Göteborgissa svengasi komeasti

Kuvat: Martti Koljonen

04.09.2019 23:06


Second Line Jazzband ja Adrian Cox (cl)

Göteborg Classic Jazz Festivaalia vietettiin 31. kerran 30.-31.8. nostalgisessa jazzpalatsi Valandissa. ”Festivaalikenraali” Jesper Albrektsson tiimeineen oli suunnitellut monipuolisen ohjelmiston huolella. Kaikissa 17 konsertissa olivat salit lähes täynnä. Yleisön suosikiksi kohosi nuori brittiklarinetisti Adrian Cox. Hän esiintyi vierailevana solistina molempina päivinä.

Second Line Jazzbandissa trumpettia soittavalla Jesper Albrektssonila on vankka kokemus järjestelyistä. Hän vastasi isänsä ja pasunisti Niklas Carlssonin kanssa 1989 perustetusta Göteborg Jazz Festivaalista 25 ensimmäistä vuotta.

Jesper (vas.) ja Niklas

Vuonna 2014 vastuu siirtyi leveämmille harteille, kun järjestäjäksi vaihtui Föreningen Classic Jazz Göteborg (FCJG). Samalla tapahtuman nimi muuttui ”classic jazz festivaaliksi”.

Sekä Jesper että Niklas ovat toisen polven jazzmuusikoita. Isät, Ulf Albrektsson ja Lennart Carlson ovat Göteborgin jazzin “Grand Old Men”.

Ulf soittaa pianoa ja Lennart rumpuja vuonna 1979 perustetussa suositussa Max Lagers New Orleans Stomperseissa

Göteborgin festivaalien pääteemoina on aina ollut New Orleans Jazz, Dixieland ja  swing. Tämän vuotisena uutuutena oli muitakin jazziin läheisesti liittyviä genrejä kuten kansanmusiikkia ja bluegrassia.

Göteborgissa panostetaan myös tulevaisuuteen ja tasa-arvoon, annetaan tilaa sekä naisille että nuorille esiintyjille.

– FCJG on voittoa tavoittelematon yhdistys ja täytti hiljattain 40 vuotta. Meillä on rekisterissä lähes 700 henkilöjäsentä ja 45 orkesteria. Lienemme Ruotsin vanhin ja suurin jazzyhdistys. Toimintamme perustuu vapaaehtoiseen talkootyöhön ja rahoitetaan yksinomaan liittymis- ja jäsenmaksuilla sekä pääsylipputuloilla. Sponsoreita meillä ei ole, emmekä saa myöskään yhteiskunnan tukea, kertoo Jesper Albrektsson.

Rosemarie Simonsen ja Johan Johnson

– Göteborgin kaupungin vastaus anomukseemme oli muutama vuosi sitten: ”Den traditionella jazzen har sin trogna publik och festivalen bedöms kunna genomföras utan särskilt stöd från kulturnämnden. Göteborgs stad bidrar inte till projektet”, eli tukea ei herunut.

Perjantai-illan kuudesta konsertista ehdin seuraamaan kahta rutinoidun bändin osuutta. Jo 60 vuoden ehtinyttä Peoria Jazzbandia on luotsannut alusta lähtien kapellimestari, banjisti Sture Svarén. Sitten viime kuulemani trumpetisti on vaihtunut.

Miehistöön on saatu tähtipuhaltaja Samuel Olsson. Hän innosti bändin melkoiseen menoon, jonka kruunasi upeaäänisen Rosemarie Simonsenin ja klarinetisti Johan Johanssonin veikeä duolaulu.

Max Lager NO Stompers, Lennart ja Ulf (4. ja 5. vas.), Kuva: Facebook

Illan toinen sessioni oli Adrian Cox ja Ruotsin yksi johtavista perinteisistä jazzbändeistä Max Lagers New Orleans Stompers. Lagersien taitava pianisti Ulf Albreksson on myös sujuvasanainen juontaja. Hän taustoitti kappaleet hauskasti ja kertoili samalla bändin historiaa.

Max Lagers esiintyi vuonna 1979 ensimmäistä kertaa Göteborgin Jazzhusetissa, jossa useiden bändien muusikoita kokoontui jammailemaan. Tapahtumasta tuli hyvin suosittu ja alkoi elää ja kehittyä.

Orkesteriin ei kuulu jäsentä nimeltä ”Max Lagers”. Nimi tulee Uffen 1970-luvulla kirjoittamasta suositusta dekkarista ”Radhushöst”. Romaanin päähenkilö on nimeltään jazzpianisti Max Lagers.

Adrian Cox (s. 1983) aloitti ammattimuusikkona 15-vuotiaana. Edmond Hallia (1901-1967) esikuvanaan pitävä Adrian on vakiinnuttanut asemansa maailman luokan klarinetistina. Hän on vierailut useita kertoja myös Göteborgissa.

Lauantaina aloitettiin jo klo 13.00. Juhlavuottaan viettävä Second Line Jazzband (per. 1989) ja loistava laulusolisti Anna My Zetterberg nostivat heti tunnelman kattoon. Kolmesta perustajajäsenestä on vielä kolme mukana, Jesper, Niklas sekä basisti Per Bach. SLJB:lla on nyt uusi modernimpi soundi. Viime talvena banjo vaihtui kitarakomppiin ja Hampus Anderssoniin. Kuulostaa oikein hyvältä!

Illan vanhetessa SLJB pääsi lauteille toisen kerran. Nyt mukana oli jälleen Adrian Cox, joka piiskasi pojat varsinaiseen ilotteluun. Yleisö palkitsi huikean setin seisoma-aplodeilla. Second Line Jazzband juhlii 30-vuotista taivaltaan 6.10. Göteborgin Kronhusetissa.

Göteborg Classic Jazz Festival 30.-31.8.2010, Valand

Orkestrar och artister:
Från Paris: Mama Shakers & Collectif Paris Swing.
Från Berlin: Old Fish Jazzband.
Från Stockholm: Ladies Got the Blues.
Från Helsingborg: Josefin Björk/Old-Fashioned Love 3
Från Göteborg: Max Lagers New Orleans Stompers, Second Line Jazzband, Peoria Jazzband, Papa Piders Jazzband, Sir Bourbon Dixieland Band.
Storband: Next Generation Big Band
Folkjazz: Spöket i Köket
Bluegrass: Happy Heartaches
Solister: Adrian Cox (UK), Gustav Lundgren (Stockholm), Anna-My Zetterberg (Mölnlycke)

Takaisin
Translate »