Panu Savolainen nauttii työstään ja hienoista keikkakokemuksista

Kuvat: Olli Sulin

26.08.2013 22:38


Panu Savolainen

Panu Savolainen, vibrafonisti ja HERDin keulahahmo on tällä hetkellä kiireinen monen projektin mies, mutta hän ei asiasta valita vaan nauttii työstään ja hienoista keikkakokemuksista. Kyselin Panulta mitkä ovat fiilikset ja missä nyt mennään niin nykyisten kuin tulevienkin proggisten osalta.

HERDin ja Aili Ikosen yhteisprojektilla ”Jazzbasilli” on nyt keikkakesä takana. Minkälaisia fiiliksiä kesäkeikoista yhtyeelle jäi?

– Todella hyviä fiiliksiä! Suurin osa keikkapaikoista oli tunnelmaltaan todella ainutlaatuisia ja yleisö todella vastaanottavaista. Erityisesti mieleen jäi kesäfestarikauden päättänyt Viapori Jazz -keikka Vieno Kekkosen kanssa. Keikkasetti myös tuntui kehittyvän pitkin kesää, kun samoja biisejä sai soittaa uudelleen ja uudelleen.

Mitä tuleva syksy tämän projektin osalta tarjoaa ja mistä muuten idea tähän perinteisen jazziskelmän uudelleen sovittamiseen ja esittämiseen syntyi?

– Isoin juttu on tietenkin levyn julkaisu lokakuussa, mikä pitää sisällään itse levyjulkkarikeikkojen lisäksi paljon oheistyötä levyn esille saamisen kanssa. Loppuvuonna on muutamia keikkoja, mutta ei mitenkään valtavasti, meillä kun HERDinä on aika paljon hommaa myös ilman Ailia omalla klubillamme.

– Idea Jazzbasilliin syntyi kun kutsuimme Ailin vieraaksi klubillemme joulukuussa 2012. Siinä vaiheessa ei oikeastaan ollut vielä mitään ideaa mitä tulisimme tekemään, mutta jostain tuo idea jazziskelmän versioimisesta kumpusi. Aililla oli jotain kokemusta ko. kappaleiden esittämisestä aiemminkin, ja itsekin olin vuonna 2011 mukana Erik Lindström Awardeesin levyllä, mikä ehkä jätti kipinän juuri Erikin jazzvaikutteisia iskelmiä kohtaan. Ideahan on musiikillisesti hyvin luonteva; tuon ajan iskelmäkappaleet olivat usein muodoltaan erittäin lähellä jazzstandardeja, mitä taas opiskelleina jazzmuusikkoina olimme kaikki saaneet soittaa erittäin runsaasti.

Tämän kokoonpanon ensialbumihan on nyt tulossa syksyllä markkinoille. Onko teillä  jo uutta materiaalia tekeillä tai mietinnässä?

– Uskoisin että aika pitkälti tullaan soittamaan levyn materiaalia julkaisunkin jälkeen. Tuntuu että ohjelmisto vaan paranee kerta kerralta, kun ei joka keikalle keksi uutta settiä. HERDin kanssa tietysti syksyllä tehdään kolme muutakin proggista klubillamme.

Helsingin Juhlaviikoilla 29.8. Huvilateltassa on luvassa Panu Savolainen Toivo -yhtyeen kantaesitys. Kertoisitko hieman tästä uudesta projektista ja sen syntyhistoriasta.

– Alkuvuodesta tuli puhetta Juhlaviikkojen kanssa, josko tekisin jotain uutta ohjelmistoa elokuuksi, kun Jazzbasilli-keikkaa ei sinne saatu onnistumaan. Olin siinä vaiheessa jo jonkun aikaa miettinyt Toivo Kärjen musiikista koostuvaa ohjelmistoa, mutta en varsinaisesti mitään kokoonpanoa tai muuta. Juhlaviikkojen keikkamahdollisuus tuli aika yllättäen, ja kasasin trion Teemu Viinikaisen ja Jori Huhtalan kanssa soittamaan Kärjen kappaleita. Kaikki sovitukset ovat omiani ja syntyneet pitkin vuotta. Eteen tuli samanlainen haaste kuin Jazzbasillinkin kanssa, nimittäin keikalle valittavat kappaleet aivan valtavasta valikoimasta hyviä biisejä.

Viime vuonna syksyllä alkaneet ja keväällä jatkuneet HERD -klubit vaihtuvine vierailijoineen jatkuvat taas nyt syyskuussa, laajentuen myös Forssaan, Hämeenlinnaan ja Lahteen, Helsingin Kansallisteatterin Lavaklubin lisäksi. Ensimmäisenä vieraananne teillä on Jukka Perko. Kertoisitko hieman tarkemmin mitä Perkon vierailulta on odotettavissa ja toisaalta millainen prosessi Herd -klubin uuden kuukausittaisen vieraan valinta aina on.

– Jukan kanssa soitamme musiikkia Paul Desmondin upealta Simon & Garfunkel -levyltä. Jukkahan on tätä musiikkia soittanut sinfoniaorkestereiden kanssa useaan otteeseen, mutta pikkuyhtyeversiona tämä on ensimmäinen kerta.

– Vieraat olemme päättäneet yhdessä, mikä ei ole ollut mitenkään erityisen hankalaa kun kaikki ovat asiaan melko avoimesti suhtautuneet. Iso haaste on kyetä näkemään kokonaisuus ja sen monipuolisuus, mikä on koko klubin yksi kantavia ideoita ollutkin. Useimmiten olemme halunneet keksiä jonkun teeman jo ennen kuin vierasta on buukattukaan, tarkoitus kun ei ole soittaa kuukausittain keikkaa, missä soittaisimme aina samoja biisejä. Oma palapelinsä on tietysti aikataulujen kasaamisessa.

Lopuksi vielä, millainen on jazzmuusikko Panu Savolaisen arkipäivä?

– No, ehkä on pakko todeta että ainakin yllättävän vähän itse soittamista sisältävä. Kyllähän kaikki ns. säätö vie valtavasti aikaa, mutta toisaalta en halua valittaa siitä niin pitkään, kun se kaikki säätö lopulta johtaa mitä uskomattomimpiin keikkakokemuksiin.

Lisätietoja HERD -klubin syksyn 2013 ohjelmistosta sekä Panu Savolaisen muista projekteista:

http://herdtrio.com/fi/konsertit/herd-klubi/

http://www.panusavolainen.com/fi

Takaisin
Translate »