Sid Hillellä pian täyteen 500 soolokonserttia

Kuvat: Matti Laipio

16.09.2020 17:29


Temppeliaukion kirkossa keskiviikkoaamuisin kuultava Sid Hille.

Pianisti ja säveltäjä Sid Hille saavuttaa ensi keskiviikkona 23.9. urallaan tärkeän merkkipaalun. Tuolloin on näet hänen 500. soololokonserttinsa Temppeliaukion kirkossa. Ensimmäisen kerran hän esiintyi tuossa kirkossa 2002.

Idean konsertteihinsa hän sai käydessään tässä turistien suosimassa kirkossa ja huomatessaan, että kirkossa soitettiin musiikkia levyiltä.

”Minä ajattelin, että olisi luontevampaa, että paikassa olisi elävää musiikkia. Menin sitten kirkkoherran puheille ja ehdotin, että voisin soittaa siellä. Hän suhtauui myönteisesti asiaan ja sanoi, että käydään kokeilemassa”, Hille muistelee alkua.

Aluksi konsertteja oli kerran kuukaudessa, mutta kun palaute oli siksi positiviista, konsertit muuttuivat viikottaisiksi. Ennenpitkää vakiintui myös keskiviikkoaamu konserttiajaksi.

”Tässä sitä on nyt oltu 18 vuotta.”

Theremin oli yksi Sidin instumenteista 499. konsertissa

Normaalisti konsertteja on ollut vuosittain noin 35 johtuen joulutauosta sekä pidemmästä katkosta kesäisin. Normaalioloissa kuulijoita on ollut 150-200, etupäässä turisteja, joista osa kuunnellut koko konsertin, osa vain käynyt kääntymässä. Sidin mukaan joukossa on ollut myös vakituisia kuulijoita.

Mutta tämän vuoden poikkeusoloissa tilanne on ollut toinen. Keväällä koronaviruksen takia kuulijoista tyhjentyneessä kirkossa Sid jatkoi sarjaansa striimaamallaan kaikki 15 konserttiaan sosiaalisen median kanavissa hänetkin yllättäneellä menestyksellä, sillä striiimaukset keräsivät parhaimmillaan jopa yli 200 000 katselua konserttia kohden.

”Sain myös paljon kiittävää palautetta ympäri maailmaa Indonesiaa myöten.”

Keväisiä konserttistriimejä on yhä nähtävissä mm. Hillen yhtiön SatnaMusicin Youtube-kanavalla.

Yksi konserteista, järjestyksessä 11, äänitettiin myös levyjulkaisua varten. Konsertin piano-osuuden päälle lisättiin studiossa erilaisilla syntetisaattoreilla luotuja ääniä.

Lopputuloksesta, ensi viikolla julkaistavasta Here – Beyond The Infinite-albumista Sid Hille on innoissaan:

”Etenimme livekonsertin pohjan mukaisesti ja kokonaisuus syntyi vaivattomasti yhdessä päivässä. Lopuksi vielä levyn äänittäjä Abdissa Assefa loihti erilaisilla kaiuilla aivan mahtavan äänimaailman.”

Soolokonserttien lisäksi Sid Hillellä on Temppeliaukion kirkossa perjantai-iltapäivinä Two Moons Chamber Concerts-sarja, jossa hän esiintyy duona on vieraanaan vaihtuva soittokumppani. Tähän mennessä Sidin kanssa on kuultu muiden muassa Jukka Perkoa, Teemu Viinikaista, Pepa Päivistä, Veli ja Susanne Kujalaa ja kitaristi Ilari Frilanderia.

Soolokonsertoijan työvälineitä

Syksylle oli kumppaneiksi kaavailtu lukuisia ulkomaisiakin muusikoita, mutta koronan takia suunnitelmat ovat menneet uusiksi. Esimerkiksi perjantaiksi 18.9. saapuvaksi suunniteltu itävaltalainen saksofonisti/huilisti Herbert Köninghofer ei matkustusrajoitusten takia pääse Helsinkiin. Hänen kanssaan tarkoitus on kuitenkin konsertoida internetin kautta.

Temppeliaukion konsertit ovat vain osa musiikin moniottelija Sid Hillen monista aktiviteeteista. Hänellä on erilaisia enemmän tai vähemmän säännöllisesti esiintyviä erityylisiä yhtyeitä. Samoin hän on ollut myös tuottelias säveltäjä:

”Viime aikoina olen kirjoittanut sävellyksiä muiden muassa mezzosopraano Virpi Räisäselle ja jousikvartetille, selloyhtyeelle, nokkahuilukvartetille, konserton bassoklarinetille ja kamariorkesterille sekä teoksen Jukka Perkolle ja taiolalaiselle lapsikuorolle”, hän luettelee-

Takaisin
Translate »