Inginmaalle ei finaalipaikkaa Liettuassa

Kuvat:

14.04.2012 09:16

Anna Inginmaa Jazz Voicesin semifinaalissa

Kansainvälinen Jazz Voices -kilpailu tarjosi perjantaina mielenkiintoisen, värikkään ja monipuolisen kattauksen jazzlaulua.

Tyypilliseen tapaan laulajat laittoivat tuomariston ahtaalle kovin erilaisilla, jazzlaulamisen äärirajoja kokeilevilla valinnoillaan ja tulkinnoillaan.

Vuoden 2009 Lady Summertime -voittaja Lela Kaplowich viitoitti tietä ensimmäisenä kilpailijana tutun tiukalla ja voimakkaalla jazztulkinnallaan. Tiukkaäänisen turkkilaisen Cayda Koybasioglun jännä scat jäi mieleen, samoin liettualaisen Laura Budreckytén puhe-rap-scat -yhdistelmä. Romanialaisen Elena Mindrun ulkoinen olemus ei antanut odottaa paljoa, mutta esitys oli tunnelmallista, taitavaa jazzia. Autumn Leaves putosi erityisen hienosti.

Lela KaplowitzKilpailijat lauloivat yhden listalta valittavan kappaleen ja yhden omavalintaisen. Yhdeksi suosikkisäveltäjäksi jazzlaulukilpailuissa on noussut brasilialainen Antonio Carlos Jobim. Toseksi mielenkiintoiseksi palaseksi nousi pakollisten listan suosituimmaksi kohonnut evergreen Over the Rainbow -kappale. Tulkinnat ja tulkinnat vaihtelivat. Niistä yleisöönmenevin oli upea Anna Inginmaan piano-laulu -tulkinta. Finaalista pudonnut Inginmaa esitteli laajaa ja upeasti soivaa äänirekisteriään ja hiuksia nostattavaa tulkintakykyään.

Suomen edustajan tie tyssäsi Jobimin Double Rainbow tulkintaan, jota tuomaristo piti hieman latteana. Eikä laulaja itsekään ihan tyytyväinen tulkintaansa ollut pienine virheineen.
– Jotenkin kadotin kappaleen lopussa. Mutta minusta tuntui lavalla tosi hyvältä. Over the Rainbowssa vaan nautin ja lauloin. Oli upeaa olla lavalla, mietti Ingimaa.

26-vuotiaan pop-laulajan uraa soololevyn kautta rakentelevan laulajattaren silmistä paistoi kilpailun jälkeen pettymys, mutta silti reissuun kantti lähteä.

– Oli mukava palata jazzlavalle. En ole laulanut jazzia kovinkaan paljon viime aikoina. Ehkä tämä herätti jazzin taas uudelleen minussa.

Susanna Veldi VirostaMoni olisi halunnut varmasti nähdä Inginmaan enkelimäistä liitelyä ja kuulla pehmeää tulkitaa finaalissa, allekirjoittanut mukaan lukien, mutta kovatasoisessa finaalissa hänen jazztaitonsa eivät kuitenkaan kärkipäähän olisi yltäneet. Tulossa on kovatasoinen finaali, jossa jokainen laulaja laulaa kolme kappaletta.

– Kilpailun taso on tänä vuonna huomattavasti kovempi kuin edellisvuosina. Omalta listaltani pääsi kuusi laulajaa finaaliin. Hyvä näin, vaikkakin makuerot baltilaisten tuomareiden kanssa ovat välillä melkoiset, totesi kilpailun juryn suomalainen jäsen Osku Rajala.

Kilpailun mielekkyys kuuntelijan kannalta on erilaisuudessa ja odotuksen tunteessa. Mitä seuraavaksi? Mitä kappaleita? Tunnelmalla on paljonkin väliä, olipa sen luomistapa mikä tahansa. Ja kyllä me yleisössä katsomme sitäkin, että millainen mekko on päällä jne.

Suosikkeja on mahdoton nimetä. Päivän kunto, paineensietokyky ja kappalevalinnat ovat iso osa jazzlaulukilpailun lopputulosta. Silti, kilpailu tarjoaa aina konserttinautinnon ilman erityistä arviointiakin. Ja siksi voi sanoa jo etukäteen, että tulossa on jälleen 27 kappaleen jazznautinto.

Finaali lauletaan sunnuntaina 15.4.

Finaalistit:

Laura Budreckytė, Liettua
Veronika Čičinskaitė, Liettua
Daniel Cacija, Kroatia
Lela Kaplowitz, Kroatia
Gina Kazlauskaite, Liettua
Ceyda Koybasioglu, Turkki
Elena Mindru, Romania
Evilena Protektore, Latvia
Sunanna Veldi, Viro

 

Teksti ja kuvat: Mikael Juntunen

 

 

 

Takaisin
Translate »