Kerava Jazz kovaa kotimaista

Kuvat:

01.09.2020 18:14


Kalle Kalima Kerava Jazz 2019 (© Osku Rajala)

Keväältä syksyyn siirretyn Kerava Jazz festivaalin uusi ajankohta on 9. – 13. syyskuuta. Festivaalin pääkonsertin teemana lauantaina 12.9. on kotimaisten huippujazzmuusikoiden kokoonpanot.  Yhtyettä MiKallEero johtaa pianisti Eero Hämeenniemi, saksofonisti Mikko Innanen luotsaa quartettiaan ja  kitaristi Raoul Björkenheim quintettiaan.

MiKallEero

Mika Kallio, Kalle Kalima ja Eero Hämeenniemi improvisoivat vapaasti omista ja muitten teemoista, joita on löydetty Intiasta, barokkimusiikista ja jazzista.
Mika Kallio on monipuolinen lyömäsoittaja ja säveltäjä joka on työskennellyt hyvin monien maamme johtavien jazz-muusikoitten yhtyeissä. Hän on sensitiivinen ja kysytty vapaan improvisaation taitaja.
Kitaristi Kalle Kalima on kauan Berliinissä asunut suomalainen muusikko, joka on sekä johtanut omia yhtyeitään että säveltänyt musiikkia eri orkestereilla ja oopperataloille. Hän on Luzernin yliopiston jazz-musiikin professori.
Eero Hämeenniemi on säveltäjä ja pianisti, joka on kirjoittanut laajan sävellystuotannon, johtanut vuosikymmeniä omaa Nada-yhtyettään ja viime vuosina keskittynyt soittamaan lähinnä soolokonsertteja.

Mika Kallio, lyömäsoittimet, Kalle Kalima, kitara, Eero Hämeenniemi, piano

Mikko Innanen (© Kaisa Rautaheimo)

Mikko Innanen Quartet  

Saksofonisti Mikko Innanen tiimiytyy Junnu Aaltosen yhtyeestä tuttujen, rumpali Reiska Laineen ja basisti Uffe Krokforsin kanssa Kerava Jazzille toteutettavassa erikoisprojektissa. Tämän komppiparin meriitteihin kuuluu mittava määrä merkittäviä suomalaisia jazz- ja progeyhtyeitä: Jukka Tolonen Band, Krakatau, Eero Koivistoisen ja Iro Haarlan yhtyeet jne. Suomalaisen improvisoidun musiikin historiaa parhaimmillaan! Projektin nuorin jäsen Aki Rissanen on omissa yhtyeissään todistanut kuuluvansa eurooppalaisten jazzpianistien kärkijoukkoon.
Idearikkaan saksofonistin, huippupianistin ja kokeneen komppiparin käsittelyssä syntyy väistämättä musiikkia, joka elää!

Mikko Innanen, saksofonit, Uffe Krokfors, basso, Aki Rissanen, piano, Reino Laine, rummut

Raoul Björkenheim (© Osku Rajala)

Raoul Björkenheim Quintet

Raoul Björkenheim ja Junnu Aaltonen ovat tehneet yhteistyötä duona jo pitkään. Heidän improvisaatioistaan olemme saaneet nauttia mm. Helsinki Jazzin hienoissa konserteissa. Myös rumpali Tatu Rönkkö on soittanut Björkenheimin duokaverina. Hänet muistetaan erityisesti mainiosta Elifantree -yhtyeen elinkaaren ensimmäisestä vaiheesta. Kerava Jazzissa duot täydentyvät kvintetiksi. Mukaan tulevat useiden yhtyeiden luottobasisti Antti Lötjönen ja trumpetisti Tomi Nikku. Kvintetin nuorin jäsen Nikku on noussut nopeasti trumpetistien kärkikaartiin Suomessa. Hänen mielenkiintoisia soolojaan kuultiin Kerava Jazzissa pari vuotta sitten Njet Njet 9 -orkesterissa.
Yhtye esittää Raoul Björkenheimin säveltämän surrealistisen sarjan ”Always but Never”.
Luvassa mielenkiintoinen kattaus (ikä)rajoja ylittävää improvisointia!

Raoul Björkenheim, kitara, Juhani Aaltonen, saksofoni, huilu,Tomi Nikku, trumpetti, Antti Lötjönen, basso, Tatu Rönkkö, rummut

Jarmo Saari Kerava Jazz 2019 (© Osku Rajala)

Perjantain vahvaa kitarointia

Kerava Jazzin toisena teemana on suomalaiset jazzkitaristit, valovoimaisimpina tähtinä Raoul Björkenheimin ja Kalle Kalima lisäksi Marzi Nyman, Varre Vartiainen, Timo Kämäräinen sekäa Jarmo Saari, jotka esiintyvät KJC Guitar Specialissa perjantaina 11.9.

Alkujaan Koko Jazz Clubin keikoille muodostettu superkokoonpano koostuu kuudesta istrumenttinsa huippuosaajasta. Yhtyeen neljä kitaristia ovat tunnettuja valloittavista persoonistaan ja laaja-alaisista musiikkinäkemyksestään: Marzi Nyman tekee isoja produktioita Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina, Varre Vartiainen sekä Timo Kämäräinen toimivat ansiokkaasti myös rockmusiikin alueella ja Jarmo Saari tunnetaan musiikillisia raja-aitoja kaatavista projekteistaan. Yhtyeen rumpali Jukkis Uotila tunnetaan musiikin monipuolisena ammattilaisena ja myös pianistina omassa yhtyeessään. Yhtyeen basistilla Timo Hirvosella on tunnetusti sähköbasson otelauta erinomaisesti hallinnassaan.
Yhtyeen ohjelmisto koostuu kitaramusiikin klassikoista ja muusikoiden omista sävellyksistä.

Varre Vartiainen, kitara, Marzi Nyman, kitara, laulu,Timo Kämäräinen, kitara, laulu, Jarmo Saari, kitara, laulu,Timo Hirvonen, basso, Jukkis Uotila, rummut

Aurinkomäen sunnuntai

Perinteinen sunnunti aamun kirkkokonsertti on tänä vuonna peruttu. Aurinkomäen ilmaiskonsertissa sen sijaan soiyetaan kahden bändin voimin.

Hot Club Lakeus

Gypsy jazz (gypsy swing, hot club jazz) syntyi 1930-luvulla Ranskassa romanikitaristi Jean ”Django” Reinhardtin toimesta. Django yhdisti musiikissaan aikakaudelle tyypillisen amerikkalaisen swing-musiikin harmoniaa ja rytmiikkaa, romanimusiikin kromatiikkaa ja tunteikasta tulkintaa sekä vaikutteita klassisesta musiikista, ranskalaisista chansoneista ja musette-valsseista.
Hot Club Lakeus soittaa perinteistä menevää gypsy swingiä kahden kitaran, harmonikan ja kontrabasson tulkintoina. Ohjelmistosta löytyy myös perinteisten swingjazzien lisäksi gypsy-bossaa, -boleroa ja -valssia. Harmonikkataituri Antti Purola tulkitsee tyylikkäästi myös joitakin tango- ja valssiteemoja Richard Gallianon tapaan.

Tuomo Övermark, kitara, Harri Mattila, basso, Hannu Lehto, kitara, Antti Purola, harmonikka

 Anna Inginmaa Quartet

Anna Inginmaan musiikki on suomenkielistä, lyyristä vokaalijazzia, jossa yhdistyy herkkyys, raaka ja sielukas tulkinta sekä kokoonpanon yhteinen, musiikillinen synergia. Ohjelmistossa on Inginmaan sävellyksiä omilla teksteillään, sekä Seppo Kantosen sävellyksiä, Timo Kiiskisen sanoituksilla.
Anna Inginmaa kvartetti perustettiin vuonna 2018, kun Inginmaa aloitti Jazzklubin tuottamisen Kulttuuritehdas Vernissaan Vantaalla. Hänen yhtyeensä jäsenet ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa jazzkentässä lukuisissa suosituissa kokoonpanoissa. Trumpetisti ”Gunu” Karjalainen muistetaan Kerava Jazzissa mm. useista hänen vetämistään jami-illoista.
Anna Inginmaa on esiintynyt Kerava Jazzissa edellisen kerran vuonna 2011 Janne Maaralan Gospel -triossa.

Anna Inginmaa, laulu, Arto Ikävälko, piano, Joonas Tuuri, kontrabasso, Ville Luukkonen, rummut, Mikko ”Gunu” Karjalainen, trumpetti.

 

Kerava-saliin myydään 140 lippua, lippu.fi (myös ovelta, jos jää)
Käsidesiä ja kasvomaskeja ulko-ovilla

www.kerava jazz

Takaisin
Translate »