Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana  Ylläs JazzBluesin valttikorttina 

Kuvat:

10.01.2019 15:57


Joka vuotista vakiokalustoa - Dave Lindholm & Äkäslompolo Trad. Band

Ylläs JazzBlues houkuttelee jo 24. kerran musaväkeä ja hiihtokansaa  tunturien kainaloon Äkäslompolon kylään viettämään rentoa viikonloppua hyvän musiikin ja ulkoilun merkeissä.  Musiikin monipuolisuus on 24.-27.1.2019 järjestettävän festivaalin valttikortti.

Tällä kertaa festivaali vetää hihastaan varsinaisen valttikortin. Pirtukirkon lavalle nousevat nimittäin lauantaina 26.1. Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana. Kokoonpano tarjoaa 20 hengen voimin genrerajoja rikkovan spektaakkelin, jossa yhdistyvät bigband jazz, hiphop, jazzlaulu ja suomenkielinen kantaa ottava räppi ennennäkemättömällä tavalla. Säveltäjä-kitaristi Valtteri Laurell Pöyhösen johtaman kokoonpanon kaikki 17 soittajaa ovat kotimaisen jatsin huipulta. On mielenkiintoista nähdä, keitä lavalle tällä kertaa nousee. Tämä yhdistelmä on vetänyt Helsingin Kulttuuritalon pari kertaa täyteen.

Julkinen Sana -kolmikossa räppäävät suomalaisen hip hopin pioneerit, karismaattiset Paleface, Redrama ja Tommy Lindgren. Heidät tunnetaan monista eri yhteyksistä.  Nyt nämä suomiräpin sankarit vaihtavat hupparit kauluspaitoihin, mutta tykittävät silti täysillä. Mitä on tulossa? Se on syytä tsekata paikanpäällä. 

Mikko ”Gunu” Karjalainen (© Matti Korhonen)

Festaalin pääjehun Ilkka Poutasen mukaan kysymyksessä on YlläsJazzien  historian kallein esiintyjä. Ilkka Poutanen on iloinen tästä ja muista kiinnityksistä sekä siitä, että on saanut kumppanikseen Pasi Ryökkysen, jonka kanssa järjestelyhommia on painettu tukka putkella.

Tänä vuonna YlläsJazzin pääestraadi Äkäshotellin Pirtukirkko on teemoitettu siten, että torstai sujuu kantrin, perjantai bluesin ja muun juurimusiikin merkeissä ja lauantai jatsin merkeissä. Torstaina kitaristilaulaja Pauli Halmeen ja steelkitaristi Antti Vuorenmaan johtama Hilland Playboys esittää kotimaista kantria ja lisäksi Oulun Konservatorion kokoonpano esittää kantrimusiikin klassikkoja. Perjantai on omistettu bluesille, kun lavalle kiipeävät Lena & The Slide Brothers, vain kerran vuodessa ja ainoastaan YlläsJazzeilla esiintyvä kokoonpano Dave Lindholm ja Äkäslompolo Trad. Band sekä Blue Stone.  He takaavat laadun ja tietenkin letkeän menon.

Äkäshotellin lauantai on siis omistettu jatsille. Ricky-Tick Big Bandin ja Julkisen Sanan lisäksi Oulun konservatorion ALKO Jazz Orkesteri esittää  basisti Esperanza Spaldingin musiikkia  (plays music of Esperanza Spalding).

Mutta ei se jatsi eikä muukaan musiikki rajoitu pelkästään Pirtukirkkoon. 

Jaska Lukkarinen Trio (© Tero Ahonen)

Ravintola Tower tarjoaa kotimaista jatsia. Perjantain alkuillassa siellä esiintyy Ylläs Jazz & Bluesia varten kasattu Gunu All Stars, joka koostuu trumpetisti Mikko ”Gunu” Karjalaisen suosikkimuusikoista. Mukana ovat Karjalaisen lisäksi Heikki Tuhkanen pasuuna, Jussi Kannaste tenorisaksofoni, Teemu Viinikainen kitara, Antti Lötjönen kontrabasso ja Jaska Lukkarinen rummut. Toisena kokoonpanona on Pop & jazzkonservatorio Lappian opiskelijoista koostuva yhtye teemalla Tomina plays E.S.T., jossa esitetään legendaarisen ruotsalaisen Esbjörn Svensson Trion musiikkia. Lauantain alkuillassa Towerin lavalla on Jaska Lukkarinen trio, jossa soittavat Jasko Lukkarinen rummut, Jussi Kannaste tenorisaksofoni ja Antti Lötjönen kontrabasso. Näiden esitysten jälkeen ehtii vielä vaikkapa Pirtukirkkoon.

Jazztarjonnasta  voidaan poimia vielä Mirja Mäkelä trio eli Mirja Mäkelä laulu, Teemu Viinikainen kitara ja Juho Kivivuori kontrabasso. He esiintyvät ravintola Rouheessa perjantaina jo kello 17 ja Pyhän Laurin kappelissa lauantaina klo 17. Urku-rumpu duo Nieminen & Litmanen vahvistuksenaan  kitaristi Ykä Putkinen esiintyvät  Selvässä Pyyssä lauantaina puoliltapäivin ja sunnuntai-iltana päätösjameissa.

Roots- ja bluesosastoa vahvistavat Micke & Lefty, Mika Kuokkanen, Joshua James, The Lovematches, Jussu Pöyhönen sekä Dave Lindholm soolona.

Mirja Mäkelä Trio (© Matti Korhonen)

Kitarataituri Petteri Sariola päästää virtuositeettinsa irti festivaalin päätöskonsertissa sunnuntaina klo13. Konserttipaikkana on Äkäshotellin Pirtukirkko. Niin ja illalla on vielä päätösbileet Selvässä Pyyssä.

Visuaalista antia tarjoaa Pasi Rytkönen rootsaiheisella ”Juurilla” valokuvanäyttelyllään. Näyttely on festivaalien ajan nähtävillä Ravintola Rouheen aulassa. Pasin kuvista on muuten saatu nauttia myös Jazzrytmien sivuilla. Tämän lisäksi Pasi hyppää kameran takaa musisoimaan The Lovematches duossa yhdessä Sanna Björkmanin kanssa.

Todettakoon vielä, että kaikki konsertit ovat ikärajattomia, lukuunottamatta Äkäshotellin klo 20 alkavia konsertteja. Tarjontaa on jo luetellun lisäksi latukahviloissa, rinneravintoloissa ja monessa muussa paikassa. Tämä kannattaa tsekata festivaalin ohjelmasta  (https://www.yllasjazzblues.fi/ohjelma/ ). Kiirettä pitää, jos edes suurimpaan osaan tarjolla olevista keikoista aikoo ehtiä.

Nyt, jos koskaan musiikin ystävien kannattaa tammikuun lopussa ottaa suunta kohti Yllästä. 

Takaisin
Translate »