä on joskus pyydetty minua kuuntelemaan jotakin laulajaa ja ottamaan vaikutteita. Olen kyllä kuunnellut, mutta sitten laulanut ja tulkinnut sen omalla tavallani. Esimerkiksi Toni Braxton, jolla on erittäin matala rekisteri, sai minut harjoittelemaan omaa matalaa rekisteriäni.

Acoustic Dixie Six featuring Nina Lindroos Storyvillessä pe 31.1. klo 23.00, liput 10 eur.

Takaisin
Translate »