Lahden Jazztorin runko-ohjelma valmistunut

Kuvat:

09.07.2020 14:27


Huikeassa vedossa oleva Kalevi Louhivuori (vas.) on yksi Erno Tiittasen (oik.) Jazztori-kiinnityksistä.

Lahti Big Band ry on saanut syys–lokakuun vaihteessa (25.9.–3.10.) järjestettävän Jazztori-festivaalin runko-ohjelman valmiiksi. Lahteen on tulossa useita kotimaisia huippunimiä ja lisäksi mielenkiintoisia kansainvälisiä vieraita.

Viisi omaa tuotantoa on festivaalin yhteenkokoavana voimana toimivalta Lahti Big Bandiltä rohkein panostus vuosiin. Festivaalin taiteellinen johtaja Erno Tiittanen on tyytyväinen kiinnityksiin.

– Pystymme tarjoamaan mielenkiintoisen ja monipuolisen ohjelman, joka on myös taiteellisesti korkeatasoinen. Kevään ja kesän monien peruuntumisten vuoksi Jazztorista on näillä näkymin tulossa on yksi koko vuoden tärkeimmistä jazzfestivaaleista Suomessa.

Lahti Big Band avaa festivaalin Louis Armstrongin muistoa kunnioittavalla konsertilla, jossa trumpetti- ja laulusolistina on virtuoosimainen Kalevi Louhivuori. Ensimmäisen viikonlopun mielenkiintoinen kansainvälinen vieras on suomalais-italialais-yhdysvaltalainen Beetroot Ensemble, jonka italialaisjäsenet ovat liikkeelle maan kulttuuriministeriön myöntämän tuen turvin. Suomea kokoonpanossa edustaa Casimir Ekman.

– Nuorten kykyjen tukeminen on tärkeä osa Jazztorin henkeä, samoin kuin perinteiset ilmaistapahtumat ja festivaalin yhteydessä järjestetyt leirit, Tiittanen muistuttaa.

– On hienoa saada Casimirin kaltainen vahvassa nousussa oleva nimi mukaan.

Kansainvälisten tuulahduksen tuo mukanaan myös New Yorkissa viihtyvä ja maailmaa säännöllisesti kiertävä basisti Kaisa Mäensivu, joka esiintyy sunnuntaina 27.9. Erno Tiittasen luotsaaman Arricone Brass Septetin vieraana. Vaskiseitsikon ja Jimi Tenorin yhteisesiintyminen oli yksi viime syksyn festivaalin kohokohdista.

Saksofonit ovat vahvasti esillä festivaalin jälkimmäisenä viikonloppuna. Tukevaa juurimusiikkia soittava Masa Orpana Honk saapuu Lahteen kahdella vierailevalla saksofonilla täydennettynä. Lauantaisella debyyttikeikallaan ääneen pääsee puolestaan Joakim Berghäll Dark Roast 006, joka tuo lavalle kolme baritonisaksofonia. Berghällin lisäksi puhaltajina ovat monista yhteyksistä tutut Linda Fredriksson ja Max Zenger.

Ohjelma täydentyy loppukesän ja alkusyksyn aikana, kun muut tuottajatahot pääsevät ehdottamaan omia ohjelmakokonaisuuksiaan mukaan festivaalin tarjontaan. Ant Brew, kaupungin uusi panimopub, on jo ilmoittautunut mukaan jazzvisan järjestäjäksi.

Tarkemmat ohjelmatiedot alla.

25.9.2020 kello 19 Vaahterasali, Lahti
A Tribute to Louis Armstrong
Lahti Big Band feat. Kalevi Louhivuori.  

Lahti Big Band kunnioittaa Jazztorin konsertillaan Louis Armstrongin (1901–1971) perintöä. Trumpetti- ja laulusolistina on kansainvälisestikin arvostettu Kalevi Louhivuori. Sovitukset ovat Lahti Big Bandin kapellimestarin ja taiteellisen johtajan Erno Tiittasen. Konserttiin valikoituneita kappaleita Louhivuori luonnehtii itselleen merkityksellisiksi ja omaan soittotyyliin hyvin istuviksi. Tärkeää valinnoissa oli hänen mukaansa myös se, että kappaleet edustavat sitä estetiikkaa, jota Armstrong itse oli luomassa. Luonnollisesti mukaan haluttiin myös yleisölle entuudestaan tuttuja hittejä. Erno ”Arricone” Tiittasen sovitusten Louhivuori sanoo tuovan ohjelmistoon persoonallista ”twistiä”. ”Sovitukset on tehty perinteitä kunnioittaen, mutta mukaan on sopivassa suhteessa tuotu uusia ja maistuvia mausteita.

Liput 20 e, opiskelijat 15 e Ennakkomyynti: Tiketti 

 

26.9.2020 kello 19 Vaahterasali, Lahti
Beetroot Ensemble 

Beatroot ensemble on neljän muusikon yhteentörmäys, joka tarjoilee omia sävellyksiään pohjoismaisin vivahtein. Yhtyeen jäsenet tuovat erilaisine kulttuuritaustoineen oman uniikin kädenjälkensä kappaleisiin, ammentaen estetiikkansa amerikkalaisesta jazzperinteestä.
Daniele Patton (IT) – rummut,  Cesare Mecca (IT) – trumpetti,  Nate Francis (USA) – basso,  Casimir Ekman – tenorisaksofoni 

Liput 15 e, opiskelijat 10 e Ennakkomyynti: Tiketti 

 

27.9.2020 kello 17 Vaahterasali, Lahti 
Arricone Brass Septet feat. Kaisa Mäensivu   

Lahti Big Bandin kapellimestarin ja taiteellisen johtajan Erno Tiittasen luotsaama Arricone Brass Septet tarjoaa virtuoosibasisti Kaisa Mäensivun kanssa konsertillisen yllätyksellistä musiikkia. Konsertissa yhdistyy kaksi erilaista maailmaa, kun perinteinen torviseitsikko saa rinnalleen basson monimuotoisuuden upeine sävyineen. Luvassa on ennen kuulematonta ja ennakkoluulotonta musiikkia.
Kaisa Mäensivu – basso, Erno Tiittanen – trumpetti, Timo Hiipakka – trumpetti, Jermu Nyberg – trumpetti, Aleksi Saraskari – tuuba, Heikki Volotinen – pasuuna, Vesa Lehtinen – pasuuna, Jenni Hiipakka – käyratorvi 

Liput 15 e, opiskelijat 10 e Ennakkomyynti: Tiketti   

 

2.10.2020 kello 19 Vaahterasali, Lahti   
Masa Orpana Honk & Special Guests   

Masa Orpana Honk tuo juurimusiikin riemun ja monipuoliset rytmit nykyaikaiseen jazz-ympäristöön. Yhtyeen valtti on kolmen saksofonin sektio, jota komppaa New Orleansin hengessä sykkivä rytmiryhmä. Bändin musiikissa yhdistyvät afroamerikkalainen juurimusiikki sekä jazzin kieli pitkälle vietyjen improvisaatioiden, omien sävellysten ja hiottujen sovitusten muodossa. Alunperin Honk on perustettu vuonna 2012 ja se on toiminut keikoilla enimmäkseen kvartettina Orpanan ollessa ainoa puhaltaja. Laajennettu yhtye soitti ensimmäisen keikkansa täpötäydelle klubille talvella 2020. Uusi kokoonpano äänittää Orpanan uutta musiikkia kesällä 2020. Äänitteet on tarkoitus julkaista keväällä 2021.
Masa Orpana – saksofoni, Aino Heikkonen – saksofoni, Tuomas Heinonen – saksofoni, Jonni Seppälä – kitara, Ville Vallila – basso, Juppo Paavola – rummut 

Liput 15 e, opiskelijat 10 e Ennakkomyynti: Tiketti 

 

3.10.2020 kello 15 Vaahterasali, Lahti
Joakim Berghäll Dark Roast 006 

Joakim Berghäll Dark Roast 006 on kolmen baritonisaksofonistin eturivittämä sekstetti, jollaisesta Berghäll oli haaveillut jo pitkään, kunnes syksyllä 2019 aukesi mahdollisuus säveltää yhtyeelle levyllisen verran ohjelmistoa. Yhtyeen musiikki nojaa paitsi uniikkiin, tummasävyiseen soitinyhdistelmään, myös vahvasti 2020-luvun jazzin nykyhetkeen sekä kolmen puhaltajan sekstettikokoonpanon sointiperinteeseen. Se kiskoo kuulijansa hereille kuten herkullisen, tummapaahtoisen aamukahvin tuoksu. Se on intensiivinen sekoitus maanläheistä rouheutta ja kaukomaiden mausteita. Potkua ja syvyyttä, makeutta ja täyteläisyyttä samassa paketissa. Konsertti Jazztorilla on yhtyeen odotettu debyyttikeikka.

Joakim Berghäll – baritonisaksofoni, bassoklarinetti, sävellykset
Linda Fredriksson – baritonisaksofoni, bassoklarinetti, Max Zenger – baritonisaksofoni, bassoklarinetti (sekä ajoittain myös bassosaksofoni ja kontrabassoklarinetti), Jere Haakana – sähkökitara, Jori Huhtala – basso, Tuomas Timonen – rummut  

Liput 20 e, opiskelijat 15 e Ennakkomyynti: Tiketti 

 

 

Takaisin
Translate »