Hollannin jazzinstituutio valloitti Göteborgin

Kuvat: Martti Koljonen

29.08.2016 09:34


Dutch Swing College Band

Dutch Swing College Bandin konsertti muodostui Göteborgin Classic Jazz Festivaalien 2016 huipentumaksi. Loppuunmyydyn jazzteltan yleisö koki lauantaina 27.8 ainutlaatuisen dixie-elämyksen. Tulppaanimaan jazzlähettiläät olivat todella poikkeuksellisen hyvässä iskussa. Hetki, tunnelma, ohjelma, paikka ja yleisö osuivat yhtä aikaa nappiin!

Olen nähnyt nelisenkymmentä DSC:n konserttia livenä ja Göteborgin 90 minuutin intensiivinen setti on kyllä näistä paras. Kysyin konsertin jälkeen basisti Adrie Braatilta mikä on heidän ”kuntonsa” salaisuus: – Bandin nuoret jäsenet, uusi banjisti ja luonnollisesti loistava Göteborgilaisyleisö. Tunnelmaa kohotti lisäksi rumpali Anton Burgerin 59-vuotissyntymäpäivä. Vuonna 1945 perustetun DSC:n leaderilla Bob Kaperilla on myös juhlavuosi, hän on kuulunut miehistöön jo 50 vuotta.

Myös festivaalien toinen kansainvälinen tähti trumpetisti Norbert Susemihl´s New Orleans All Stars oli kovassa vedossa. Bandissa soitti New Orleansissa pitkään asunut ruotsalainen klarinetisti Orange Kellin. Hän on kyllä maineensa veroinen. All Starsien rumpali Jamison Rossilla oli ”timing” hallussa.

Nyt pidetty festivaali oli kolmas Föreningen Göteborg Classic Jazzin järjestämä ja jälleen parempi kuin kaksi edellistä. Yhdistyksen voimahahmot Per Ekander ja Bosse Johnson tiimeineen onnistuivat kolmipäiväisen festivaalin järjestelyissä erinomaisesti. Festivaalipaikkana oli noin neljän kilometrin päässä keskustasta oleva kaunis historiallinen miljöö Klippanin Kulttuurireservaatti.

Tapahtuma avattiin hauskasti tunnin ”introlla”, jossa Ruotsin vuoden 2016 juontajaksi valittu sanavalmis laulaja Karin Klingenstierna ja meilläkin usein vieraillut Ulf Johansson Werre esittelivät sanoin ja sävelin festivaalin ohjelmistoa. He haastattelivat yhdistyksen johtokaksikkoa sekä muutamia festarin esiintyjiä. Ruotsalaiseen tapaan myös yleisö pääsi mukaan yhteislaululla.

Festivaalien tämän vuoden uutuutena oli 400 hengen festivaaliteltta, jonka takaosassa myytiin myös juomia ja pikkupurtavaa.  Teltta oli varsin toimiva puupenkeistä huolimatta, akustiikka pelasi hyvin. Lisäksi festivaaliohjelmaa oli viidessä eri paikassa, kaikki kätevästi kävelyetäisyydellä toisistaan.

Silmiinpistävää meikäläisiin vanhemman jazzin tapahtumiin verrattuna oli runsas nuorten mukana olo.  Tähän vaikutti varmasti se, että esiintyjäkaartissa oli puolenkymmentä yhtyettä, joiden keski-ikä oli selvästi alle 40 vuotta. Ruotsissa satsataan tulevaisuuteen myös perinteisen jazzin saralla. Pernilla Anderssonista ja Lovisa Jennervallista kuullaan varmasti vielä. Saksofonisti Klas Linquist on yksi Ruotsin tämän hetken parhaita saksofonisteja nuoresta iästä huolimatta.

Innostus klassisen jazziin on lahden takana aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Göteborgissa on noin kymmenesosa  Suomen väkiluvusta. Göteborg Classic Jazz yhdistykseen kuuluu yli 700 jäsentä ja lähes 50 orkesteria. Vertailun vuoksi todettakoon, että valtakunnallisessa Suomen PerinneJazz ry:ssä on noin 250 jäsentä.

Göteborg Classic Jazz Festival 26.-28.8.2016

Dutch Swing College Band: Keesjan Hoogeboom (tp,voc), Bob Kaper (leader, cl, as, voc), Maurits Woudenberg (tb), David Lukács (cl, ss, ts, bar), Frenk van Meeteren (g, bjo, voc), Adrie Braat (b) ja Anton Burger (dr).

Norbert Susemihl´s New Orleans All Star: Norbert Susemihl (tp, flh, voc), Hans Ingelstam (tb), Orange Kellin (cl), Harry Kanters (p), Oliver Karstens (b) ja Jamisson Ross (dr).

Klas Lindquist Kvartett med gitarristen Erik Söderlind,  Lovisa Jennervall Quartet, More Than A Pair, GBG Small Combo, Mill Street Jazz Orchestra, Ulf Johansson Werre, Ingemar Wågerman, Peoria Jazzband, Foggy Bottom Classic Jazz Band, Swing Brothers, Doc Johnson´s Dixie Machine, Papa Piders Jazzband, Sir Bourbon Dixieland Band, Tubakvartetten, West Jazz, People Swing Orchestra  ja Jazz  Preachers.

Takaisin
Translate »