Tasokasta big band -jazzia ja persoonallisia solisteja

Kuvat: Martti Koljonen

08.03.2020 11:47


GBB ja solistit

Radiolegenda Åke Grandellin vuonna 2013 pitämät ”kunnolliset 75-vuotissynttärit” jatkuivat viikonloppuna jo kahdeksatta kertaa. Olin kuulevina lauantain konsertin encoren jälkeen Åken samettiäänen tyytyväistä hyrinää… sieltä jostakin. Grani Big Bandin puuhamies Rabbe Hjelt tiimeineen on jatkanut tapahtumaa musiikille koko ikänsä omistaneen Åken ja granilaisten toiveiden mukaan.

Illan teemaa voisi luonnehtia; sekoitus parasta laatua persoonallisten solistien tulkitsemana. Ensimmäisenä vuorossa oli Kauniaisten oma tyttö Nina Lindroos. Nina on hyvin monipuolinen laulaja ja karismaattinen esiintyjä, joka osaa sopeutua tilanteeseen kuin tilanteeseen loistavalla improvisaatiokyvyllään. Lienee treenattu hänen päivätyössään ala-asteen luokanopettajana.

Ninan koulittu ääni pääsi oikeuksiinsa erikoisesti hitaissa balladeissa kuten Bert Kaempfertin L-O-V-E:ssa ja ikivihreässä What A Wonderful World. Hänen lavasäteilynsä ja vauhdikas lavakoreografia lumosi lähes täyden Uuden Paviljongin yleisön.

Toisena solistina stagelle pääsi vaatimattoman oloinen maailmanluokan viulisti, joka hallitsee niin taidemusiikin kuin jazzin. Mikko-Ville Luolajan-Mikkola ”ei tarvitse nuotinkääntäjää”, niin kuin konsertissa mukana ollut ystäväni kommentoi haltioituneena Mestarin soitantaa. Mikko-Villen rautainen kokemus mm. Kansallisoopperan ja Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa sekä New Yorkin Metropolitanissa näkyi ja kuului!

Solistit ja Rabbe Hjelt (taustalla)

Duke Ellingtonin säveltämä ja Irving Millsin sanoittama It Don´t Mean A Thing If It Ain´t Got That Swing käynnisti swing-aikakauden vuonna 1932 ja svengasi todella komeasti Mikko-Villen ja Ninan tulkitsemina.

Myös Mikko-Villen hieno esitys Angel Eyes hiveli korvia. Hänellä riittää kysyntää maailman jazzareenoilla, seuraava keikka on oman bändin kanssa Nizzassa.

Åkella oli laaja verkosto erikoisesti Pohjoismaisissa jazzpiireissä. Kun hänen tanskalainen tuttavuutensa, saksofonisti Christina von Bülow kuuli Åken festivaaleista, oli hän valmis tulemaan siltä istumalta Graniin.

Tyylikkään eleettömästi alttosaksofonia puhaltaneen Christinan Shiny Stockings ja The Midnight Sun Never Set olivat hieno kunnianosoitus hänen oppi-isilleen Frank Fosterille ja Quincy Jonesille.

Illan yksi huippukohdista oli Kauniaisten oman ”Michael Bublen”, Grani Big Bandissa myös pasuunaa soittavan Joel Främlingin mainio iloittelu Ninan kanssa I Won´t Dance. Tenoristit Jussi Junttila ja Guy Willman sekä trumpetisti Juhani Reijonen pääsivät näyttämään osaamistaan soolovuoroillaan.

Nykyinen Grani Big Bandin loistava kapellimestari Marko Vasama on harjoituttanut yli 40-vuotiaan orkesterin sellaiseen iskuun, että sen voisi huoletta lähettää suomalaisena vientituotteena millaiselle areenalle tahansa. Vaikka GBB:n soittajat ovat pääosin musiikin harrastajia, niin muutamat mukana olevat ammattimuusikot innostavat kaikki ylittämään itsensä.

Åken Jazzfestivaalit alkoivat vuonna 2013 ajatuksesta viettää ”kunnolliset” 75-vuotisjuhlat. ”Kun en itse oppinut aikanaan soittamaan kunnolla jazzia, panen huippuammattilaiset asialle”. Niistä tuli sitten niin suosittu tapahtuma, että yleisö alkoikin vaatia lisää. – Åken kuoltua päätimme  järjestää näitä festivaaleja niin kauan kuin melodista jazzmusiikkia rakastavaa yleisöä riittää, lupaa Rabbe Hjelt.

Ake Grandell

Åke Grandell

Juuri ennen vuoden 2015 festivaalia vakavaan sairauteen menehtynyt musiikki- ja viihdetoimittaja Åke Grandell (1938-2015) työskenteli Ylen musiikkitoimittajana 35 vuotta.

Jazzväki tunsi Åken hienoista jazzohjelmista ja erilaisten tapahtumien luontevana juontajana sekä tuottaja-toimittajana. Erityisellä lämmöllä me jazzin ystävät muistamme legendaarisen ”Morgonjazzin”.

Siinähän Åke herätti kuulijat samettisella äänellään lauantaiaamuisin ” God Morgon, God Morgon”.

Varsinkin vanhemman jazzin ystävät saivat kuunnella sellaista toivejazzia, jota ei muilta kanavilta juuri koskaan kuultu. Saimme myös paljon ”sisäpiiritietoa” jazzista ja sen tekijöistä leppoisassa muodossa hänen ehtymättömästä tietopankistaan.

KUVAT SUURENEVAT KLIKKAUKSELLA

8. Åken Jazzfestivaali 7.3.2020, Uusi Paviljonki, Kauniainen.

Ohjelma:

1. setti
Early Autumn, On The Street Where you live, L-O-V-E,  They can´t take that away from Me, It don´t mean a Thing if it ain´t got that Swing, Sakta Vi Gå, The Girl From Ipanema, I´ve Got You Under My Skin ja What A Wonderful World.

2. setti
Ya Gotta Try, Angel Eyes, It´s All Right With Me, Meditation, Shiny Stockings, The Midnight Sun Never Set, For Once In My Life, I Won´t Dance ja Fly Me To The Moon (encore).

GBB ja Cristina von Buelow

GRANI BIG BAND
Kapellimestari: Marko Vasama
Saksofonit: Tuula Mäkiniemi, Eero Jaakkola, Jussi Junttila Guy Willman ja Lauri Lehtovuori
Pasuunat: Hannu Jokinen, Mikko Saavalainen, Joel Främling ja Jorma Karppila
Trumpetit: Albinus Borg, Juhani Reijonen, Markus Oksanen, Jani Edström ja Ari Saastamoinen
Piano – Victoria Sergeenko, kitara – Peter Stråhlman, basso – Jorma Katrama ja rummut – Rabbe Hjelt

Solistit:
Nina Lindroos, laulu – Mikko-Ville Luolajan – Mikkola, viulu ja Christina von Bülow (DK) – alttosaksofoni

su 8.3. klo 18.00 Johanna & Mikko Iivanainen, Kauniaisten kirkko

Takaisin
Translate »