The Filthy Six valloittaa Suomea

Kuvat:

03.02.2019 16:03


Kari Paavola vauhdissa

Kari Paavolaon suomalainen rumpali ja kansainvälisesti menestynyt lyömäsoittaja, hyvin tunnettu myös jazzyleisön keskuudessa. Hän on soittanut sessiomuusikkona ja omissa projekteissaan tähän mennessä 17 albumilla ja lukuisilla singleillä, joista osa on komeillut vanhan kotimaan, Englannin, Top 40 -listallakin. Suomalaiselle jazzyleisölle hän esiintyi viime syksynä Salo Jazz -tapahtumassa, tuolloin uskomattoman Xantone Blacqin bändin rumpalina. Filmien sound track- ja HBO -televisiosarjojen musiikki on myös tullut tutuksi rumpalin pallilta.

Kiireisen muusikon yksi viime aikojen kiinnostavimpia projekteja on The Filthy Six-sekstetti, joka kiertää helmikuun aikana Suomea. Tapasimme Kari Paavolan Helsingissä, seuraavassa otteita keskustelusta.

Lontooseen Kari Paavola muutti 1998 ja työskenteli siellä 12 vuotta ammattimuusikkona. Sitten Wienissä kolme vuotta ja sen muutto jälkeen takaisin Suomeen. Los Angeles oli toiseksi tärkein kokemus, kulttuurien todellinen sulatusuuni ja hyvin erilaisista lähtökohdista tulevien ihmisten kohtaamispaikka.

Myös USA:n rytmimusiikin skene on muodostunut tutuksi tapahtumapaikaksi, kuten Bowery Ballroom & Knitting Factory (NY), Knitting Factory & The Troubadour (LA) ja The Metro (Chicago), vain muutamia mainiten. Ja kaikki paikkoja, jossa vaatimustaso on huikea.

Kari Paavola

Koomikko ja ohjaaja Woody Allenon kuulemma antanut kivikovassa USA:n kilpailumiljöössä menestymiseen kaksi ehdotonta pelisääntöä: ole aina ajoissa paikalla ja tiedä, missä lompakkosi kulloinkin menee. Kari Paavolaa tämä linjaus huvittaa, muttei kokemuksensa pohjalta halua sitä kiistääkään.

– Pelisääntöjä on ehkä vähän, mutta ne ovat todella tiukkoja. Halu tehdä kovasti töitä ja oppimisinto on syytä ennen muuta muistaa, hän toteaa.

Big band jazzia Kari kertoo kuuntelevansa mielellään, muttei koe sitä aivan omakseen muusikkona. Ison orkesterin jazzirrottelu pop-musiikilla (kuten vaikkapa Buddy Rich) on tietysti yksi mahdollisuus, muttei nyt ajankohtainen.

Vauhtia ulkomailta  

Tärkein opettaja Kari Paavolalle on ollut Lontoo, niin musiikin, elämän kuin ihmistenkin suhteen.

– Siinä muotoutui avara katsantokanta musiikkiin ja ovia alkoi avautua. Tietysti ohjausta tarvitaan aina ja Suomessa Sami Kuoppamäenopit ovat olleet tärkeitä. Samoin tärkeänä vaikuttajana ilmentyy Tommi Rautiainen, jota rumpali kuvaa vaativaksi ja upeaksi opettajaksi.

Rumpalin oma musiikkimaku on laaja ja ammatillinen kiinnostus suuntautuu monelle taholle.

– Soitan kaikkea musiikkia, soul, funk, blues, jazz – yleensä groovea musaa, jossa mielellään on sopivan rouhea ote, artisti luonnehti.

Puhe ohjautuu suomalaiseen jazzskeneen ja näin muodoin myös jazzin ja yleensä rytmimusiikin opetukseen.

– Kyllä Suomen oppilaitosten taso on hyvä; Sibelius-Akatemian sijoittuminen viiden johtavan laitoksen kärkeen koko Euroopassa kertoo kvaliteetista paljon. Toisaalta oppilaitos ei sinänsä vielä tee hyvää muusikkoa, sen tekee elämä ja kokemukset, Kari pohdiskelee.

On tietysti hyvin henkilökohtainen asia, milloin ja missä vaiheessa ihmisen muusikkous todella puhkeaa kukkaan. Sitä ei saisi ottaa valmiina tai jo saatuna, kuten nykyään nähtävästi pyritään tekemään.

– Täällä kysytään usein, ”missä olet opiskellut?” Kari ihmettelee. -Tämä on luovalla alalla jokseenkin nurinkurista; eihän opinahjo vielä mitään todista, vaan oma osaaminen ja halu oppia toisilta muusikoilta.

Ehkä suomalaisilla on edelleen hiukan vaikeaa heittäytyä musiikin vietäviksi ja antaa vain mennä.

Tärkeä linjaus    

Svengimusiikkiin ja soul jazziin vahvasti identifioituva Filthy Six on miettinyt tarkkaan oman linjansa. Acid jazz -termi ei Karista ole aivan kohdallinen, soul jazz olisi paremmin paikallaan. Groove syntyy funkista, boogaloosta ja New Yorkin tiukasta live jazz skenestä.

– Heti eka soittokerta oli miellyttävä ja inspiroiva kokemus; Tampereella kohdattiin ja kahden tunnin treenin jälkeen mentiin jo keikalle ja hyvin meni! Kari kertoo.

Jazzin sininen hetki

Ylläs Jazzissa bändi oli myös heittänyt klubikeikan ja jengi oli käynyt kuumana.

Nick Etwell kuvautuu hienona bändiliiderinä; positiivinen, innostava, avoin ja neuvoo mielellään.

– Hänen lempiterminsä on ”anna palaa!” Kari sanoo. -Toisaalta hänellä on hyvin tarkat korvat ja hän antaa kyllä palautetta ja ohjaa tuotoksen syntyä.

Kuopion Maksimista starttaava konserttisarja käy myös Tampereella, Espoon Sellosalissa ja Lappeenrannan Nuijamiehessä.

– Olen odottanut tätä tilaisuutta malttamattomana – mielellään soittaisimme enemmänkin, mutta kaikilla on muita kiinnityksiä rajoittamassa, hän toteaa.

– Soul jazz on yksi mieluisimmista tyyleistä, mitä soitan. Toisaalta soitan hyvin monenlaista musiikkia ja groove yleensä puhuttelee minua vahvasti.

Kumu Drums on ollut Kari Paavolan keskeinen työkalu vuodesta 2005 ja Zildjian -symbaalit oikeastaan koko muusikon uran ajan. Setissä on normaali varustus; 12 tuuman tomi, 14 ja 16 tuuman lattiaomit ja bassorumpu.

– Monet rumpalit vaihtavat usein settejään, mutta minulle tämä on hyvä ja vastaa omia tarpeitani muusikkona. Virveleitä vaihdan tarpeen mukaan ja niitä on hyvä ollakin, kun soittaa keskenään erityylisissä kokoonpanoissa, Kari luonnehtii valintaansa.

The Filthy Six hits the road  

”Likainen puolitusina” on alun alkaen trumpetisti Nick Etwellin idea. Etwell oli jo 90-luvulla acid jazz -skenessä mukana. Hän säveltää bändille musiikkia ja vastaa vanhojen kappaleiden sovituksista. Hän on pääasiallisesti toimessa Grammy-voittaja Mumford & Sons -kokoonpanon riveissä.

Kitaristi James Fennon kunnostautunut mm. James Taylor Quartetin hirmujengissä (armoton groove -urkuri Taylor on tuttu Suomen kävijä mm. monilla festivaaleilla). Hän tekee Nordic -kokoonpanolle kaiken materiaalin. The Filthy Six on ollut aktiivinen jo vuodesta 1998-2000 ajalta ja englantilaisessa formaatissaan levyttänytkin useasti. Suomen kokoonpano on ollut aktiivinen vuodesta 2015.

– Hänellä on rytmisektio Lontoossa, ja kun itse pyöritän Helsingissä Töölön Funk Klubia, tuli mieleen pyytää Nick sinne. Siitä se lähti, Kari kertoo.

The Filthy Six esiintyy bändinä eri puolilla Eurooppaa hieman vaihtelevin kokoonpanoin. The Nordic Filthy Six sisältää saksofonistina Frank Waldenin (CV-listalla mm. Tom Jones, Amy Winehouse ja Shakira). Siis kovaksi jalostunutta osaamista rytmimusiikin eri laidoilta.

Pohjoismainen line up rakentuu eturivin muusikoistamme; Mikko Helevä (urut) ja Heikki Laine (bassokitara). Ja tietysti Kari Paavola ajajan paikalla.

– Kierrämme siis Suomea tällä upealla Suomi/UK kokoonpanolla, josta olen hyvin innoissani, Kari hehkuttaa.

• • •.

Tällä hetkellä Kari Paavolan enin osa ajasta kuluu Suomessa ja täällä musisoidaan useissakin bändeissä. Lisäksi Töölö Funk Klubi Helsingissä pitää häntä vauhdissa. Hän on hyvin kiireinen mies; haastattelua tehtäessä hän oli menossa Budapestiin tutustumaan tulevaan projektiin, sieltä keikalle Wieniin ja kiireesti takaisin Suomeen studiotyöhön.

Suomen keikkasarja siis käynnistyy keskiviikkona 13.2. Kuopiosta. Sen jälkeen Tampere, Espoo ja Lappeenranta.

Lisätietoja: www.facebook.com/karipaavolamusic
http://www.thefilthysix.com

The Filthy Six -videolla April Jazz Klubilta (2017) Mikko Helevä ei vielä ole mukana, vaan upeasti soittanut urkuri Sami Nieminen, joka teki yhtyeen viime kerran kiertueen täällä.

Takaisin
Translate »