Huippujazzia Abram Wilsonin muistokonsertissa

Kuvat: Kuvat artistien verkkosivuilta

21.11.2013 17:21


Abram Wilson. Kuva: Benjamin Amure.

Lontoo 21.11.2013

Keskiviikkoiltana QEH:n Purcell -salissa paikalla ollut yleisö sai nauttia huippuhyvästä jazzkattauksesta, kun siellä soitettiin edesmenneen trumpetisti Abram Wilsonin muistokonsertti. Soittotapahtuma pureutui Abram Wilsonin viimeisien elinvuosiensa sävellystuotantoon.  Lavalla kävi soittamassa 9 eri artistia, joista osa oli Wilsonin uran aikaisia läheisiä yhteistyökumppaneita ja osa hänen pitkäaikaisia ystäviään. Wilsonin monipuoliset sävellykset osoittivat hänen lahjakkuutensa. Tilaisuudesta muodostui valtavan tunteikas ja mieleenpainuva.

New Orleansista kotoisin ollut trumpetisti ja säveltäjä Abram Wilson siirtyi New Yorkin kautta Englantiin vuonna 2002 ja vaikutti Lontoon jazzpiireissä kuolemaansa (9.6.2012) saakka esiintyen ja kirjoittaen musiikkia sekä tehden myös opetustyötä. Hänen kuolemansa vain 38-vuotiaana oli melkoinen sokki jazzmusiikin lähellä toimiville yhteisöille, sillä se tapahtui niin äkkiarvaamatta mentyään edellisenä päivänä naimisiin pitkäaikaisen kumppaninsa Jennie om. Cashmanin kanssa. Hänellä oli todettu suolistosyöpä vain vähän aikaisemmin.

New Yorkin vuosina hän perusti Abram Wilson Quintetin ja soitti mm. Roy Hargrove Big Bandissa. Englannissa hänellä oli omia kokoonpanoja ja hän esiintyi levy-yhtiön kanssa yhteistyössä olevien soittajien kanssa erikseen ja jatkoi myöhemmin sooloartistin uraa.  Ensimmäisen levynsä omissa nimissä hän julkaisi vuonna 2004. Wilson teki laajan produktion, Ride!, Cheltenham Jazz Festivaalille vuonna 2006 ja se julkaistiin levynä seuraavana vuonna. Hän on saavuttanut ensipalkinnon myös jazzsävellyskilpailussa USA:ssa.

Jennie Wilson avasi tilaisuuden puheellaan, missä hän valotti Abramin elämää, uraa ja suunnitteilla olevia sävellysprojekteja. Jennie ja Abram ehtivät olla kolme vuotta työkollegoita ja samalla myös elämänkumppaneita. Abram oli erinomainen visionääri, harkitseva epäilijä ja unelmoija. Hänen elämänsä täytti jazzmusiikki. Olimme rakentamassa hänen uraa Brittein Saarilla ja hän visioi näkemyksiään uusista projekteista, joten monia jännittäviä asioita oli vireillä. Kun Abram kuoli, halusin tavalla tai toisella jatkaa hänen keskenjäänyttä työtä ja unelmaansa, mikä saatiin toteutettu esitysvalmiiksi osana Lontoon jazzfestivaalien konserttisarjaa.

Lavalla esiintyneistä soittajista pianisti Reuben James ja rumpali Dave Hamblett muodostivat trion Wilsonin kanssa. Trio ehti soittaa puolitoista vuotta ennen Wilsonin kuolemaa. James soitti myös tätä aikaisemmin Abram Wilson Quartetissa. Jamesin lisäksi toinen lavalla koko kahden setin ajan lavalla esiintynyt oli pieni mies New Yorkista, mutta suurella sydämellä soittanut trumpetisti Alphonso Horne. Tämä nuori mies kannattaa panna merkille, sillä hän on ilmiselvä nouseva tähti, joka kuulemma pyrkii aina täydellisyyteen ja on väsymätön harjoittelija. Wilsonin pitkäaikaisin yhtyekaveri New Yorkin vuosien aikoina oli tenorisaksofonisti Keith Loftis, joka soitti Wilsonin kanssa mm. Roy Hargroven yhtyeessä. Loftis nousi lavalle toisella puoliskolla väliajan jälkeen.

Toisella puoliajalla rumpujen taakse vaihtui rumputyöskentelyn tieteellistämisen mestari neworleaslainen Jason Marsalis, joka oli Wilsonin pitkäaikainen ystävä ja soittokaveri. New Orleansista vieraana oli myös lämminhenkisen leppeästi soittava tenorisaksofonisti Jean Toussaint.  Brittejä lavalla edustivat lisäksi saksofonisti-ikoni ja brittien kautta aikojen parhaaksi alttosaksofonistiksi ”tituleerattu” Peter King ja erinomaisen räväkkä pasunisti Trevor Mires. Basisti Mark Lewandowski on myös britti ja hän oli kolmas koko ajan lavalla ollut soittaja.

Abram oli aloittanut kirjoittaa konserttisarjaa, missä aiheena oli Philippa Duke Schuylerin elämä. Philippa oli luonnonlahjakas pianisti, joka syntyi mustan isän ja valkoisen naisen tyttärenä 1931. Häntä alettiin kutsua ”Harlemin Motzartiksi”, mutta hänen erinomaisuutensa jäi pahasti rasismin raja-aitojen ”jalkoihin”. Tähän kyllästyneenä hän lähti Vietnamiin sotakirjeenvaihtajaksi ja kuoli siellä 1967 alle neljänkymppisenä.

Tältä pohjalta syntyi Abram Wilsonin sävellysprojekti, mikä sai nimekseen ”Philippa”. Konsertti alkoi kappaleella Black and White ja sen perään kuulimme kappaleen Harlem Nights, mikä oli kuin johdatusta Phillippan elämän alueille.  Abram rakensi ympäri maailmaa keräämistään kansanlauluista sarjan jazzsovituksia, joita esitettiin sen jälkeen. Matka jatkui uusien tarinoiden kehittyessä ja samalla kokoonpanoa vaihdeltiin tilanteen mukaan. Näyttävät soolot seurasivat toisiaan ja lopuksi saimme kuulla kvintettinä soitetun kappaleen Longing For Love, mikä esitettiin myös Abramin ja Jennien häissä. Loppuhuipennuksessa kaikki 9 soittajaa olivat samanaikaisesti lavalla ja meno oli sen mukaista, hurjaa jazzsvengausta ja taitavaa soittoa. Siitä on helppo aavistaa, että yleisö oli täysin myyty.

 

 

A Tribute to Abram Wilson

London Southbank Centre / Purcell Room

Keskiviikkona 20.11. klo 19.45

http://abramwilson.com

Takaisin
Translate »