Marzi Nyman, Korpo Sea Jazzin taiteellinen johtaja 2013

Kuvat: Olli Sulin

31.07.2013 07:50


Korpo Sea Jazzin päälliköt 2013 Bosse Mellberg ja Marzi Nyman

Korpo Sea Jazz viettää 24. kesäänsä upeissa saaristomaisemissa. Perjantai-iltapäivän siimeksessä Marzi Nyman istahtaa ravintola Hjalmar´sin tuoliin tilattuaan ensin myöhäisen lounaan. Takana on viiden tunnin treenit Korppoon kirkossa sopraano Anu Komsin kanssa. Mitä mahtoi Marzi tuumata Korpo Sea Jazzin toiminnanjohtajan, Bosse Mellbergin, pyydettyä häntä taiteelliseksi johtajaksi?

-Olin muistaakseni juuri silloin keikalla Helsingissä  GG Caravanin kanssa ja Bossen poika Lasse alias  ”Redrama” oli bändissämme räppäämässä. Kun Bosse backstagella esitti minulle asiansa, tunsin itseni valtavan imarrelluksi pyynnön johdosta. Ensinnäkin koin sen valtavana luottamuksen osoituksena. Olin aivan fiiliksissä, sillä oli mahtavaa päästä valitsemaan tänne bändejä ja päästä koko viikoksi nauttimaan saaristolaiselämästä!  Tiesin jo mitä odottaa, sillä olen käynyt täällä aiemmin vuonna 2008, kertoo Marzi.

Taiteellisen johtajan työkuvioista

Haasteellisimmaksi Marzi koki työssään sen, ettei pystynyt buukkaamaan Korppooseen kaikkia bändejä, jotka olisi paikalle halunnut.

-Festareiden pitäisi kestää ainakin kolme kuukautta, jotta kaikki toivomani bändit pääsisivät esiintymään! Mutta kolikolla on aina kääntöpuolensa. Toisaalta pikkuisen lohduttaa ajatus, että joka vuosi uutena taiteellisena johtajana on jälleen joku muusikko, jolla on omat ideansa musiikista ja bändiyhdistelmistä. Kun lopulta ollaan täällä paikan päällä, ei ole enää väliä kuka soittajat ja orkesterit on valinnut – olemme kuin yhtä perhettä, myhäilee Marzi hyväntuulisesti.

Marzi kertoo bändien esiintymistilojen valinnan langenneen itseoikeutetusti Bosselle.

-Bosse  tuntee saaren kuin omat taskunsa. Hän tietää esiintymistilojen akustiset ominaisuudet ja sitä kautta bändeille valikoitui juuri oikeanlainen estradi. Bosse on fantastinen järjestelijä, hän saa asiat toimimaan, kiittelee Marzi.

Marzi kertoo, ettei taiteellisen johtajuuden ja esiintyvän artistin roolien välillä tarvinnut  tasapainoilla.

-Kaikki on mennyt luonnostaan. Taiteellisen johtajan mantteli saa jäädä lavan ulkopuolelle silloin kun esiinnyn, sillä haluan olla yksi orkesterin jäsenistä. Sitä paitsi musiikki vie aina mennessään, naurahtaa Marzi.

Improvisaatiota ja aikataulutusta

KSJ:n neljän päivän mittainen festivaali ei mene musiikkityylinsä mukaan suinkaan improvisoiden, vaan vaatii paljon valmistelevia töitä monella taholla. Omasta osuudestaan Marzi kertoo, että urkukonsertti laulajatar Anu Komsin kanssa vaati treenaamista, sillä ohjelmisto oli uutta.

– Olen konsertoinut uruilla aiemminkin, mutta silti esiintyminen jännittää, sillä urkuelementti ei ole aivan ominta alaa. Ensimmäisten treenien jälkeen tuntui kuitenkin aivan mahtavalta. Anu on laulajana ennakkoluuloton heittäytyjä ja pystyy rajoitteettomasti improvisoimaan. Työskentelyssämme on alusta asti ollut improvisaatioelementti mukana, selvittää Marzi.

Bändien kokoonpanoasioissa riitti myös soviteltavaa, sillä aikataulutus vaati oman tuumauksensa.

-Kun piti sopia soittovuoroista eri artistien aikataulujen mukaan, tuntui välillä kuin olisin ollut purkamassa keikkasumaa uuteen kuosiin. Portside-tapahtumien jammailukokoonpanot menivät lähes ehdottaminani läpi. Kivaa veikeilyä on varmasti tulossa, sillä tapahtuma on vapaamuotoinen ja antaa tilaa kokoonpanon omille ratkaisuille, painottaa Marzi.

Korpo Sea Jazzin henki

Erityistä Korpo Sea Jazzissa on Marzin mukaan festivaalin oma henki.

-Hyvä, menestyvä festivaali on aina liitoksissa miljööseen, eikä mikään valmis festivaalikoneisto  toimisi täällä ollenkaan. Tapahtumaa hoidetaan suurella sydämellä, esimerkiksi Aili Ikosen keikan tarjoilupuolen hoiti kotoisasti Korppoon Nuorisoseura ja Mopon keikalle tuleva yleisö on mukana keikkatunnelmassa jo silloin, kun se tekee saman lauttamatkan Nötön-saarelle yhdessä bändin kanssa. Keikan jälkeen mieltä lämmittää erityisesti Bossen jokaiselle muusikolle jakama leipä. Osallistuttaminen tuo Korppooseen oman leimansa. Mitä pienempi tapahtuma, sitä lähemmäs musiikki saa tulla, sanoo Marzi.

Musiikki vie miestä

Marzin tavoitteena on musiikin avulla tavoittaa ihmisiä ja saada aikaan kommunikointia.

-Musiikin tekeminen on yhteisöllistä. Soittaminen on erilaisten suhteiden, jännitteiden ja yhteyksien luomista. Taustalla on hyväksymisen ajatus, ajatus siitä, että ihminen saa olla ihminen kaikkinensa. Mitä enemmän ihminen pystyy ilmaisemaan itseään, sitä enemmän hän tulee ymmärretyksi ja hyväksytyksi. Varsinkin jazzmusiikissa yhteissoitto on vuoropuhelua, paikoin päällekkäinkin  puhumista, mutta siinä on aina hyväksymisen ajatus, joka on mielestäni kaunis, selvittää Marzi.

Marzi lupaa yllätyksiä perjantai-illan konsertissa Korpo Gårdissa Iiro Rantalan kanssa.

-Jos urkukonsertti Anun kanssa menee hyvin, niin euforisen tunteen siivittämänä ryhdyn kyllä täydelliseen vapaapudotukseen Iiron kanssa, nauraa Marzi.

Uudelle taiteelliselle johtajalle Marzi antaa neuvon varata myös vapaa-aikaa perheen kanssa olemiseen. Marzi tietää mistä puhuu, sillä hän on juuri palannut parisen kuukautta kestäneeltä isyyslomalta.

-Nyt kuitenkin alkaa työn ja perheen aikataulujen yhteen sovitteleminen, mikä on toisaalta ihanaa. Tämä on sitä, mitä pitääkin olla: mahtavaa elämänkatkuista meininkiä! myhäilee onnellisen oloinen Marzi.

KSJ:n jälkeen saaristonäkymät vaihtuvat pian toisiin. Järvenpäässä Marzi konsertoi seuraavalla viikolla yhdessä Paula Koivuniemen ja Pekka Kuusiston kanssa. Pian on vuorossa Pyhä Unplugged -festivaali, sitten Anna-Mari Kähärän kanssa keikka viikonloppuna eli täysi tohina hönkää miehellä päälle. Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina Marzi aloittaa varsinaisesti syksyllä 2014, mutta jo tänä syksynä ja ensi vuoden alussa on Marzi kuvioissa mukana. Lenni-Kalle Taipaleen ja Espoon Big Bandin ympärille on Marzin kynästä kehkeytymässä iso teos, joka esitetään Marzin johtamana Espoon pianoviikoilla loppusyksystä.

Tuore isä tarttuu lastenvaunuihin, sillä perhe on saapunut paikalle.

-Musiikki vie, minä vikisen! nauraa iloinen Marzi ja heilauttaa kättään mennessään.

Takaisin
Translate »