Saksofonisti Jure Pukl New Yorkista Vilkka Wahl Quartetin vieraaksi Suomeen

Kuvat: Olli Sulin

29.09.2016 10:33


Vilkka Wahl

Vilkka Wahl Quartetin perustaja, johtaja ja kitaristi Vilkka Wahl on Itävallassa Wienissä vaikuttava suomalaiskitaristi, joka on esiintynyt mm. John Abercrombien, Karl-Heinz Mikhlinin, Stjepko Gutin, Heinrich von Kelneinin ja Ain Aganin kanssa.

Wahlin kvartetti aloittaa perjantaina 30.9.2016 levytyskiertueen Suomessa ja menee samalla myös YLE:n studioon kantanauhan tekoon, slovenialaisen ansioituneen saksofonisti Jure Puklin kanssa. Jure Pukl on palkittu Slovenian valtion korkeimmalla taiteilijoille myönnetyllä tunnustuksella ja vaikuttaa tällä hetkellä maailman jazzpääkaupungissa New Yorkissa, jossa hän on soittanut mm. Maceo Parkerin, Branford Marsaliksen, Dave Liebmanin, Esperanza Spaldingin, Jeff ”Tain” Wattsin, Aaron Goldbergin ja monien muiden kanssa. Jure kuuluu New Yorkin seuratuimpiin nuoriin tenorisaksofonisteihin.

Wahlin kvartetissa muut soittajat, itsensä maestron lisäksi, ovat kaikkien tuntema suomalaisen jazzin legenda, vibrafonisti Severi Pyysalo, sekä nuorempaa polvea edustavat instrumenttiensa nousevat nimet Teemu Åkerblom, basso, ja Mikko Arlin, rummut.

Haastattelimme niin Vilkka Wahlia kuin Juri Puklia tulevasta proggiksesta 

Vilkka Wahl, aloitatte levytyskiertueen kvartettisi kanssa perjantaina 30.9. April Jazz Clubilta Espoosta, mukana on mielenkiintoinen vieras, New Yorkissa vaikuttava tenorisaksofonisti Jure Pukl. Mitä kuulijoille on luvassa?

– Varmasti ehtaa musaa! Olemme ehtineet bändini kanssa jo vähän syventyä materiaaliin ja se on alkanut löytää muotonsa. Luvassa on yhdistelmä perinnettä ja modernimpaa otetta, niin melodis-harmonisessa mielessä kuin muotokielenkin suhteen. Jure on mestarillinen soittaja ja kovan luokan ammattilainen. Hänen mukana olonsa tuo varmasti vielä lisää sähköä esityksiimme! Soitamme Espoon lisäksi 1.10 Tampereella TTT-klubilla ja 7.10 Helsingissä Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Vilkka Wahl Quartet

Vilkka Wahl Quartet

Kauanko kvartettisi on soittanut yhdessä ja minkälaisia fiiliksiä sinulla on yhtyeen aiemmista esiintymisistä? Taustoitatko samalla myös yhtyeesi muita soittajia ja miksi olet päätynyt juuri heihin.

– Olemme soittaneet yhdessä vajaan vuoden. Olin soittanut muutamia keikkoja vibrafonisti Severi Pyysalon kanssa ja päätettyäni säveltää ja levyttää halusin hänet ehdottomasti mukaan tähän projektiin. Severin kokonaisvaltainen musikaalisuus ja virtuositeetti ovat omaa luokkaansa. Severin kanssa soittamillani keikoilla oli usein mukana myös basisti Teemu Åkerblom, jonka juurevaan saundiin ja täsmälliseen soittoon miellyin. Oli erittäin luontevaa jatkaa tätä yhteistyötä. Muutenkin kemiat tuntuivat natsaavan hyvin kohdalleen. Rumpalin pallille saatiin Teemun ehdotuksesta mukaan Mikko Arlin, jonka soitossa ja saundissa yhdistyvät mielestäni hienosti juuri traditio ja nykyaikaisuus. Suvereeni rumpali, joka myös kuuntelee hienosti. Ensimmäiset keikat eivät kuitenkaan olleet aivan helppoja. Eri kaupungeissa asuvien soittajien aikatauluja oli yllättävän vaikeaa saada sovitetuksi treenien järkkäämiseksi ja luulen, että materiaalin haastavuus, tai omaperäisyys, tai ehkä molemmat vähän yllättivät meidät. Tästä suivaantuneena kevään kiertue organisoitiin ja  treenattiin paremmin ja homma alkoi päästä siivilleen.

Miten sinun ja palkitun tenorisaksofonisti Jure Puklin tiet ovat kohdanneet ja miten luonnehtisit Jurea soittajana ?

– Opiskelimme yhdessä Grazissa, Itävallassa. Jure oli opintojensa loppuvaiheessa kun itse aloittelin ja sen jälkeen hän asui useamman vuoden Wienissä, ennen kuin muutti pysyvämmin New Yorkiin. Jurea näki siis keikoilla ja jamisessioissa melko hyvin. Jure on Coltranen hengessä teknisesti suvereeni soittaja, joka on erittäin kotonaan modernin jazzin estetiikassa. Hän imee vaikutteita niin jazzin perinteestä kuin uudesta musiikista, aina hip-hopiin. Hän on, kuten kaikki mestarit, soittaja joka haluaa jatkuvasti kehittyä ja löytää uusia mahdollisuuksia ilmaisussaan. Siis rohkea improvisoija joka uskaltaa etsiä ja löytää.

Menette nyt myös YLE:n studioon tekemään kantanauhaa, josta on tarkoitus julkaista levy. Onko levylle tuleva materiaali yksinomaan sinun säveltämääsi ja koska voimme odottaa levyä myyntiin?

– Kyllä, materiaali on yksinomaan minun käsialaani. Tämä homma lähti liikkeelle – Taike ry:n ystävällisellä avustuksella – juuri sävellysprojektina, ja proggis kantaa siksi nimeäni. Toivottavasti saan levyn pihalle nopealla aikataululla ensi kevään aikana.

Severi Pyysalo

Severi Pyysalo

Mistä ammennat aiheet sävellyksiisi?

– Itselleni kiinnostavista harmonisista, rytmisistä ja melodisista aineksista ja toisaalta ihan vaan jostain fiiliksistä. Yritän aina älyllisestä komponentista huolimatta tuntea musiikin mahdollisimman vahvasti, joten varmasti se myös ohjailee. Loppuen lopuksi kyseessä on melko intuitiivinen prosessi jota älyllinen puoli asettuu palvelemaan. Tuliko nyt höpistyä ihan niitä näitä? Haha!

Miksi juuri kitarasta tuli soittimesi?

– Ehdin skidinä soittamaan ensin pianoa, rumpuja ja vähän klarinettiakin, mutta jotenkin kitarassa yhdistyi sitten harmonia ja rytmi tavalla joka kiinnosti. 90-luvun alussa teinipojan esikuvilla oli melkein kaikilla kitarat kädessä ja asiaan myötävaikutti aika vahvasti grungebändi Nirvana, joka jysähti tajuntaan lujaa ja johdatteli kitararockin maailmaan. Näin muuten heidät livenä Ruisrockissa!

Ketkä ovat musiikillisia esikuviasi?

– Pyrin kuuntelemaan aina itselleni “hyvää musiikkia”, siis sellaista joka koskettaa ja vaikuttaa jollakin tavalla. Kun musiikkiin luo tunnesiteen jättää se varmasti aina jälkensä. Listojen tekeminen on siis vaikeaa, eikä tee oikeutta niille jotka jäävät listalta pois, mutta ovat varmasti vaikuttaneet. Antaa palaa kuitenkin:  Bach… Toisaalta John Coltrane, Jim Hall, Kurt Rosenwinkel. Toisaalta Radiohead, David Bowie, Stevie Ray Vaughan ja Wayne Krantz. Kuuntelen nykyään myös todella paljon orkesterimusiikkia, uutta ja vanhaa.

Asut Itävallassa Wienissä, minkälaisia päiväsi ovat muusikon näkökulmasta?

– Olemme muuttaneet takaisin Itävaltaan vasta hiljattain, joten kalenteri ei onneksi ole vielä aivan ummessa. Ravaan jameissa 2-3 kertaa viikossa ja tapaan paljon tuttuja muusikoita sekä uusia tuttavuuksia. Muutamaan bändiin olen ehtinyt siten jo päätyä. Muuten ihan perushommaa: pari kolme tuntia treeniä päivässä ja meilien kirjoittelua ja oman musan promoamista ja tukikanavien hakemista. Alan tältä rundilta palattuani opettamaan Wieniläisessä musiikkikoulussa. Lisäksi täällä on paljon kiinnostavia konsertteja sekä jazzin, että luonnollisesti klassisen saralla, joten konserteissa tulee käytyä enemmän.

Tuleva kiertue käsittää kolme esiintymistä, mutta niihin ei kuulu toinen kotikaupunkisi Turku, miksi näin?

– Se on minustakin valitettavaa. Syy on kuitenkin aivan ymmärrettävä: minun ja Juren asuinpaikan takia meillä oli varsin tiukka raami aikatauluille, eikä sitä vain saatu istumaan yhteen sopivien keikkapaikkojen kanssa. Turussahan järjestetään tällä hetkellä melko paljon jazzkonsertteja, mikä on todella hieno juttu. Keikkapaikkoja on kuitenkin rajallinen määrä, joten aikataulut suunnitellaan varsin pitkälle etukäteen. Levyjulkkareita vietetään Turussa aivan varmasti!

Tätä proggistasi on mahdollisuus myös ihan kenen tahansa tukea, kerro siitä lisää.

– Joo, meillä on Mesenaatti -yhteisörahoituspalvelussa lokakuun 6. päivään saakka kampanja, jossa tulevaa levyä on mahdollista rahoittaa erilaisin vastikkein. Sieltä voi esimerkiksi käydä ostamassa levyn ennakkoon.

Kiitos Vilkka Wahl, toivotamme mitä mainiointa kiertuetta ja onnistuneita studionauhoituksia YLE:llä.

– Kiitos! Nähdään keikoilla.

 

Vilkka Wahl Quartet feat. Jure Pukl
Vilkka Wahl – kitara, sävellykset, Severi Pyysalo – vibrafoni, Teemu Åkerblom – basso, Mikko Arlin – rummut, Jure Pukl – saksofoni

April Jazz Club 30.9. Klo 19:00 Espoo Sokos Hotelli Tapiola Garden

TTT-Klubi 1.10.Klo 22:00 Tampere  Hämeenpuisto 28 – 32  

Kansallisteatterin Lavaklubi 7.10. Klo 20:00 H:ki, Läntinen teatterikuja 1

 

Jure Pukl (© Ziga Koritnik)

Jure Pukl (© Ziga Koritnik)

Jure Pukl, could you tell a little about yourself and your career as a musician?

– I was born and raised in Slovenia, started to play saxophone when I was 15 years old, before that I was the worst clarinet player in my hometown so the clarinet teacher said to my Dad: Look, Jure is just not born for music… After I picked up saxophone I started to practice 4-5h a day so I had to transfer from Gymnasium to Music High School otherwise I would never finish school. In 1996 I was excepted to University For Music and Performing Arts in Vienna, Austria, I was 18 years old and I moved to there. I finished classical saxophone studies with distinction but already played in Funk/Jazz bands. I didn’t know how to improvise yet but I was getting lessons from different jazzman. I recorded some demo tracks and send it to different schools in Europe and US. I got excepted to Royal Conservatory in Den Haag, Netherlands and got a scholarship at Berklee College Of Music in Boston, US. I went to Netherlands for a semester and then off to Boston. I got my ass kicked right away and realized jazz is much more then just scales and licks. I studied with joe Lovano and George Garzone. I stayed at Berklee for a year and came back to Europe where I finished my BA and MA in Graz, Austria. After that I moved back to Vienna where I lived another 5 years before moving to NYC in 2012.

– I think I wrote my first song when I didn’t even know what a dominant chord is… I always had the tendencies to play, perform, write and present what I do. I was making a living as a musician when I was still studying in Graz. Since then I played with many greats such as Maceo Parker, Branford Marsalis, Dave Liebman, Esperanza Spalding, Adam Rogers, Vijay Iyer, Jeff ”Tain” Watts, Damion Reid, Rodney Green, Charles Altura, Joe Sanders, Aaron Goldberg, Marcus Gilmore and many more. I have been touring extensively throughout USA, Asia and Europe performing in venues such as Blue Note, Smalls Jazz Club, The Jazz Gallery, Ronnie Scotts, The Vortex, Pizza Express, Porgy & Bess, Stadtgarten and festivals like Moers Jazz Festival, Vienna Jazz Festival, Muenster Jazz Festival, Berlin Jazz Festival, Jazz a Vienne to name a few.

– In 2015 I was awarded with the Slovenian highest national award for Arts (Nagrada Presernovega sklada).

How long have you lived in New York? What about the influence you’ve made over there? Do you have any projects going on right now?

– Ive been living in NYC since 2012. The city’s amazing energy and artistic life makes a big influence on you. I was motivated, inspired and driven by all the musicians living there, struggling from day to day life just for the sake of music. That made a big impact on me. I connected with different musicians and start to play as much as I can.

– Since we all know NYC is a though place – sometimes you play for – 20$. meaning, you have to pay your own travel costs and some food to get there and back home and you didn’t earn anything.

– I did an album for Fresh Sound New Talent from Barcelona in 2014. The band includes Adam Rogers on guitar, Sam Harris on piano, Joe Sanders bass and Rudy Royston on drums. I also have 2 special guests: Sachal Vasandani on vocals and Melissa Aldana on tenor saxophone. That was a band that perform at The Jazz Gallery in NYC and it was so good that I sent bootleg recordings to Jordi in Barcelona and he said he wants to release this exact band. I have a new project with Carlo DeRosa on bass and Eric McPherson on drums. We play more open, free form music. Sometimes I add Darius Jones on alto saxophone. Im planning a new project with Joe Sanders on bass, Greg Hutchinson on drums and Melissa Aldana on tenor. It would be 2 tenor plus rhythm section band, so a lot of crazy blowing and again, open forms in 2017

If you had to choose three most incredible moments as a musician while living in New York, what would they be?  

– Definitely number one when Branford Marsalis invited me to ”sit in” (play) with his band at the historic Village Vanguard in 2013. I was scared and nervous as I haven’t been in a while. The club was packed and full of NYC ”cats”(great musicians) and I was just a new guy in
town.  

– Second was the band I said I released my album with; That concert was really something special – we all caught the same moment and playing was on another planet, level…great concert

– Third one was when my girlfriend who is also amazing tenor player and musician, got invited to Monk Competition Gala in LA, California; we ended up at a private party where Herbie Hancock opened the doors when we arrived…the rest is history

How do you think the life of a musician differs from New York to Europe?

– As I said, NYC is a though place to earn money playing music, or playing especially jazz. There is over 20.000 musicians living there and they (we) all try to live, play and pay the bills. The clubs are closing down and they pay almost nothing, most of them. The level of jazz playing is incredible and I get to know a new great player almost every week. There is no time to relax and not do anything, because if you don’t do it, somebody else will…Also getting recognition and compliments is much harder in NYC; audience is used to hear a high level music so you better give it to them otherwise they can be very direct and rude in saying what they think. Once they love you they love you

Have you ever been to Finland before?

– I have never been to Finland and it was on my bucket list to go there to play and travel. Thankfully to Vilkka Wahl I got the first and hopefully not the last chance to come there. Im very looking forward since I know Vilkka and I know he is a great musician and person; and also because we are playing with Severi Pyysalo. I know of him since I was 17 years old. I coincidentally got a video concert with Jukka Perko and Severi and that concert blew my mind….I also did some playing with Aki Rissanen, Kalevi Louhivuori, Andre Sumelius Marko Lohikari and Tuomo Uusitalo but always outside of Finland

Thank you Mr. Pukl for this interview and welcome to Finland and perform with Vilkka Wahl Quartet.

Takaisin
Translate »