Emmet Cohen tuo New Yorkin jazzmuusikot kotiisi

Kuvat: Gabriela Gabrielaa

16.08.2021 10:38


vasemmalta Russel Hall, Emmet Cohen ja Kyle Poole

Jazztarjonta netissä on lisääntynyt koronavuoden aikana. Jo toista vuotta jatkunut viikottainen Live from Emmet’s Place – konserttisarjan parhaita paloja löytyy nyt myös katsojalle maksuttomina taltiointeina Youtubesta.  Kyseessä on straight ahead – jamit pianisti Emmet Cohenin asunnossa Harlemissa. Koronavuoden aikana konsertit on streemattu netissä ja ne on voinut kuulla suorana myös USA:n radiossa mm. NPR:n asemilla.  Lähetysaika maanantain alkuillasta New Yorkin aikaa on hankala eurooppalaisille, mutta nyt asia korjaantuu tallenteiden myötä.

Emmet Cohenista on sanottu, että hänen soittonsa on sujuvaa ja lyyristä ja että koko jazzperintö kuuluu hänen soitossaan. Tekninen osaaminen on huimaa ja tyylitaju erehtymätöntä, jonka huomaa helposti hänen toimiessaan säestäjänä. Kun tähän yhdistetään vielä svengaava vuoropuhelu trion jäsenten kesken, musiikillinen ilottelu on vertaansa vailla. Trio on soittanutkin pitkään yhdessä. Siinä soittavat Emmet Cohenin lisäksi Russel Hall basso ja Kyle Poole rummut.

Konsertin vierailijoina on tunnettuja paikallisia muusikkoja, jotka ovat tulleet tutuiksi kaikille New Yorkin jazzklubeissa pistäytyneille.

Parhaasta päästä on tenoristi Tivon Pennicotin esiintyminen Cohenin trion kanssa. Sonny Rollinsin kunniaksi järjestetyissä jameista huomaa, että myös Pennicot on soittanut pitkään Cohenin kanssa. Varhaisimmat jamittelut ovat peräisin jo opiskeluajalta. Huima svengi on peräisin myös hyvin toimivasta sanattomasta viestinnästä muusikkojen välillä.

Toinen ’korvaan pistänyt’ vierailija on hurmaava ja itseoppinut kitaristi Russel Malone, jonka musikaalisuus ja tyylitaju tulevat esille jamiympäristössä paljon paremmin kuin tunnettujen solistien (kuten Jimmy Smith tai Diana Krall) säestäjänä toimiessa. Hienovaraisten ja melodisten jazzsointujen kuljetuksen vastakohtana oli B.B. King blueskitaraimitaatio.

Vierailijalistalta löytyy mm. Joe Lovano, Marcus Strickland, Eric Alexander, Christian McBride, Vincent Herring, Harry Allen, Houston Pearson, Peter Bernstein, Joe Farnsworth, Jerry Weldon ja Jazzmeia Horn. Heistä monet ovat esiintyneet säännöllisesti ylä-Manhattanin Smoke -klubissa. Netissä heillä on kuitenkin paljon suurempi yleisö. Kaiken lisäksi monet katsojat saattavat jäädä Emmet Cohenin Youtube-kanavan koukkuun, onhan esitetty musiikki korkeatasoista, iloista ja svengaavaa.

 

 

 

 

 

Takaisin
Translate »