Rita Lovely ja Flame Jazz Cruise II

Kuvat:

16.02.2013 12:14

Rita Lovely (Kuva: Olli Sulin)

Talven ote ei tunnu sisätiloissa, vaikka hyhmäinen jää rouhii laivan kylkiä aluksen piirtäessä väyläänsä Itämeren aaltoihin. Ennen satamaan saapumista on vielä aikaa jututtaa soul- ja funklady Rita Lovelya.

Ritan muusikkotaipaleesta

Kuopiolaislähtöinen Rita Lovely alias Riitta Keränen tiesi jo alakoulun kolmannella luokalla haluavansa laulajaksi. Musiikkiluokilla opiskellessaan hän soitti pianoa, puhallinorkesterissa klarinettia ja Minna Canthin yläasteella Rita esiintyi myös big bandin laulusolistina. Menestystä tuli laulu-uralla jo silloin, sillä Imatran Big Band – festivaaleilla -95 bändi sijoittui toiseksi ja Rita nappasi festivaaleilta solistipalkinnon.

– Swing-aikakauden musiikki oli tuolloin sydäntäni lähellä. Lukioaikanani Kuopiossa oli jo pop-jazz – laulunopetusta ja jatkoin lauluopintojani edelleen päästyäni Helsingin popjazz-konservatorioon opiskelemaan. Ammattikorkeakoulusta sain laulunopettajan ja musiikkipedagogin paperit v. 2005.

Rita ei tyytynyt vielä tähän, vaan hän jatkoi opiskeluaan Kööpenhaminassa ja suoritti siellä kolmivuotisen Complete Vocal Technique -laulunopettaja tutkinnon. Vuonna 2008 Rita perusti oman firman, jonka kautta hän antaa opetusta Teatterikorkeakoulussa, Sibelius-Akatemiassa ja Metropoliassa opiskeleville sekä omille yksityisoppilailleen.

Rita laskee olleensa 20 vuotta ammattimuusikkona, sillä ensimmäisen rahakeikkansa laulajana hän teki 14-vuotiaana! Rita on ehtinyt musiikkiuransa aikana tehdä töitä laidasta laitaan solistina, freelancerina, taustalaulajana ja studiomuusikkona, mutta on pitänyt humppahypyt ja klassisen laulupuolen kaukana keikkakalenteristaan.

Rita Lovely & The Soultwisters

Rita Lovely & The Soultwisters

– Olin jo pitkään haaveillut omasta bändistä ja kuulin sattumalta, että boogaloo-bändi The Soultwisters haki laulajaa vuonna 2009. Menin koelaulutilaisuuteen ja siitä lähtien olen tehnyt keikkaa heidän kanssaan.

Meitä kaikkia yhdistää 60-luvun räväkän funk- ja soulmusiikin diggailu. Ensimmäisellä yhteisellä v. 2012 ilmestyneellä levyllämme ”Fast Love” on myös omia biisejämme mukana, iloitsee Rita.

– Tämän ajan Suomessa kahdeksan hengen ammattimuusikoista koostuvalla bändillä on harmittavan vähän keikkakysyntää. Mutta täytyy mennä sen mukaan, mikä aika on. Muiden musiikkialan töiden ohella bändi on henkireikä meille kaikille ja työstämme koko ajan uusia biisejä, kertoo Rita.

Esikuvistaan Rita mainitsee mm. Aretha Franklinin, Ray Charlesin, Chaka Khanin ja Etta Jamesin.

– Lukioaikanani hullaannuin Ella Fitzgeraldiin niin perin pohjin, että lainasin Kuopion kaupunginkirjastosta kaikki Ellan levyt ja kuuntelin ne melkein puhki. Ja aina, kun jokin Ellan levy tuli vastaan, oli minun pakko ostaa se, nauraa Rita.

Flame Jazz Cruise

Rita kiittelee Flame Jazz Cruise – ideaa.

– On todella hienoa, että laivayhtiöt kiinnostuvat tällaisesta konseptista! Kysyntä ja tarjonta ovat kohdillaan. Laivan keikoilla oli normiyleisöä laidasta laitaan, mutta oli selvästi havaittavissa, että mukana oli myös musiikillisesti tiedostavampaa yleisöä, joka arvostaa muusikon improvisatorista heittäytymistä. Flame Jazzin keulahahmo Jussi Fredriksson lupaili, että risteilylle on luvassa jatkoa varmaankin syksymmällä, iloitsee Rita.

Rita Lovely ja Nina Mya (Kuva: Olli Sulin)

Rita Lovely ja Nina Mya (Kuva: Olli Sulin)

Rita kertoo rumpali Toni Porthenin koonneen Allstars– bändinsä Ritan ja Nina Myan keikkaa varten.

– Olimme Nina Myan kanssa lähettäneet Tonille biisitoiveemme ja yhteistyö sujui loistavasti. Nina on minulle uusi tuttavuus ja hänen kanssaan oli tosi kiva laulaa, iloitsee Rita.

Laulunopettajana

Ritan mukaan kuka tahansa voi oppia laulamaan.

– Riippuu siitä mihin asettaa maalin, millä tavalla haluaa oppia laulamaan. Sävelkorvattomuus on jo vuosia sitten kumottu Ava Nummisen väitöskirjassa. Sävelkorvattomuudessa on enemmänkin kyse teknisistä äänentuotto-ongelmista, jotka haittaavat lauluäänen ja korvan yhteistyötä. Jos on vuosia kuullut huomautuksia siitä, ettei osaa laulaa, vaatii todella paljon rohkeutta alkaa työstää ääntään, mutta laulamaan oppiminen ei ole mahdotonta kenellekään. Täytyy vain nähdä ihan hurjasti vaivaa!

Laulunopiskelussa tärkeintä on motivaatio.

– Motivaatiota ei opettaja voi antaa oppilaalle, vaan se on löydyttävä opiskelijasta itsestään. Opettaja voi auttaa erilaisten vaihtoehtojen etsimisessä, mutta tulkinnalliset ja esteettiset valinnat opiskelijan on itsensä löydettävä. Olen piakkoin aloittamassa Helsingin kaupunginteatterin uuden musikaalin lauluvalmennuksen. Harjoitutan laulajia sekä kuoro-osuuksia ja valvon, että laulamisen estetiikka noudattaa musikaaliperinnettä, kertoo Rita.

Rita Lovely alias Riitta Keränen

Rita Lovely alias Riitta Keränen

Äitinä

Rita kertoo keikkaelämän ja äitiyden yhteensovittamisen vaativan säätämistä, mutta hän kertoo kaiken sujuneen kivuttomasti.

– En ala haikailla jotain sellaista, mitä en nyt voi toteuttaa, sillä se tekisi onnettomaksi. Ymmärrän, etten voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Pikkulapsi-vaihe on kuitenkin hujauksessa mennyt, joten nautin nyt tästä elämänvaiheesta! Ei mene kauaakaan, kun lapsi liikkuu omien kavereidensa kanssa ja onkin minun vuoroni kaipailla häntä. Olen tyytyväinen tilanteeseeni ja töihini, minulla ei ole mitään valittamista, toteaa Rita hymyillen.

Säveltäjänä

– Teemme The Soultwistersin biisejä yhdessä saksofonisti Panu Syrjäsen ja rumpali Leevi Leppäsen kanssa kolmistaan ja tavallisesti kokoonnummekin Panun kellariin työstämään mieleemme tulleita ideoita. Itse olen ehkä tehnyt eniten tekstejä, mutta kaikki antavat ideoita kaikkeen, joten tekijänoikeustiedoissa näkyvät kyllä meidän kaikkien kolmen nimet, myhäilee Rita.

– Vuoden 2005 taiteelliseen loppukonserttiini sävelsin muutamia omia kappaleita ja säveltäminen onkin asia, johon varmaan haluan tulevaisuudessa käyttää enemmän aikaa. Mutta nyt olen todella iloinen meidän kolmen henkilön yhteistyöstä, joka toimii hyvin. Työn alla on parhaillaan The Soultwistersin toinen levy, kertoo Rita.

Teini-iän idoli ohjelmistoon

Kuluvan vuoden huhtikuussa Rita palaa eräällä tavalla juurilleen, sillä teini-iän suuri idoli Ella Fitzgerald pääsee Ritan ohjelmistossa esiin The Great Helsinki Swing Big Bandin kanssa 17.4. Helsingin Malmitalossa.

– Esitettävien kappaleiden valinta on nyt tehty ja mikä ihanaa, musiikki on jo selkärangassa 20 vuotta sitten Kuopion kaupunginkirjastossa kuunneltujen levyjen kautta. Tavoitteemme on saada aikaan ehyt kokonaisuus, joka on mietitty huolella spiikkeineen kaikkineen, lupaa Rita.

Takaisin
Translate »