Gonzalo Rubalcaba rönsyili virtuoosimaisesti

Kuvat: Mika Kirsi

28.04.2022 16:53


Gonzalo Rubalcaba, virtuositettia kuubalaisittain

Muusikkosukuun Havannassa syntynyt, Yhdysvaltoihin 1990-luvulla muuttanut pianisti Gonzalo Rubalcaba (58) on tekniikaltaan virtuoosimainen soittaja, joka tunnetaan parhaiten monista hienoista levytyksistään amerikkalaisten huippumuusikoiden kanssa. April Jazzissa mies esiintyi sooloartistina tarjoten melkoisen keitoksen huikeaa tekniikaa ja aineksiltaan rönsyileviä sooloja.

Nuotit olivat myös käytössä

Runsaan puolitoistatuntisen aikana hän esitti yhdeksän numeroa. Osa niistä oli hänen ilmeisen uusia tai ainakin harvemmin soittamia sävellyksiään päätellen siitä, että hän levitti nuotit eteensä. Tosin teosten edetessä kuulijoiden oli varmaan usein vaikea havaita missä kirjoitetut osuudet vaihtuivat kuvioinneiltaan ja tempoiltaan jatkuvasti muuntuviksi improvisaatioiksi.

Konsertin kappaleista tutuimmat olivat kaksi perinteistä kuubalaissävellystä, El Manisero, myös Peanut Vendorina tunnettu kappale esimerkiksi Louis Armstrongin versiona sekä ensimmäisenä ylimääräisenä ollut Besame Mucho, joiden molempien teemoja hän käsitteli jokseenkin viitteellisesti tuttujen melodiakulkujen tosin välähdellessä esiin häiveen omaisesti.

Toki konsertissa oli myös suvantokohtia. Niitä olivat kaksi balladia, hänen pitkäaikaisen soittokumppaninsa Charlie Hadenin sävellys First Song ja ennen ylimääräisiä kuultu Horace Silverin ajankohtaan erinomaisesti sopiva Peace, joista molemmista Gonzalo loi koskettavat herkät tulkinnat.

Kunnianosoituksena omalle suvulleen hän esitti toisena ylimääräisenä isoisänsä Jacobo Rubalcaban 1920-luvulla säveltämän El Cadeten, jonka teemaosuudessa oli kuultavissa perinteisemmän habaneran tapaisen kuubalaisen musiikin sävyjä. Tosin tämänkin sävellyksen tulkinnassa pojanpoika irtosi vikkelästi omille teilleen.

April Jazz 2022: Pianisti Gonzalo Rubalcaba Tapiolasalissa 26.4.

 

Takaisin
Translate »