Rakkaudesta jazziin – RSO:n bassoklarinetisti Kullervo Kojo

Kuvat:

18.12.2009 07:38

Kullervo Kojo

Näistä mainittakoon muun muassa erinäiset produktiot pikkuyhtyeissä (keikat ja levytykset) tai Rso:n kanssa. Näihin kuuluivat muun muassa Umo, Jukka Linkola, George de Godzinsky, Erkki Melakoski, Ossi Runne, Markku Johansson, Anssi Tikanmäki, Marjatta Meritähti ja Heikki Laurila, sekä useat Tv-keikat Ylellä ja Mtv:llä. Kansanmusiikin puolella Kojo on taltioinut Yleisradion ohjelmanauhalle Jorma Panulan sävellyksiä ja sovituksia klarinetille ja yhtyeelle.

– Muusikon on tärkeää pitää välillä myös riittävästi lomaa soittamisesta ja musiikista. Loman jälkeen on taas hyvät soittofiilikset, 55-vuotias Kullervo ”Kulle” Kojo sanoo.

Pori Big Bandin perustajajäsen

Kullervo Kojo (synt. 17.6.1954, Pori) aloitti klarinetinsoiton 10-vuotiaana kotikaupungissaan Porissa. Kojon perheessä harrastettiin paljon musiikkia. Isä lauloi, soitteli viulua ja harmonikkaa. Äiti lauloi myös paljon. Kullen ohella kaikki sisarukset (sisko ja kaksi veljeä) alkoivat musisoida jo lapsesta. Veljet Martti ja Markku päätyivät sittemmin myös ammattimuusikoiksi. Isoveikat opastivat pikkuveljeään alkutaipaleella ja ovat myöhemminkin olleet vahvoja vaikuttajia.

– Taitojen karttuessa aloin soitella kaikenlaisissa kokoonpanoissa piittaamatta mistään aatteista. Näistä mainittakoon muun muassa Seurakunnan soittokunta, Työväen soittokunta- ja orkesteri, Pori Big Band ja Porin kaupunginorkesteri, johon sain vakituisen paikan 15-vuotiaana. Musiikkiopistossa opiskelu jäi osaltani väliin, koska soittokeikkaa oli niin paljon, sympaattinen Kojo muistelee.

Musiikinopinnot jatkuivat sitten myöhemmin Sibelius-Akatemiassa sekä Roomassa, Lontoossa ja New Yorkissa.

Esikuvista ja improvisoimisesta

Vuonna 1966 vietettiin ensimmäisiä Pori Jazzeja. Tapahtuma synnytti myös Pori Big Bandin, johon myös Kullervo Kojo liittyi heti alusta lähtien mukaan altto- ja baritonisaksofonistiksi. Muun orkesteritoimintansa ohessa Kojo työskenteli Pori Big Bandissa yhtäjaksoisesti lähes vuosikymmenen ajan.

– Pori Big Band-vuosina opin hyvien kouluttajien, kuten muun muassa Esko Linnavallin, Raimo Henrikssonin ja Ossi Runnen ansiosta fraseerata oikeaoppisesti jazzmusiikkia. Antti Sarpilan Kari-isän vieressä soittaessani sain myös hyvää opastusta, Kojo kertoilee.

Jazz ja improvisointi ovat olleet läheistä näistä ajoista saakka. Omista jazzsuosikeistaan Kojo haluaa mainita muun muassa Count Basien, Duke Ellingtonin ja Clarke-Bolandin Big Bandit, trumpetisteista muun muassa Don Elliksen, Dizzy Gillespien, Miles Davisin ja Chet Bakerin. Pasunisti J.J.Johnsonin, klarinetistit Tony Scottin, Benny Goodmanin ja kapellimestari, säveltäjä, sovittaja Gil Evansin.

– Don Ellisiin törmäsin ensin Oulussa, jossa veljeni toimi trumpetistina 70-luvulla.

Oulun Konservatorio oli saanut pr-lp-levyjä Amerikasta. Niiden mukana oli Electric Bath, joka lienee bändin kuuluisin albumi. Sittemmin keräsin kaikki heidän levynsä sekä Dvd-dokumentin.

– Ellis kuoli vain 44-vuotiaana sydänvaivoihin. Hän soitti 4-venttiilistä torveakin, jolla pystyi soittamaan asteikon 1/4-osasävelaskelin. Ellis oli ensimmäisiä sähkövempaimien käyttäjiä big band musiikissa. Hän käytti myös jousikvartettia sovituksissaan, Kojo kuvailee yhtä suurimmista esikuvistaan.

Kokenut orkesterimuusikko ja pedagogi korostaa improvisoinnin tärkeyttä opetuksessa:

– Musiikin opiskelussa pitäisi entistä enemmän kiinnittää huomiota vapaaseen improvisoimiseen. Valitettavasti meidän useissa musiikkioppilaitoksissa satsataan edelleenkin liian vähän tähän puoleen, Rso:ssa kansainvälistä mainettakin saavuttanut Kulle Kojo toteaa.

Kulle Kojo toimi niin ikään Sibelius-Akatemiassa yli 20 vuotta soitonopettajana ja sittemmin klarinetinsoiton lehtorina. Hän on niin ikään Suomen Klarinettiseuran perustaja ja puheenjohtaja. Kojo on julkaissut kansainvälisen levytyksen Jukka-Pekka Sarasteen johdolla ja RSO:n solistina. Esa-Pekka Salonen on säveltänyt ja omistanut Kulle Kojolle klarinettiteoksen, jonka hän on sittemmin levyttänyt. Merkittävät solistiset tehtävät konserteissa ovat yltäneet aina ulkomaille asti.

Muutama vuosi sitten Kojo hankki pitkän tauon jälkeen alttosaksofonin. Charlie Parkerin teemat ja soolot putoavat prima vistana hemmolta kuin apteekin hyllyltä.

Kullen lapset ovat myös vahvasti musiikkikuvioissa mukana. Eve-tytär soittaa koskettimia Mygrain-yhtyeessä ja poika Aleksi on innostunut sähkökitaransoitosta. Hänelläkin on jo oma bändi.

Kullen vaimo Terhi Kojo on Keravan musiikkiopiston viulunsoiton lehtori. Vuodesta 1979 lähtien Kullervo Kojo on asunut perheineen Järvenpäässä.

Työkalut

– Buffet Crampon Prestige- B-, A- ja Bassoklarinetti

– Yamaha-alttofoni

Top 5 albumit

1. Clarke-Boland Big Band: Sax/Sex no End (1967)

2. Tony Scott: Swinging in Sweden (1957)

3. Benny Goodman in Brussels (1958)

4. Don Ellis: Electric Bath (1967)

5. Duke Ellington: The Far East Suite (1966)

Takaisin
Translate »