5. Esko Linnavalli BB -sävellyskilpailun finalistit valittu

Kuvat:

02.09.2013 08:52


Esko Linnavalli Kuva: Kaius Hedenström

Esko Linnavalli big band –sävellyskilpailun esikarsinta suoritettiin tiistaina 27.8. Helsingissä. Kilpailun tuomaristo valitsi määräpäivään mennessä saapuneista kilpailukelpoisista kahdestakymmenestäseitsemästä (27) teoksesta kymmenen (10) kappaletta marraskuussa järjestettävään finaaliin.

Raatiin kuuluivat, muusikko pitkäaikainen ”umolainen” Eero Koivistoinen, säveltäjä-sovittaja-kapellimestari Vellu Halkosalmi ja taiteilijaprofessori Jukka Linkola.

Esikarsinnassa kappaleet kilpailivat anonyymisti: tuomaristo arvioi kappaleet kuunnellen sävellyksiä ja luki samalla nimimerkein varustettuja partituureja. UMO soitti kaikki kappaleet tuomaristolle Antti Rissasen johdolla lähes kolme tuntia kestäneessä karsinnassa.

Esikarsintaan osallistuneista sävellyksistä seuraavat jatkavat finaalissa, kappale ja säveltäjä (aakkosjärjestyksessä):

Balkan Express – Visa-Pekka Mertanen

Big Sur – Joonas Leppänen

Cease That Infernal Tootling – Sasu Schildt

Girls’ Night Out – Ville Kyttälä

Here Waiting For You – Teemu Takanen

Rain Check – Sid Hille

Rhodorendron – Martti Vesala

Stone Cold Sympathy – Janne Vihavainen

Super Moon – Jarno Kukkonen

The Parting Of The Ways – Teemu Halmkrona

Eero Koivistoinen

Eero Koivistoinen

Eero Koivistoinen yksi kolmesta valintaryhmään kuuluneesta raatilaisesta, sinut tunnetaan myös pitkäaikaisena UMO -aktiivina, soittajana, säveltäjä-sovittajana ja kapellimestarina, millainen oli kilpailuun osallistuvien sävellysten taso?

– Taso oli kohtuullisen hyvä ja osanottajamäärä ilahduttavan runsas – 27 yhteensä.

Mitkä olivat tuomariston kriteerit loppukilpailijoita valittaessa?

– Musiikillinen anti ja osaaminen. Persoonallinen sävelkieli. Sävellysten kokonaisuus ja rytminen elastisuus.

Miten luokittelisit näitten sävellysten tasoa kansainvälisen mittapuun mukaan?

– Parhaat sävellyksistä ovat kansainvälistä tasoa.

Mikä merkitys Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailulla yleisesti ottaen on?

– Tällainen sävellyskilpailu on tärkeä alan kehitykselle ja tuottaa uutta esitysmateriaalia big band kokoonpanoille. Se antaa mahdollisuuksia uusille ja myös kokeneimmille säveltäjille saada työtään esiin hyvän esityskoneiston esittämänä.

Kilpailu on nimetty edesmenneen Esko Linnavallin mukaan. Mikä mielestäsi oli Esko Linnavallin merkitys UMO:n kapellimestarina ja kehittäjänä?

– Hienoa että kilpailu on nimetty nimenomaan Esko Linnavallin mukaan. Eskon panos ja vaikutus UMO:n perustamiselle ja toiminnan kehittämiselle on ollut ainutlaatuisen arvokas. UMO on antanut suomalaisille säveltäjille hienon instrumentin ja mahdollisuuksia. Sen olemassaolon aikana on koko suomalainen musiikkikulttuuri saanut lisää potkua. UMO:n toiminta ja osaaminen on säteillyt muihinkin isoihin kokoonpanoihin ja nostanut rimaa niin soittotaidossa kuin säveltämisessä ja sovittamisessa. Suomalaisen jazzmusiikin kansainvälistymiselle on UMO:lla myös merkittävä rooli. Esko osasi solmia hyviä suhteita jazzmusiikin kansaivälisten huippunimien kanssa. Esko Linnavalllin aikana UMO esiintyi myös merkittävillä kansainvälisillä areenoilla.

Yksi finaaliin selvinneistä sävellyksistä oli nykyisin Göteborgissa vaikuttavan, jyväskyläläislähtöisen, muusikko-säveltäjä Joonas Leppäsen kynästä.

Säveltäjä, rumpali Joonas Leppänen, yksi tämän vuoden finalisteista

Säveltäjä, rumpali Joonas Leppänen, yksi tämän vuoden finalisteista

Joonas Leppänen, olet tuttu mm. Big Blue -yhtyeen, rumpalina ja säveltäjänä. Tämä kilpailuun osallistunut työsi oli ensimmäisen sävellyksesi big bandille. Mikä innosti sinua osallistumaan tähän sävellyskilpailuun ja minkälainen prosessi sävellystyö oli?

– Sain tänä keväänä tilauksen säveltää kappale Jyväskylä Big Bandille. Aloitin sävellysprosessin alkukesästä ja tajusin jossain vaiheessa, että ehtisin saada kappaleen valmiiksi Esko Linnavalli sävellyskilpailun deadlineen mennessä. Päätin katsoa jos kappaleeni ”Big Sur” kelpaisi finaaliin asti ja näin kävi. Koska molempien konserttejen kappaleiden on oltava kantaesityksiä, kirjoitan nyt uuden kappaleen Jyväskylä Big Bandille tänä syksynä. Tämä tarkoittaa että minulla on kaksi kantaesitystä tulossa seuraavan puolen vuoden sisällä, joten voisi sanoa että Big band-säveltäjänurani on lähtenyt hyvin liikkeelle!

Sävellystyö oli mielenkiintoinen prosessi minulle. Olen säveltänyt erillaisille pienkokoonpanoille yli kymmenen vuoden ajan. Lukuunottamatta muutamaa harjoitustyötä jotka tein opiskellessani Berliinissä, en ole säveltänyt isommalle kokoonpanolle aikaisemmin. Sävellysmetodini oli melko intuitiivinen, luotin omaan arviointikykyyni ja toivoin parasta.

Big Sur oli alunperin kvintetille suunnattu kappale joka taipui mukavasti myös Big Band versioksi.

Uskotko tuoreen ensikertalaisuutesi tuoman näkökulman olleen eduksi sinulle?

– Mahdollisesti. Vaikea sanoa. Sen voin todeta, että varsinaista koulutuspohjaa big band musiikin säveltämiseen minulla ei ole. Olen kuitenkin aina aktiivisesti kuunnellut big band musiikkia ja pyrkinyt löytämään sieltä artisteja jotka koskettavat minua. Pidän jonkinlaisesta tarinankerronnasta musiikissa, kappaleessani virtuoositeetti ei ole pääroolissa vaan pyrin luomaan erilaisia tunnelmia ja mielikuvia musiikin kautta. Olen suuri elokuvien ystävä joten musiikkini saa monesti alkunsa visuaalisista sytykkeistä. Sävellysprojektin alkupuolella mietin, tekisinkö kappaleen joka nojaisi vankemmin vanhemman Big Band-musiikin estetiikkaan. Päätin kuitenkin luoda oman näköiseni kappaleen ja tälläinen siitä tuli.

Tuleeko tämä valinta ja arvostus jatkossa vaikuttamaan omaan sävellystyöhösi?

– On suuri rohkaisu minulle, että sellaiset maineikkaat säveltäjät/muusikot kuten Jukka Linkola, Vellu Halkosalmi ja Eero Koivistoinen, jotka siis muodostivat esikarsinnan raadin, kokivat että sävellykseni on sen tasoinen että sen voi Esko Linnavalli-finaalissa esittää ja vielä Ylen suorana lähetyksenä! Se rohkaisee minua jatkamaan sävellystyötä, josta on tullut tärkeä ja suuri osa muusikkouttani viime vuosina.

Se rohkaisee minua myös säveltämään isommille kokoonpanoille. Suunnitelmissani on säveltää myös jousille ja puupuhaltimille lähitulevaisuudessa.

Tällä hetkellä tärkeä projekti on myös oman kvintetti-levyn musiikin säveltäminen. Levy äänitetään loppukeväästä 2014.

Millä mielin odottelet finaalia?

– Hyvillä mielin. En malta odottaa päästä kuulemaan oma kappaleeni UMO:n soittamana!

Lisäksi finaalissa on paljon tuttuja, on todella hauska päästä kuulemaan mitä he ovat saaneet aikaan!

Suorana radioitava kilpailun finaalikonsertti kuullaan Yle Radio 1-kanavalla to 7.11.2013 klo 19.00. Kappaleet esittää UMO Uuden musiikin orkesteri.

Takaisin
Translate »