Dresdenissä onnistunut kenraaliharjoitus

Kuvat: Hendrik Meyer ja Martti Koljonen

30.05.2019 21:34


1. Grosse Samstagsabend

Euroopan ”dixiepääkaupungin” turut ja torit täytti iloinen jazz 19.-26.5. jo 49:n kerran. Tapahtumia järjestettiin kaduilla, pubeissa, hotelleissa, puistoissa, juhlasaleissa, raitiovaunuissa ja Elben jokilaivoilla. Tarjolla oli runsaasti myös ilmaisesityksiä ja tapahtumia koko perheelle. Vuonna 1971 perustettu kansanjuhla on Euroopan suurin perinnejazzfestivaali.

Erityisen vaikuttava oli tämän vuoden uutuus,”1. Grosse Samstagsabend Jazz-Show” BallsportAREENALLA. Seitsemän huippuluokan kokoonpanoa Belgiasta, Tanskasta, Italiasta, Hollannista, Portugalista ja Saksasta tarjosivat hienon kattauksen Dixielandin ja Swingin parhaita paloja New Orleansin ranskalaisen kadun hengessä. Noin 3000 henkilöä vetävä halli oli lähes täynnä.

Toinen festivaalien kohokohta oli perjantaina Kulttuuripalatsissa pidetty perinteinen ”Dixieland International” -konsertti.  Pääsalin kaikki 1800 paikkaa olivat myyty loppuun jo ennakolta. Konsertissa esiintyi neljä orkesteria ja ilta huipentui kaikkien esiintyjien huikeaan yhteissoitantaan.

Sää suosi festivaaleja ja yleisömassat täyttivät lauantaina noin kilometrin mittaisen Prager Strassen, ettei siellä juuri kulkemaan mahtunut. ”Jazzmeilen” kahdeksalla esiintymislavalla soitti parisenkymmentä bändiä, tarjoten kansalle sitä mitä rahvas rakastaa; kohtuuhintaista olutta, bratfurstia, brezeliä ja konstailematonta dixietä.

Festivaalin perustajan ja johtajan Joachim Schlesen (79) mukaan tapahtumaan osallistui yli 350 000 dixiefania. – Olemme kaikki hyvin kiitollisia Dresdenin yleisöstä ja tuhansista festivaalin faneista, jotka ovat olleet uskollisia meille jo 49 vuotta. Tämän vuoden festivaali asetti meille uusia haasteita ja oli samalla tärkeä kenraaliharjoitus ensi vuoden 50-vuotisjuhlafestivaaleille.

– Ensimmäisillä festivaaleilla vuonna 1971 oli 800 kävijää. Siitä lähtien yli seitsemän miljoonaa perinteisen jazzin ystävää on kuullut yli 1000:n bändin (45:stä maasta), soittamaa musiikkia. On hienoa nähdä, että nykyisin nuoria on ilahduttavan runsaasti niin bändeissä kuin yleisössä.

– Juhlavuoden festivaalien valmistelut ovat jo täydessä vauhdissa. Jonotuslistalla on noin 150 bändiä, jotka haluavat tulla mukaan Dresdeniin. Ohjelmassa tulee olemaan suuri joukko yleisön suosikkeja menneiltä vuosilta:
Dutch Swing College Band (NL) viettää 75-vuotisjuhlaansa Dresdenissä, Gynthia Sayer (USA), Cunhild Carling mit Family (SE), Dixie Company (PL) & Diane Davidson (USA), Oliver Franc Quintett (F) ym.

49. Internationales Dixieland Festival Dresden 19.-26.5.2019 

24.5.Dixieland International”, Kulturpalast: Xaral´s Dixie (PT), Baby Jools & The Jazzholic (GB), Potato Head Jazz Band €, Two Banjos (CH), moderation Ulf Drechsel.
25.5.1. Grosse Samstagsabend Jazz-Show”, BallsportAREENA: Blaa Mandag Jazzband mit Lisa Bentzen (DK), Dresden Bigband, Jazz Connection (NL), Lamarotte Jazzband (NL), Sugerpie and the Candymen (IT), The Zenith Brassband (B), Xaral´s Dixie (PT) & Jam Circle Company, moderation Silvio Zschage

50. Internationales Dixieland Festival Dresden 17.-24.5.2020, www.dixielandfestival-dresden.com  

Lipunmyynti alkaa 2.9.2019, www.sz-ticketservice.de

Takaisin
Translate »