Richard Bona, Alfredo Rodriguez ja Pedrito Martinez avasivat Savoy JAZZFestin

Kuvat: Savoy-teatteri / Minna Hatinen, Pasi Virtanen

09.03.2020 12:33


Richard Bona, Alfredo Rodriguez ja Pedrito Martinez (© Minna Hatinen)

Richard Bona (© Minna Hatinen)

Tänä vuonna nelipäiväiseksi laajentunut Savoy JAZZFest käynnisti toisen vuotensa ohjelmiston vauhdikkaasti kun Savoy-teatterin lavalle nousivat maineikas kamerunilaislähtöinen basisti Richard Bona ja Kuubasta kotoisin olevat pianisti Alfredo Rodriguez ja lyömäsoittaja Pedrito Martinez.

Festivaalin taiteellisen johtajana toista vuotta toimivan trumpetisti Jukka Eskolan avajaissanojen jälkeen käytiin heti asiaan. Virtuoosimuusikkojen hyväntuulisessa ja viihdyttävässä kahden setin konsertissa skaala liikkui tanssittavista lattaribiiseistä herkkiin balladeihin. Afro-kuubalaiset tunnelmat olivat eniten pinnassa, mutta suvereenisti niihin yhdistyivät monet muutkin maailmanmusiikin fuusioiden vivahteet. Michael Jacksonin Thrillerkin kuultiin seitsemänjakoiseen tahtilajiin sovitettuna Martinezin esitellessä tanssitaitojaan.

Bona ja Rodriguez saivat musiikilliset soolohetkensä – Bona osoitti omassaan laulutaitojaan ja hieman beatboxaustakin rakentaen looppauksen avulla vaivattoman oloisesti muutaman useamman äänen muodostaman pienen kokonaisuuden, vakuuttavaa jälkeä.

Viihteellisyyttä ei siis illasta puuttunut, Bona huvitti myös yleisöä humoristisilla välispiikeillään ja tunnelma kohosi kaksisettisen edetessä. Muutaman viimeisen biisin aikana osa yleisöstä nousi salin penkkiriveiltä tanssimaankin. Tuntui melkein että kaksi ja puoli tuntia väliaikoineen kestänyt keikka loppui kesken.

Richard Bona – basso, laulu., Alfredo Rodriguez – piano, Pedrito Martinez – lyömäsoittimet

Ikizaki (© Pasi Virtanen)

Festivaalin pääyhteistyökumppanina toimii Hotel Haven muutaman korttelin päässä Unioninkadulla ja tänä vuonna jokaisen konserttipäivän päätteeksi Bar Havenissa kuullaan livejazzia puolille öin asti.

Ensimmäisen illan jatkobändi oli varsin mielenkiintoinen – Aki Rissasen ja rumpali Robert Ikizin viime vuonna EP:n julkaissut duoprojekti IKIZAKI jossa Rissanen pääsee kunnolla herkuttelemaan sähköisillä koskettimilla joita löytyi joka lähtöön. Nyt kuulin bändiä ensimmäistä kertaa livenä ja se iski paremmin kuin viime vuoden levyltä. Kosketinsoitinarsenaali tarjosi hyvin vaihtelua äänimaailmaan – sähköpianolla Rissanen loi varsin 70-lukulaisia varhaisen fuusiojazzin tunnelmia kun taas muut koskettimet toivat modernimpaa elektronista särmää. Ikiz oli rummuissa vakuuttava, erityisesti toisen setin loppua kohti hän löi lisää löylyä oikein kunnolla.

Aki Rissanen – koskettimet, Robert Ikiz – rummut

 

Richard Bona, Alfredo Rodriguez & Pedrito Martinez Savoy-teatterissa ja Ikizaki Bar Havenissa 5.3.2020

Takaisin
Translate »