Tasainen laulukilpailu Nõmmessä – Louhivuoren ylivoimaa trumpetisteissa

Kuvat:

21.03.2011 11:00

Kalevi Louhivuori

Trumpettiosiossa sen sijaan voittaja löytyi helposti.

 

 

Baltian maiden tuomaristoa, vas. Steponas Januška, Jazz Voices - Liettua, Anne Erm, Jazzkaar - Eesti, Maris Briezkalns, Rigas Ritmi - Latvia ja Jonas Jucas, Kaunas Jazz - Liettua. Tuomaristo koostui eri maista paikalle tulleista musiikin tuntemuksen ammattilaisista. Puheenjohtajana toimi ehkä Suomen tunnetuin jazzvaikuttaja Jyrki Kangas.  Muut suomalaiset tuomaristossa olivat Turku Jazzin pääorganisaattori Kimmo Hyyppä sekä tämän Jazzrytmit Web Magazinen päätoimittaja Osku Rajala. Muut juryn jäsenet tulivat Eestistä, Latviasta, Liettuasta ja Romaniasta.

Voittaja Raimonda Vaiciute Voittajaksi tiukassa laulusarjassa suoriutui lopulta Liettuasta kotoisin oleva Raimonda Vaiciùté. Hänen esiintymistaitonsa ja eläytymisensä oli vauhdikasta ja ytimekkään vetävää jo karsinnassa.

Hän oli valinnut loppukilpailun ensimmäiseksi kappaleeksi John Coltranen ”Afro Bluen”. Esitys oli hämmästyttävän ilmeikästä ja valmista. Scat laulu toimi loistavasti, se oli rehevän mehevää ja teknisesti taitavaa.  Cy Colemanin ”With Every Breath I Take” puolestaan oli miellyttävän kaunis balladi, jonka Raimonda tulkitsi herkällä tunteella.  Hänen voittonsa tuntui aika selvältä, mutta näin ei todellisuudessa ollut tuomariston mielestä, vaan hänen voittonsa oli äärimmäisen niukka.

Kisan kakkonen Evilena ProtektoreLatvialainen Evilena Protektore pääsi yllättämään ainakin kirjoittajan, tuomaristo näki hänet kuitenkin toiseksi parhaimmaksi.  Hänen ensimmäinen laulunsa ”Invitation” oli reipas swingpohjainen, puolalaisen elokuvamusiikin säveltäjänä tunnetun Bronislaw Kaperin jazzstandardi. Evilena lauloi korkealta, kirkkaasti ja voimallisesti. Toinen kappale Billy Strayhornin ”Lush Life” oli laulajan oma suosikki, hyvin hidas balladi. Sen hän esitti yhdessä kilpailuorkesterin pianistin Jürmo Eesperen kanssa duona.

Olga Abdullina, pronssiaPietarissa vaikuttava laulaja Olga Abdullina oli näyttävästi esillä jo karsinnassa ja teki vaikutuksen.  Loppukilpailussa hän aloitti omalla sävellyksellään ”I’m With You”, kaunis rakkausballadi, jonka hän tulkitsi hyvin syvällisesti, ehkä liiankin suurella paatoksella. Richard Rodgersin ”This Can’t Be Love” liikkui tanakan reippaasti musikaalimaailman pyörteissä. Tässä Olgan taidot erittäin kovana scattaajana tulivat mainiosti esille. Nämä kappaleet kiidättivät hänet ”pronssipallile”.

Susanna WahlSuomea edustanut Susanna Wahl sai yllättäen kutsun loppukilpailuun. ”Pikakomennuksen” johtui siitä, että Anneliis Kits luopui paikastaan finaalissa.  Näin Susanna joutui lavalle kylmiltään ilman valmistautumisaikaa.  Siksi hän myös pitäytyi esityksessään samoihin kappaleisiin, mitkä hän lauloi karsintakierroksella. Olosuhteet huomioon ottaen hän suoriutui osuudestaan mallikkaasti.  Esitys oli tasapainoinen ja varmaotteinen, mutta se näköjään ei tällä kerralla ollut tuomareiden mielestä riittävä, jotta hän olisi yltänyt palkinnoille. Huomioitavaa oli kaiken lisäksi se, että hänen esittämänsä kappaleet olivat todellista jazzlaulantaa.

 

Trumpettisarjan voittajasta ei ollut epäselvyyttä

Trumpetistien ylivoimainen voittaja Kalevi LouhivuoriTrumpettisarjassa Kalevi Louhivuoren soiton laaja-alaisuus sekä loistava tekninen instrumenttinsa hallinta oli, voisi sanoa, ylivoimaista muihin nähden.  Kaikki tuomarit asettivat hänet ”ykköseksi”.  Eikä syyttä, hänen soittonsa oli taiteellista ja fraseeraukset olivat monipuolisia, hän oli selkeästi edellä muita. Voitto oli kiistaton.  Kalevin  esitys kulki Wayne Shorterin ”Footprintsin” Ray Noblen yli 70 vuoden takaiseen ”Cherokee” kappaleeseen.  On se niin helppoa, kun sen osaa.

Muista sijoista taisteltiin kuitenkin hänen takana ankarasti. Tehtävä oli tuomaristolla visaisempi juttu.

Järjestys tietenkin saadaan aina aikaiseksi ja tällä kertaa romanialainen Laurentiu Moise nousi tiukassa raossa toiseksi.  Hän pitäytyi varman päälle tutuilla Herbie Hancockin ”Cantalupe Island” ja Charlie Parkerin ”Billies Bounce” kappaleilla.  Hänen soittonsa oli virheetöntä peruspuhaltamista, vaikka pientä epävarmuutta tuntui olevan paikoitellen havaittavissa. Tuloksena oli kuitenkin ”hopeasija”. Otto-Karl Vendt

Eestiläinen Otto-Karl Vendt paransi loppukilpailussa otettaan selkeästi. Hän tuntui muuttaneen otetta karsinnan jälkeen hieman taiteellisempaan linjaan Kalevin tapaan. ”Street Ahead” ja Jukka Eskolan ”Duudandei” toivat hänen soittamina kolmannen palkinnon.

SilberAuton kalusto tarjosi mukavaa ja turvallista kyytiä, vas. Jouko Kirstilä, Toivo Unt, Jaanika Ventsel, Jyrki Kangas ja Osku Rajala.Kilpailussa valittiin myös yleisön suosikki. Kalevi Louhivuori tuntui olevan myös yleisön mieleen ja hän pokkasi tämän palkinnon. Kilpailijoille jaettiin myös palkintoina esiintymiskiinnityksiä eri festivaaleille. Kalevi sai esiintymiskutsun Turku Jazziin, Rigas Ritmi festivaalille, Juu Jääb tapahtumaan Eestissä sekä Kaunas Jazzeille Liettuaan. Evilena kutsuttiin esiintymään Pori Jazzeille, Jazzkaareen ja osallistumaan Jazz Voices 2012 laulukilpailuun. Susanna sai kutsun ensi vuoden Turku Jazzeille. Raimonda Jazz del Mar tapahtumaan ja Kaunas Jazz festivaalille. Olga sai kiinnityksen Rigas Ritmiin ja Anneliis Jazz Voices 2012 kilpailuun. Otto-Karl Tallinnan Trumpetti kilpailu Galaan kuten myös Tanel Kuusk. Laurentiu Moise Romanian Muzza tapahtumaan.

 

Teksti: Jouko Kirstilä, kuvat: Matti Korhonen

 

Takaisin
Translate »