Arricone BB Suomen Big Band -mestari 2014

Kuvat:

30.06.2014 19:17


Arricone Big Band & Reija Lang 2013

Suomen Big Band -yhdistys ry ja Imatra Big Band Festival ry järjestivät Suomen big band -mestaruuskilpailun Imatralla BB-klubilla sunnuntaina 29.6.2014 klo 14.00. 

Kilpailuun osallistui viisi suomalaista big bandia: Junior All Star Big Band, Tampere Big Band, Arricone Big Band Helsingistä, Imatra Big Band ja Kuullos Orchestra Helsingistä.

Tuomaristo koostui tänä kesänä Imatra Big Band -kesäkurssilla opettavista arvostetuista big band -muusikoista ja kapellimestareista: Jiggs Whigham (USA), Tapio Maunuvaara sekä Petri Juutilainen.

Tuomariston mukaan taso oli erittäin korkea ja kilpailua oli nautinnollista seurata. BB-klubilla kuultiin monipuolisesti niin uutta suomalaista big band -musiikkia, jazz ja big band -klassikoita kuin myös perinteistä show-tyyppistä iloittelua laulusolistein.

Kilpailun voitti Arricone Big Band (1.palkinto 4000 €), toisena palkittiin Kuullos Orchestra (2.palkinto 2000 €) ja kolmanneksi sijoittui Junior All Star Big Band (3.palkinto 1000 €).

Tämän vuoden kilpailussa big bandeilla oli sääntöuudistuksen myötä mahdollisuus valita esitettäviksi kappaleiksi itselleen parhaiten sopiva ohjelmisto. Kilpailuohjelmisto on nykyisin täysin vapaavalintaista ja esimerkiksi laulusolisteja saa käyttää. Ainoastaan kilpailuaika, 15 minuuttia, on rajoitettu. Aiemmin säännöissä määriteltiin, että jokaisen kilpailevan bändin tuli esittää swing-tyylinen teos, suomalainen teos ja vapaavalintainen teos. Kilpailijat olivat hyödyntäneet sääntöuudistuksen tuomaa vapautta ohjelmistovalinnoissaan.

Erno Tiittanen

Erno Tiittanen

Vuonna 2009 perustettu, pääkaupunkiseudulla toimiva Arricone Big Band soittaa korkeatasoista big band -musiikkia, jossa kohtaavat uudet sävyt, uudet sovitukset ja asialleen omistautunut huippumuusikkojen tiimi. Kapellimestarina toimii imatralaislähtöinen trumpetisti-säveltäjä-sovittaja Erno Tiittanen. Orkesteri esitti kilpailussa Tiittasen uuden sävellyksen sekä kaksi kappaletta laulusolistinaan upea Reija Lang.

Kuullos Orchestra on vuonna 2008 perustettu helsinkiläinen big band, jonka tavoitteena on nuorten säveltäjien kirjoittaman uuden big band -musiikin esittäminen. Orkesterin sisällöllinen linjaus on pääosin modaalisessa, nykyaikaisessa jazzmusiikissa, joka perustuu usein ns. pohjoismaiseen sointiin. Ohjelmisto on kunnianhimoista, ja bändi pyrkiikin haastamaan musiikillisesti sekä itseään että kuulijoitaan. Orkesteri esitti kapellimestarinsa Janne Vihavaisen sekä Sasu Scildtin tuotantoa. Molemmat säveltäjät olivat mukana Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun finaalissa vuonna 2013.

Junior All Star Big Band kapellimestarinsa Antti Rissasen johdolla esitti jazzklassikon Sing, sing, sing sekä Rissasen uunituoreet sävellykset Happy People ja Ronald Reagan. Orkesteri on perustettu vuonna 2000, eri puolilta Suomea tulevista nuorista suomalaisista lahjakkaista jazzmuusikoista koostuva nuoriso-big band, joka toimii Suomen Big Band Yhdistys ry:n alaisuudessa. Big Bandin tarkoituksena on tarjota nuorille soittajille mahdollisuus soittaa taidollisesti vertaistensa ikätovereidensa kanssa ammattitaitoisessa ohjauksessa ja näin kehittyä sekä yksilöinä että yhtyesoittajina ja saada valmiuksia kehittyä muusikoina aina ammattilaisuuteen saakka.

Lisäksi jaettiin tunnustuspalkintoja

JASO:n Nuoren solistin palkinto meni basisti Jussi Hovilaiselle, UMO:n solistipalkinnon (mieliinpainuvin soolo) ja F-musiikin 50 euron lahjakortin ahkeruudesta big band -kilpailuissa sai Wiljami Suvanne. Soitin Laine palkitsi 100 euron lahjakortilla parhaan trumpettisektion: Tampere Big Band, Blosari kustantamo lahjoitti nuorimmalle trumpettisektiolle (JAS) Turvat kuntoon –kirjat ja Suomen Big Band -yhdistys palkitsi 100 € stipendeillä parhaat rytmisektiot: Junior All Star Big Band ja Arricone Big Band. UMO:n cd:llä palkittiin solistisista suorituksista Junior All Star Big Bandin jäsenet: Elina Virtanen, Teppo Tirkkonen, Toomas Keski-Säntti, Siiri Partanen, Matias Långbacka.

Yleisöllä on mahdollisuus nauttia kilpailun voittaneen big bandin musiikista kokonaisen setin verran sunnuntaina  klo 19.00 alkaen Imatran BB-klubilla.

Reija Lang ja Erno Tiittanen

Reija Lang ja Erno Tiittanen

Lisätietoja kilpailun historiasta 

Suomen Big Band -mestaruuskilpailu järjestetään vuorovuosittain ”Esko Linnavalli” big band -sävellyskilpailun kanssa. Kilpailun palkinnot ovat: 1. palkinto 4000 euroa, 2. palkinto 2000 euroa, 3. palkinto 1000 euroa.

Imatran big band -kilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1983 ja se on perinteisesti pidetty Imatra Big Band Festivaalin ja big band –kesäkurssin aikana. Euroopan mittakaavassa Imatran SM-kilpailut on yksi harvoja kilpailuja, jolla on näin monivuotiset juuret.

Positiivinen merkitys suomalaisessa big band- ja jazzmusiikissa sekä puhallinsoitinten soittamisessa on kiistaton: kilpailun myötä suomalaisten big bandien taso on noussut huomattavasti ja harrastajamäärät ovat lisääntyneet.

Moni johtavista jazzmuusikoistamme on noussut yleisön tietoisuuteen Imatran big band -kilpailun kautta. Kilpailu on toiminut ponnahduslautana niin opinnoille kuin työtilaisuuksillekin ja sen tarkoituksena kohottaa suomalaisten big band -kokoonpanojen tasoa sekä tuoda esiin myös suomalaista big band -musiikkia.

Takaisin
Translate »