”Tarjakin diggaa DDT Jazzbandia”

Kuvat: Martti Koljonen

07.03.2020 08:03


DDT Jazzband 2020 Granissa

”DDT-jazz” näytti jälleen kerran elinvoimaisuutensa. ”Swengin Vanhemmat Valtiomiehet” vetivät salin täyteen pe 6.3. Åken 8. Jazzfestivaaleilla Kauniaisissa.  Yleisön joukossa nähtiin muun muassa Jazzmuusikot ry:n valitsema ”Vuoden Jazzdiggari 2010”, Tasavallan Presidentti Tarja Halonen ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi.

DDT Jazzbandin konserttia mainostettiin ”Jazzlegenda ensi kertaa Granissa”. Tarkkaan ottaen esiintyminen oli toinen kerta. – Soitimme ensimmäisen kerran täällä jo vuonna 1959 Gymnasiet Grankulla Samskolanin koululaiskonsertissa. Tosin vielä nimellä ”Downtown Dixie Tigers” ja silloinkin oli sali täynnä, muistelee bändin nykyinen leader Fred Andersson.

Konsertti alkoi perinteisen tunnussävelen Royal Garden Bluesin vetävien riffien myötä ja nosti yleisön heti ilmaan. DDT Jazzbandin hienon soundin rytminen sujuvuus ja melodinen varmuus ovat lähes 62 vuoden varrella hioutuneet saumattomaksi kokonaisuudeksi. Se tempaisee ainakin kirjoittajan vastustamattomasti mukaansa.

Illan monipuolinen ohjelmisto oli sopivasti rytmitetty. Tarjolla oli niin tuttuja standaareja kuin DDT:n kestohittejä. Ensimmäiselle setillä kuultiin vanhempaa jazzia. Toisen setin mainio Ellington-sikermä nousi yhdeksi illan kohokohdaksi. Kirjauksen arvoinen on myös ”kalvokeisari” Thomas Rönnholmin huikea lattarikomppi Nalle Nymanin säveltämässä Fidelito Castradossa.

Raimo Näätänen (vas.), Joonatan Rautio, Niklas Andersson ja Fred Andersson

Fred Anderssonin klarinettisoundi pääsee oikeuksiinsa varsinkin hitaissa blueseissa. Nopeissakaan kappaleissa ”Doctor-Jazzin” tekniikka ei koskaan aja hyvän maun ja tyylitajun edelle.

Brassipuolella aina luotettavan Raimo Näätäsen työskentely vakuutti jälleen kautta linjan. Hänen kuulaasti soiva pasuuna antoi rikkaan ja melodisen pohjalinjan muille soittajille.

Vuonna 2012 aloittanut trumpetisti Niklas Andersson on lunastanut hyvin paikkansa DDT:n miehistössä. Hän puhaltaa rytmikkäästi varioiden leadia ja on myös erinomainen laulaja, työnäytteinä; Chinatown ja Riverboat Shuffle.

Yksi DDT:n suosion salaisuus lienee ainutlaatuinen, swing-painotteinen svengaava komppi. Sen ovat kehittäneet rumpali Christian Schwindt (1940-1992) ja pianisti Christer Sandell (1941-2016) sekä Pentti Mutikainen (s. 1937) ja Pekka Mesimäki (s. 1954). – Crisse harjoitutti meitä aivan uuvuksiin asti ja niinpä komppi on tarttunut selkäytimiimme, Pekka muistelee. – Niin Thomas kuin Ilkkakin ovat täysverisinä ammattilaisina päässeet ”kyytiimme” vaivattomasti.

Toinen ”DDT-jazzin” ominaispiirre on trumpetin ja pasuunan perinteinen dixieland-tyyli kahden puupuhaltimen koristamana. Fredin melodisen klarinetin parina oli tällä kertaa Suomen ykköstenoristeihin lukeutuva Joonatan Rautio, jonka kauniin tyylikäs soolo Yesterday todisti sen vakuuttavasti.

Nostalgisen hienon illan päätti ylimääräisenä kuultu Tiger Rag, joka sujuu nyt ”Legendalta” mutkattomasti. Alun perin siitä piti tulla DDT:n tunnari, mutta oli liian vaikea nuorukaisten silloisille taidoilla. Niinpä tilalle valittiin Royal Garden Blues. DDT:n perustajan Rikke Wahlsteinin mukaan ”se tuntui myös arvokkaammalta, Kuninkaallisen Puutarhan Bluesilta”.

Downtown Dixie Tigers

8. Åkes Jazz Festival 6.3. klo 19.00 DDT Jazzband, Uusi Paviljonki

DDT Jazzband (artikkelikuva, vas.): Ilkka Joronen (p), Raimo Näätänen (tbn), Niklas Andresson (tp, voc), Pentti Mutikainen (b), Thomas Rönnholm (dr), Pekka Mesimäki (bjo), Joonatan Rautio (tsax) ja Fred Andersson (leader, cl).

Ohjelma:
1. Setti
Royal Garden Blues, Aunt Hagerts blues, All The Whores go crazy, Mahogany Hall Stomp, I’m coming Virginia, Chinatown (voc. Niklas Andersson), St Louis Blues ja Fidgety Feet.

2. Setti
Stevedore Stomp, The Mooch, Cotton Tail, Mood Indigo, Riverboat Shuffle (voc. Niklas Andersson), Yesterday (solo, Joonatan Rautio), The Chant, Fidelito Castrato, Going Home ja Tiger Rag (encore).

***

la 7.3. klo 19.00 Nina Lindroos, Mikko-Ville Luolajan-Mikkola & Christina von Bülow & Grani Big Band, Uusi Paviljonki

su 8.3. klo 18.00 Johanna & Mikko Iivanainen, Kauniaisten kirkko

KUVAT SUURENEVAT KLIKKAUKSELLA

Takaisin
Translate »