Vincent Courtois – mahtava sellokonsertti

Kuvat: Osku Rajala

15.10.2018 15:00


Vincent Courtois teki vaikutuksen Vilnassa.

On aika harvinaista kuulla sellolla soitettua sooloesitystä jazztapahtumassa. Suomessakin monta kertaa konsertoimassa käynyt ranskalainen Vincent Courtois on yksi harvoista jazzia soittavista sellisteistä maailmassa. Ensimmäisen soolonsa hän esitti lavalla vuonna 1995, mutta ensimmäisen soololevynsä hän julkaisi jo viisi vuotta aikaisemmin. Soolo-albumit muodostavatkin huomattavan osan hänen lähes 30 levytyksestään. ”Äänitysstudiolle ei mikään vedä vertoja, salaperäiset musiikin tiet rentoutuvat siellä ja tulevat eläviksi – ikään kuin ne olisivat tehneet erillisen matkasuunnitelman”, on Courtois kertonut.

Vincent Courtois keskusteli sellonsa kanssa.

Viimeisessä Vilna Jazzin konsertti-illassa Vincent Courtois vei paikalle tulleen salintäyteisen konserttiyleisön vuonna 2015 julkaistun West -sooloalbuminsa sisältämälle täysin akustiselle musiikkimatkalle yksin sellolla esitettynä. Itse hän vertailee tätä musiikkia ”monumentaaliseksi maisemoinniksi, jollaisen tunteen saattaa saavuttaa ja kokea matkustamalla tuttavallisen yksinäisillä reiteillä, mitkä ovat löydettävissä vain salaperäisten piilossa olevien karttojen myötävaikutuksella”.

West on matka jonnekin muualle kohti tuntematonta ja samalla lupaus suurista löydöistä”, jatkaa Courtois sanomaansa. Sellistin mukaan hän on valinnut vapaaehtoisesti omanlaisensa maanpaon, vetäytymisen itseensä voidakseen luoda suuria uusia näköaloja yleisölleen.

Klassinen koulutus Aubervilliersin ja Pariisin konservatoriossa rakensi sellovirtuoosille pohjan instrumenttinsa täydelliseen hallintaan. Kun hän 1980-luvulla löysi jazzin ja improvisoinnin mukanaan tuomat veikeät kiemurat, niin hän pystyi kehittämään soittoaan vapautuneesti myös leikittelevään suuntaan, josta saimme Vilnankin konsertissa nautiskella.

On aika hämmästyttävää miten joku voi puhua sellolleen, keskustella, puhutella, väitellä, härnätä, kiusata, haastaa riitaa, uhmailla, puolustella, hyökätä, kyseenalaistaa asioita. Tähän pystyy vain Vincent Courtois. Kun hän tuli lavalle hänen ilmeestään pystyi aistimaan ja näkemään miten keskittyneenä hän oli valmistautunut lähes tunnin kestäneeseen yksinpuheluun. Hän oli päässyt yhteyteen sellonsa kanssa. Hän tietää ja tuntee sen sielunelämän, hän on sisäistänyt sen ja heistä on tullut läheiset ystävät. Heitä ei voi erottaa toisistaan.

Vincent Courtois riemastutti Draamateatterin yleisön.

Vincent Courtois on kehittänyt ainutlaatuisen kokemuksiin perustuvan musiikkitutkimuksen. Hänen luova prosessi perustuu musiikillisiin suhteisiin, persoonallisuuksien ja energioiden tasapainoon, kontrastin vaikutuksiin, äänen ideoihin, kuvioihin, epävarmuuteen ja hiljaisuuteen.

Courtoisin improvisaatioesitys Vilnassa oli mahtava kokemus. Vaikka olen kuullut häntä aikaisemmin useita kertoja, niin viimeistään nyt voin todeta sen taiturimaisen käsittelytaidon miten hän hallitsee sellonsa, kun on nähnyt kaiken parin metrin päästä.

Hän eläytyy täysillä eikä soittaessaan tiedä mitä ympärillä tapahtuu. Hän on sisällä sellon hengessä täysin improvisoidessaan aivan mahtavalla tekniikalla monipuolisen lumoavasti. Olimme todistaneet sivistynyttä, hirmutaitavaa ja etevän hienostunutta esitystä.

31.Vilnius Jazz 14.10.2018
19.00 Russian Drama Theatre
Vincent Courtois – sello

Takaisin
Translate »