Jyväskylä BB Suomen mestariksi

Kuvat:

04.07.2012 09:10

Jyväskylä Big Band tulosten julkaisun jälkeen.

Kilpailupaikkana oli BB-klubi eli Imatra Big Band Festivaalin pääareenana toimiva yli 2.000 hengen teltta, joka osoittautui erinomaiseksi kilpailupaikaksi suuren lavansa ja äänentoistonsa suhteen. Viime mainitusta on jälleen kerran kumarrettava äänimestari Maukka Siiralan suuntaan, joka hoiti leiviskänsä todella hienosti kaikkien kilpailijoiden osalta.

Jere Laukkanen, Jiggs Whigham, Tapio Maunuvaara sekä tuomariston sihteeri Anja Mauranen

Kilpailun tuomariston muodosti ”kova-kolmikko”; Jiggs Whigham (USA), Jere Laukkanen ja puheenjohtajana Tapio Maunuvaara.

Paikalle saapui yleisöä kilpailun ajankohta huomioiden mukavasti, arvioiden mukaan noin 300 henkeä.

Ensimmäisenä kilpailusuoritteensa esitti Antti Rissaseen johtama Junior All Stars Big Band, kilpailuohjelmistonaan: Sammy Nestico – Every little beat helps, Antti Rissanen – Bolero o lo Bonero ja Sammy Nestico-Quincy Jones – Joy of Cooking. Big band koostuu ympäri maata tulevista nuorista soittajista ja heidät on valittu orkesteriin suositusten ja kerran vuodessa järjetesttävän koesoiton perusteella. Bandin yleisote oli hyvin yhteensoiva, raikas ja puhdasoppinen sekä tuore. Hyvästä kokonaisuudesta nousi esille erinomainen basisti Kaisa Mäensivu. Lisäksi voidaan nostaa esiin saksofonisti Jetro Sarikoski, rumpali-perkussionisti Riku Leiniäinen, trumpetisti Lauri Iljin sekä pasunisti Janne Vihavainen, joiden soolot ja yhtyetyöstö oli hienoa kuultavaa.

Upea basisti Kaisa MäensivuNuoruuden hurmasta siirryttiin kapellimestari Erno Tiittasen johtaman Lahti Big Bandin pariin. Big Band oli tällä kertaa hieman kuin Johannes Linnankosken kootut teokset, sillä esimerkiksi saksofonisektiossa ei ollut yhtään lahtelaista puhaltajaa. Bandin ohjelmistona oli: Masa Orpana – Blue Light, Newley/Bricusse – Feelin’ Good ja Morgon Lewis – How High the Moon. Orkesteri haki alkuun hieman itseään jääden siksi jotenkin pliisuksi solistivieraansa tenosisaksofonisti Esa Niivan voimakkaan tunteellisen soiton taakse. Tämä taustajättöisyys jatkui osin koko setin ajan, vaikka bandin sointi kasvoikin loppupäässä lähes erinomaisiin mittasuhteisiin. Kahdella viimeisellä biisillä pääosan ”varastivat” silti laulusolistit, ensin Laura Piippola ja sitten Elina Pakkanen, eivät niinkään vielä taidoillaan, mutta kumpikin omasi hyvän perustan tulevaisuuteen. Ei muuta kuin eteenpäin….

Kolmantena soittotaitoaan esitteli Lappeenranta Big Band Ismo Variksen johdolla. Heidän ohjelmistonsa sisälsi kappaleet: Petri Juutilainen – My Monday Minor Mood, Herbie Hancock – Chameleon ja Duke Ellington – Cottontail. Avausbiisinä Juutilaisen monitahokas sävellys ei oikein toiminut ja se jättikin aikalailla sekavan yleiskuvan. Hancock funkkaili sitten jo paljon maittavammin ja menon kruunasi Tatu Kososen makoisa alttosaksofoni soolo. Cottontail istui sitten jo hvyin ja mukavasti yhteensoiden, ryhdikkyyttä lisäsi tenoristi Hannu Rissanen. Osin varamiehisenä kehissä ollut yhtye paransi loppua kohti suoritustaan.

Voittajan on helppo hymyillä: Ilkka MäkitaloPuolivälinkrouvissa sitten jysähti vai pitäisikö sanoa, että jyskähti, sillä Ilkka Mäkitalon liidaama Jyväskylä Big Band latoi kuuljoille seuraavan ohjelmiston: Veli-Matti Halkosalmi – At First, Sammy Nestico – The Qoeen Bee, Gordon Goodwin – Howdiz Songo?. Jyväskyläläiset näyttivät kaapin paikan erinomasella yhtyetyöstöllä, erilaisten tyylisuuntien ja rytmivaihdosten hallinnalla. Ja yhtyeen kokonaisvaltainen esiintyminen ja pukeutuminen olivat todella aistikkaat. Halkosalmen biisi kasvoi pianoavauksesta Imatrankosken valtaisaksi kuohuksi, jonka soolon taituroi tenorilla Kalle Keränen. Toinen biisi oli pehmeää ja soivaa swingiä, jossa tunnelmaa tyylitteli saksofonillaan Markus Lajunen. Sitten orkesteri riisui takit pois ja täräytti ilmoille menevää lattaria… sitä, mistä Jyväskylän soittajat ovat olleet tunnettuja aiemminkin mm. Salsamanian myötä.Täyteliäs komppi sai päälleen hienot sektiokeskustelut että muutaman makoisan soolon pasunisti Jussi Kososelta, pianisti Hilkka Louhivuorelta ja huilisti Markus Lajuselta. Loistavan hallittu ja sielukas esityskokonaisuus.

Jari Hongisto, voitettu hopea vaiko hävitty kulta?Ja löylyä heitettiin lisää, kun Jari Hongiston johtama Turku Jazz Orchestra päästettiin irti ohjelmistolla: Sammy Nestico – Basie Straight Ahead, Vellu Halkosalmi – Solo Flight, Don Menzo – Groove Blues. Tämä muutama kuukausi sitten synnytetty orkersteri näytti nk. närhen munat muille erinomaisen hienolla soitannollaan, joka ilmeisesti yllätti monet paikalle saapuneet. Count Basien alkuperäissovitus taipui ehkä hieman korkskeasti, mutta hienosti soivana ja svengaavana, Tane Kanniston tyylitellessä saksofonisoolon. Halkosalmen Esko linnavalli -sävellyskilpailun voittajateos vuodelta 2007 kulki erinomaisesti. Huomio kiintyi Mikko Hellströmin bassoiluun että tenorisooloiluun. Päätösbiisin erinomainen rytmiikka ja pasuuna-, trumpetti-, ja saksofonisektioiden maukas keskinäinen keskustelu oli nannaa. Kuten myös Tero Lindbergin trumpettisoolo. Sopivan räkäinen että messevä meno ja meininki kuorutettuna upealla tenorisaksofonisoinnilla nosti TJO:n kamppailemaan voitosta. Jeeeee….

Tuloksia jännitti silmä tarkkana IBBF-legenda Hannu Sopanen

Imatra Big Band oli kotikentällään Antti Rissasen komennossa ohjelmistolla: Sammy Nestico – Teddy The Tood, Erik Lindström – The Marshall, Duke Ellington – It don’t Mean a Thing. Ensimmäinen biisi läksi liikkeelle pianistista kasvaen koko orkesterin svengaavaksi menoksi pehmein askelin.Sektiotyöstöt ja peruskuviot ok, mutta liekö jotenkin sieluton, kun ei oikein sytyttänyt. Kakkosbiisissä jatkoi samanlainen vaisuus, vaikka kaikki oli sinänsä ihan kunnossa ja sointi oli hyvä. Sooloosuuksista vastasivat Artturi Rönkä pianolla ja Ismo Varis trumpetilla. Viimeinen kappale jatkoi edellisten linjalla, joten aneemisena, vaikkakin erinomaisen hyvin yhteensoitettuna ja perinteisen soivana. Mutta silti jotenkin liian kliininä ja tasapaksuna. William Suvanteella hyvä tenorisoolo.

Viimeisenä bandina lavalle asettui ”kirpputoriasusteissaan” nuori Kuullos Orchestra pääkaupunkiseudulta ohjelmistonaan: Thad Jones – Us, Count Basie – Lil Darlin ja Samppa Leino – Unexpected Path. Orkesterin johtaja toimi Samppa Leino jokseenkin väkevällä otteella. No, ei ollut koiraa karvoihin katsominen, sillä ensimmäisen kappaleen jymäkkä ja modernin voimakas ote tempaisivat kuulijat mukaan funkahtavaan menoon. Sähköinen basso ja kitara antoivat menolle lisäpotkua. Tuoreen terhakka avaus. Kakkosbiisissa ihastutti hieno ajoitus ja rytmitys sekä kokonaiskuva. Erittäin aistikkaan menon kruunasi Tero Savolaisen alttofonisoolo.Viimeinen kappale oli uutta ja freesia big band musiikkia. Moderni ote kesti läpi kappaleen ja homma kulki ja ”henki haisi”. Hienot soolo-osuudet kruunasivat kokonaisuuden. Hieno päätös hienolle kilpailulle.

Kapellimestarit odottavat lopputuloksia Samppa Leino, Ilkka Mäkitalo, Antti Rissanen, Erno Tiittanen, Ismo Varis ja Jari HongistoLopputulokset ja palkitut

Kilpailun palkinnot jaettin BB-kadulla noin tunti kilpailun jälkeen.

Tuomariston mielestä tämän vuotinen kilpailu oli erittäin korkeatasoinen. Tuomaristo kehui myös kilpailuun osallistuneiden bändien erilaisuutta.

Tuomaristo valitsi kilpailun voittajaksi Jyväskylä Big Bandin johtajanaan Ilkka Mäkitalo.
Ohjelmisto oli monipuolinen sekä bändille sopiva. Soitto oli kypsää sekä dynaamista. Toi esille bändin parhaat puolet. Bändin yleissoundi oli hyvä, kiinteä sekä puhdas. Rytmisektion sai erityistä kiitosta tuomaristolta. Showbisnes otettiin myös huomioon pukeutumisessa sekä koreografiassa.

Johannes Sarjaston riemuaToisen palkinnon voitti Turku Jazz Orchestra johtajanaan Jari Hongisto.
Bändin yleissoundi ja vire oli hyvä. Brassisektio sai erityitä kiitosta tuomaristolta erityisesti leadtrumpetisti Tero Lindberg. Orkesteri toimi parhaiten Vellu Halkosalmen kappaleessa Soolo Flight.

Kolmannen palkinnon sai Kuullos Orchestra Helsingistä johtajanaan Samppa Leino.
Bändissä on paljon potentiaalia mutta yksityiskohdat vaativat vielä hiomista. Rytmisektio soitti levollisesti. Saksofonisektio nousi esille kappaleissa Us ja kapellimestari Samppa Leinon biisissä Unexpected Path.

Kilpailun palkinnot olivat 1. Palkinto 4000 €, 2. Palkinto 2000 euroa, 3. Palkinto 1000 €.

 

Edellämainittujen lisäksi lisäksi jaettiin solisti- ja tunnustuspalkintoja.

Jetro Sarikoski ja Olli Jaakkola

Nuoren solistin palkinto saksofonisti Jetro Sarikoski, JAS Big Band, myöntäjänä Jazz Society Big Band
Nuori alttosaksofoni lead, Johannes Sarjasto, Kuullos Orchestra myöntäjänä Soitin Laine
Basisti Kaisa Mäensivu, JAS Big Band, myöntäjänä F-musiikki
Lead trumpetistin palkinto Jani Saaranen, Jyväskylä Big Band myöntäjänä SBBY ry
Lead trumpetistin palkinto Tero Lindberg, Turku Jazz Orchestra, myöntäjänä SBBY ry
Nuorin trumpettisektio, JAS Big Band, myöntäjänä Blosari-Kustannus edition Ay
Energisimmän solistin palkinto, William Suvanne, Imatra Big Band, myöntäjänä UMO Jazz Orchestra

Suomen big band -mestaruuskilpailu järjestetään seuraavan kerran vuonna 2014. Kesällä 2013 Imatralla kuullaan uusia suomalaisia big band -sävellyksiä Esko Linnavalli -sävellyskilpailun puitteissa. Kilpailuja järjestetään vuorovuosina tarkoituksena kohottaa suomalaisten big band -kokoonpanojen tasoa sekä tuoda esiin myös uutta suomalaista big band -musiikkia.

 

Teksti ja kuvat: Osku Rajala – Matti I. Korhonen – Soili Vauhkonen

 

 

 

 

Takaisin
Translate »