Koli Jazz – jazzvuoden vahva avaus

Kuvat:

24.11.2018 11:19


Koli Jazz avaa jazzvuoden 2019 komeassa kansallismaisemassa

Suomalaisen jazzvuoden avaava Koli Jazz tarjoaa jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan erittäin mielenkiintoisen, monipuolisen ja kuuntelijaystävällisen ohjelmiston, ja ainutlaatuisen hienossa ympäristössä. Perjantai- ja lauantai-iltoina järjestettävissä pääkonserteissa ravintola Grill it! Kolin tiloissa kuullaan suomalaisen jazzin arvostetuimpia huippunimiä, nuoren sukupolven lahjakkuuksia sekä oman itäsuomalaisen jazzmaailmamme parhaita edustajia. Tapahtuman juhlavana päätöksenä on odotettu kansainvälinen vierailu Italiasta. Lauantaina iltapäivällä on kirkkokonsertti Kolin tunnelmallisessa kirkossa, esiintyjinä tällä kertaa laulajatar Johanna Iivanainen, kitaristi Mikko Iivanainen, harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi  sekä pianisti Timo Alakotila. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Jazzkerho -76, Joensuu ry. ja ravintola Grill it! Koli.

Moment’s Quartetin Kämäräinen, Pohjalainen ja Kauppinen

Perjantai 18.1.  

Vas. Mikko Iivanainen, Maria Kalaniemi, Timo Alakotila ja Johanna Iivanainen (© Tanja Ahola)

Perjantai-illan aloittaa klo 20 Moment´s Quartet, vuonna 2015 Kuopiossa perustettu vahvaa luomisvoimaa huokuva yhtye. Kvartetin ohjelmisto koostuu muusikkojen omista sävellyksistä yhteisinä tulkintoina. Vaikutteita on saatu niin 1950-luvun hardbopista kuin 1990-luvun modernista postbop -tyylistäkin. Kvartetin jäsenet ovat kaikki vahvoja vaikuttajia Kuopion musiikkielämässä – ja myös laajemmin – esiintyvinä taiteilijoina ja opettajina. Rumpali Tomi Kämäräistä ja saksofonisti Pauliina Pohjalaista yhdistää musiikin jatko-opiskelu Tanskassa kotimaisten opintojen täydennyksenä. Kontrabasisti Esko Kauppinenon ollut pitkäaikainen keskeinen vaikuttaja myös Joensuun jazzelämässä ja opetuksessa. Pianisti Anna Elina Lehikoinen toimii opetustyönsä rinnalla muusikkona myös teatterin ja sirkuksen piirissä.

Perjantain pääesiintyjänä kuullaan todella mielenkiintoista nelikkoa. Laulajatar Johanna Iivanainen ja kitaristi Mikko Iivanainen ovat jo vanhastaan tuttuja ja rakastettuja Koli Jazzin esiintyjiä, ja nyt heidän rinnallaan esiintyy kaksi valovoimaista ja monipuolista musiikkielämämme lahjakkuutta, harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi ja pianisti Timo Alakotila. Herkkävireinen ilmaisu, intensiivinen ja vahva tulkinta sekä kamarimusiikillisuus ovat monipuolisuuden ja taidokkuuden ohella yhdistäviä tekijöitä. Vuoden takaisista joulukonserteista alkunsa saanut yhteistyö kantaa hedelmää.

– Joskus kaikki tapahtuu onnellisten tähtien alla ja yhteistyö sujuu mahtavasti kaikkien tukiessa toisiaan. Tämä projekti on sellainen, hehkuttaa Timo Alakotila.

Three Butterflies – Paavilainen, Hytti ja Ilonen

Lauantai 19.1.

Sama edellä kuvattu neljän mestarimuusikon kokoonpano Johanna Iivanainen – Mikko Iivanainen – Maria Kalaniemi – Timo Alakotila esiintyy myös lauantai-iltapäivän kirkkokonsertissa Kolin kirkossa klo 14, nyt tähän konserttiin suunnitellulla aivan omalla ohjelmistolla. Kirkossa kuullaan muutamia hengellisiä lauluja, kansanlauluja kuten Vaiennut viulu, sekä myös yhtyeen jäsenten omia sävellyksiä, jotka on erityisesti valittu ajatellen kirkkokonsertin tunnelmaa.

Lippujen ennakkomyynti tähän konserttiin on Tiketissä, Levy-Eskoissa ja Kolin Sale -myymälässä.

Jazz-Etkoilla hotelli Kolin Hiekkapakassa lauantaina klo 17 esiintyy joensuulaisista ja joensuulaistaustaisista muusikoista koostuva yhtye Three Butterflies. Trion soitossa kitara, kosketinsoittimet ja laulu yhdistyvät omintakeisella tavalla. Kitaristi Vili Paavilaisen luotsaamassa yhtyeessä ovat mukana Liisa Hytti, laulu, ja Tommi Ilonen, kosketinsoittimet. Omat sävellykset ovat ohjelmiston keskiössä, mutta myös standardeja kuullaan omina sovituksina.

Kari Antila

Lauantai-illan aloittaa klo 19 turkulaislähtöisen, pitkään Belgiassa ja myös USA:ssa asuneen ja vaikuttaneen kitaristin Kari Antilan ”The North Wind” –yhtye.

Suomalaisittain poikkeuksellisen kansainvälisen jazzkitaristiuran luoneen Antilan kvintettilevytyksen  nimi ” The North Wind ” viittaa pohjoiseen tuuleen ja heijastelee miehen paluuta juurilleen Suomeen ja levytyskokoonpanon pohjoista kotimaata. Antila on ehtinyt uransa aikana julkaista jo neljä kansainvälisesti hyviä arvioita saanutta albumia, joista tunnetuin ”The North Windin ” lisäksi on Belgiassa kitaristi Peter Hertmansin kanssa 2016 levytetty paljon myös Eurooppalaisessa jazzmediassa kiitosta saanut ”Guitar Stories”. Uransa aikana Antila on ehtinyt USA:n lisäksi esiintyä useimmissa Euroopan maissa.

Koli Jazz festivaalilla kuullaan ”The North Wind” kvintetissä saksofonissa  jazz-Yrjöllä palkittua Manuel Dunkelia, pianoa soittaa mm. yhteistyöstään trumpetisti Tomasz Stankon kanssa tunnettu Alexi Tuomarila ja rytmisektion muodostavat Teemu Åkerblom, basso ja Mathias Ruppnig, rummut Itävallasta.

William Suvanne Chess’n Jazz

Toisena esiintyjänä on Suomen eturivin saksofonisteihin lukeutuva William Suvanne, joka valloitti Koli Jazzin yleisön kaksi vuotta sitten väkevällä tenorisaksofonitaituroinnillaan. Nyt Suvanne on liikkeellä uudella projektillaan Chess´n Jazz, joka on saanut innoituksensa shakkipelin maailmasta. Suvanteen mukaan kappaleet ovat joko pelinappuloiden tunnareita tai tilanteita pelistä. ”Olen hakenut sävellyksiin välillä myös shakkilaudan mukaista symmetriaa, esim. Knight´s Night –kappaleen harmonia kulkee ratsun tavoin 1,5 sävelaskelta kerrallaan”. Nimekkäässä kvintetissä ovat mukana kitaristi Varre Vartiainen, pianisti Mikael Jakobsson, basisti Tuure Koski sekä rumpali Mikko Arlin.

– Musiikkimme on svengipohjaista. Haluan saada jazzmusiikista pois turhan nyrpeyden ja vakavuuden, William Suvanne kommentoi edellisen levynsä The Tenor julkaisun yhteydessä. – Musiikki on parhaimmillaan silloin, kun sitä voidaan soittaa hymy huulilla.

Jazzin perinteisiä perushyveitä siis.

Antonio Flinta Quartet

Ilta huipentuu kansainväliseen huippuvierailuun. Chilessä syntynyt, Espanjassa ja USA:ssa opiskellut ja vuodesta 1993 Italiassa asunut pianisti Antonio Flintaon nimekäs muusikko, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja. Flintan trio ja kvartetti ovat kiertäneet esiintymässä jazzfestivaaleilla, teattereissa ja klubeilla ympäri maailman, Kiinasta Guatemalaan, Suomesta Marokkoon. Joensuussa Antonio Flinta Quartetesiintyi lokakuussa 2015 valloittaen niin yleisönsä kuin kriitikotkin. Nyt kvartetti saadaan odotetulle uusintavierailulle.

Kvartetissa soittavat Flintan lisäksi Luciano Orologi tenori- ja sopraanosaksofonia, Roberto Bucci kontrabassoa ja Claudio Gioannini rumpuja. Kvartetin ohjelmisto muodostuu omista sävellyksistä. Oma sävellystuotanto ja kvartetin yhteissoiton intensiivisyys ovat Flintalle keskeiset välineet tutkia musiikin tekstuuria ja värejä, käyttäen tässä niin vapaata improvisaatiota kuin perinteisiä laulullisia rakenteitakin. Vahvasti rytminen groove ja vapaan tilan antaminen ovat molemmat mukana hänen musiikissaan. Neljän muusikon mahdollisuus olla tiiviissä vuorovaikutuksessa ja samalla yhdistää erilaisia musiikillisia elementtejä tekee musiikista avoimempaa ja vapaampaa, mutta samalla kompaktimpaa, tiiviimpää.

•  •  •

Koli Jazz –tapahtumassa voi nauttia koko kattauksen tai vaihtoehtoisesti valita vain yksittäisiä konsertteja. Hotelli Koli ja muut alueen majapaikat tarjoavat mahdollisuuden yöpymiseen, mutta yhtä lailla voi tulla vain yksittäistä konserttia varten.

Myös yhteiskuljetus Joensuusta on järjestetty molempina iltoina, lähtö klo 18 hotelli Kimmelin edestä, edestakainen hinta 30 €. Kyytiin on mahdollista nousta myös matkan varrelta. Kyyti on varattava viimeistään edellisenä päivänä Kolin Taksipalvelusta / Mika Määttänen, p. 020 741 4391.

Iltakonserttien lippujen hinta on 26 €, kahden illan yhteislippu 46 €, hinta S-etukortilla 40 €.

Tiedustele myös edullisia majoituspaketteja! Lippuvaraukset, pöytävaraukset ja majoitustiedustelut Break Sokos Hotel Kolin myyntipalvelusta p. 020 1234 662 tai sales.koli@sokoshotels.fi.

www.grillit.fi           www.sokoshotels.fi            www.koli.fi           www.jazzkerho-76.fi

 

 

 

 

 

Takaisin
Translate »