Korona ehtinyt niittää jo monia jazzmuusikkojakin

Kuvat:

02.04.2020 18:58


Ellis Marsalis rakensi New Orleansista myös modernin jazzin

Koronavirus on tehnyt tuhoja myös jazzmuusikoiden keskuudessa. Tuoreimpia uhreja ovat olleet legendaarinen newoleansilainen pianisti Ellis Marsalis (85) ja pitkän uran monien huippumuusikoiden luottokumppanina tehnyt kitaristi Bucky Pizzarelli (94).

Viime päivinä kuolonuutisissa ovat olleet myös trumpetisti Wallace Roney (59), pianisti Mike Longo (83) ja lyömäsoittaja Ray Mantilla (85). Kaikki kolme ovat menehtyneet koronan seurauksena.

Ellis Marsalis ehti tehdä mittavan elämäntyön modernin jazzin pioneerina perinnejazzin tyyssijana tunnetussa kotikaupungissaan, jossa pitkään uudempaan jazziin suhtauduttiin jopa vihamielisesti. Marsalis oli paitsi muusikko myös hyvin merkittävä nuorempien muusikkojen kouluttaja, jonka omista lapsista kehittyi neljä merkittävää muusikkoa: trumpetisti Wynton, saksofonisti Brandford, pasunisti Delfeayo ja rumpali Jason Marsalis.

Marsalis teki myös merkittävää työtä perustamassaan New Orleans Center for Creative Arts-laitoksessa, missä oppia sai maineeseen noussut nuorten muusikkojen sukupolvi. Heihin kuuluvat mm. trumpetistit Terence Blanchard ja Nicholas Payton, altisti Donald Harrison ja pianisti Harry Connick Jr.

Bucky Pizzarelli aloitti uransa jo 1940-luvn big bandeissa, mutta varsinaisen uransa hän loi soittonsa monenlaisiin ympäristöihin sopeuttavana pienyhtyemuusikkona, joka esiintyi ja levytti lukuisten erityylisten artistien kanssa. Pizzarellin levytyskumppaneihin kuuluvat mm. Zoot Sims, Bobby Hackett ja Ruby Braff, mutta myös Miles Davis ja Charles Mingus. Hän oli myös tunnettu lukuisten laulajien luottosäestäjänä.

Wallace Roney muistetaan mukanaolosta Miles Davisin viimeisessä esiintymisessä Montreauxissa heinäkuussa 1991. Tuossa konsertissa hän vuorotteli joissakin kappaleissa Davisin kanssa trumpettisolistina. Häntä pidettiin aiheettomastikin joskus Davis-kloonina., vaikkakin hän rakensi omin kyvyin mittavan uran niin omien yhtyeiden johtajana kuin myös lukuisten huippumuusikoiden kokoonpanoissa. Roneylla oli myös Suomi-kytkentä, sillä hän soitti pianisti Jarmo Savolaisen New Yorkissa 1991 levyttämällä First Sight-albumilla.

Mike Longo tunnetaan parhaiten pitkästä jo 1960-luvun lopulla alkaneesta yhteistyöstään Dizzy Gillespien kanssa. Longo oli mukana monilal Dizzyn levyillä sekä soittajana että sovittajana. Ray Mantilla taas omien salsakokoonpanojensa lisäksi soitti 1950-luvulta lähtien monien muidenkin artistien levytyksissä. Hänen taitojaan tarvitsivat mm. Art Blakey, Larry Coryell, Herbie Mann ja Richie Cole.

Takaisin
Translate »