Jazz Festival Umeå 50

Kuvat:

10.09.2018 12:49


Kennedy Administration lauantain 27.10. myöhäisillassa

Lokakuun 24.-28.2018 Uumajassa, Pohjanlahden rannikolla juhlitaan puolivuosisataista kansainvälistä jazzfestivaalia. Västerbottenin läänin pääkaupungilla on pitkät jazzperinteet.

Venttiilipasunisti ja Uumajan jazzin kokoava hahmo Lars Lystedt (90) huomasi 1968 Orkesterjournalen-lehdessä artikkelin Norjan Moldessa pidettävistä jazzjuhlista ja päätti käydä tutustumassa sen kesän tapahtumaan. Kahta vuotta aikaisemmin olivat kyllä jo porilaiset ja vaasalaiset jazziskuryhmät olleet ihmettelemässä Norjan länsirannikon pikkukaupungin kansainvälistä festivaalia.

Quartet Ajaton – tämän vuoden Suomijazzin annos

Lystedt innostui ”Ruusujen kylän” juhlista ja päätteli Uumajassakin pystyttävän järjestämään vastaavanlainen festari. Kaupungissa oli entuudestaan hienoja orkestereita ja yhtyeitä. Suurorkesteri Renhornen oli jo instituutio, Umeå Big Band oli perustettu joitain kuukausia aikaisemmin ja perinteistä jazzia soittava veteraaniyhtye Dixie Stompers oli edelleen pinnalla. Lasse Lystedt, pianistinaan arvostettu nuori säveltä Berndt Egerbladh, oli yhtyeineen  konsertoinut ahkerasti kotimaan lisäksi muuallakin Euroopassa ja julkaissut vuodesta 1962 tasokkaita äänitteitä.

Tunnettavuutta Uumajalla jazzkaupunkina oli siis ennestään.
Lystedt alkoi suunnitella tulevan syksyn 1968 festivaalia ja sai mukaan kaupungilta tukea sekä tärkeäksi yhteistyökumppaniksi Uumajan yliopiston ylioppilaskunnan. Pääesiintyjänä ja kansainvälisyyttä edusti ensi juhlilla tenorisaksofonisti Dexter Gordon. Suuria jazztähtiä oli konsertoinut kaupungissa kyllä aikaisemminkin: Louis Armstrongin ”unelmasekstetti”  esiintyi siellä tammikuussa 1959.

Stockholm Stompers vie jazzin alkuvuosille

Vuodesta 1968 Uumajan juhlilla ovat käyneet kaikki merkittävät ulkomaiset jazztähdet: Duke Ellingon 1974, Count Basie ja Oscar Peterson 1975, Benny Goodman 1976, Dizzy Gillespie 1981, Ella Fitzgerald 1982, Miles Davis 1985… Lasse Lystedt, Uumajan yliopiston kunniatohtori ja monella tavalla palkittu jazzguru on nyt vetäytynyt taustavaikuttajaksi. Ainakin vielä vuosi sitten hän antoi kuitenkin eräässä konsertissa näytteen myös omasta soitostaan.

– Lokakuun festivaaliohjelma on netissä. Entisistä suomalaisista esiintyjistä Uumajan festareilla mainittakoon DDT, samana vuonna kuin Duke Ellington orkestereineen, Pori Big Band ja Mika Myllärin vaasalaisryhmä. Vaasasta on kolmen ja puolen tunnin lauttayhteys päivittäin Uumajan ulkosatamaan Holmsundiin, josta on bussiyhteys kaupunkiin.

Takaisin
Translate »