Saksalainen trumpettivirtuoosi Till Brönner ja Valtteri Laurell Pöyhönen Nonet avaavat Savoy-teatterin syksyn

Kuvat: Ulla Lommen

31.07.2018 12:21


Till Brönneri

Savoy-teatterin syyskausi käynnistyy kaksipäiväisellä SavoyJAZZ-tapahtumalla Helsimgissä. Lauantaina 15. syyskuuta esiintyvät Valtteri Laurell Pöyhönen Nonet sekä saksalainen trumpettivirtuoosi Till Brönner. Sunnuntaina 16.9. lavalla nähdään amerikkalainen saksofonisti ja säveltäjä Seamus Blake.

Saksalainen trumpetisti Till Brönner esiintyy ensi kertaa Suomessa. Till Brönner on Saksan suosituimpia jazzmuusikoita, ja hän on voittanut useita alan merkittäviä palkintoja. Brönner on tehnyt yhteistyötä nimekkäiden artistien kanssa, kuten Natalie Cole, Tony Bennett, Annie Lennox ja Kurt Elling. Saksassa Brönner tunnetaan myös X-Factor -ohjelman tuomarina.

Brönnerin kanssa esiintyy ruotsalainen jazzpianisti ja säveltäjä Jacob Karlzon, joka on tehnyt laajaa yhteistyötä muun muassa laulaja Viktoria Tolstoyn kanssa. Karlzon on julkaissut eri kokoonpanojen kanssa yhteensä 11 albumia. Karlzon tunnetaan ennakkoluulottomana muusikkona, joka suhtautuu improvisaatioon intohimoisesti.

Savoy-teatteria varten räätälöity konsertti

Savoy-teatterissa on luvassa kahden huippumuusikon harvinainen duo-konsertti, jonka sisältö luodaan SavoyJAZZia varten. Konsertissa tullaan kuulemaan muun muassa Brönnerin ja Karlzonin sävellyksiä.

Vaikka Brönnerin ja Karlzonin yhteistyö on suhteellisen tuore, musiikillinen näkemys yhdistää heitä niin vahvasti, että heitä on kuvattu jopa sielunveljiksi. Hyvin erilaiset instrumentit ja ilmaisukeinot luovat Brönneristä ja Karlzonista dynaamisen ja ainutlaatuisen muusikkoparin.

”Urani aikana minulla on ollut halu karsia turha ja päästä kiinni oleelliseen. Tässä projektissa olen päässyt toteuttamaan pitkäaikaista unelmaani,” Brönner sanoo.

Nonet kokoaa kovimmat kotimaiset

Lauantain SavoyJAZZ-konsertin aloittaa mm. Ricky Tick Big Bandin ja Dalindéon keulahahmona tunnetunValtteri Laurell Pöyhösen Nonet, jota voidaan kutsua sukupolvensa all-star -kokoonpanoksi. Siinä soittavat Pöyhönensähkökitara, Jukka Eskola, trumpetti ja flyygelitorvi, Petri Puolitaival, alttosaksofoni ja huilu, Jussi Kannaste, tenorisaksofoni, Antti Rissanen, pasuuna, Ville Vannemaa, baritonisaksofoni ja bassoklarinetti, Ville Herrala, kontrabasso sekä Jaska Lukkarinen, rummut. Nonet esittää Pöyhösen teoksen Tigers Are Better Looking, jonka solistina soittaa klarinetisti Antti Sarpila.

Sunnuntaina SavoyJAZZ-viikonloppu jatkuu iltapäiväkonsertilla, jossa esiintyy Sibis Alumni Big Band saksofonistiSeamus Blaken johdolla. Konsertin solisteja ovat sukupolvensa merkittävimpiin jazztaiteilijoihin lukeutuva Blake sekä latvialainen laulaja Diana Payton.

 

SavoyJAZZ-viikonloppu 15.-16.9.2018  

Lauantai 15.9. klo 19.00  

Till Brönner on Saksan suosituimpia jazzmuusikoita, ja hänet tunnetaan lisäksi suuren yleisön keskuudessa Saksan X-Factor -tuomarina. Brönner on tehnyt yhteistyötä nimekkäiden artistien kanssa, kuten Natalie Cole, Tony Bennett, Annie Lennox, Sergio Mendes, Kurt Elling ja Milton Nascimento.
Brönnerin kanssa esiintyy ruotsalainen jazzpianisti ja säveltäjä Jacob Karlzon, joka on tehnyt laajaa yhteistyötä muun muassa laulaja Viktoria Tolstoyn kanssa. Karlzon on julkaissut eri kokoonpanojen kanssa yhteensä 11 albumia. Karlzon tunnetaan ennakkoluulottomana muusikkona, joka suhtautuu improvisaatioon intohimoisesti.

Valtteri Laurell Pöyhönen Nonet feat. Antti Sarpila
Konserttia varten kootun 9-henkisen huippukokoonpanon pääsolistina toimii klarinetisti Antti Sarpila. He soittavat Pöyhöseltä sävellysteoksen ”Tigers are Better Looking”. Teoskokonaisuus pohjautuu kirjailija Jean Rhysin novelleihin ja hänen tunnetuimpaan romaaniinsa ”Wide Sargasso Sea”. Musiikillista inspiraatiota teokseen Pöyhönen on ammentanut vanhoilta suosikeiltaan Krzysztof Komedalta ja Charles Mingukselta.

Sunnuntai 16.9. klo 15

Seamus Blake ja Sibis Alumni Big Band feat. Diana Payton   

Sukupolvensa merkittävimpiin jazztaiteilijoihin lukeutuva saksofonisti Seamus Blake (s. 1970) vierailee Sibis Alumi Big Bandin solistina Savoy JAZZ -tapahtumassa. Blaken tavaramerkeiksi ovat muodostuneet muhkea saksofonisoundi sekä lyyrinen, monipuolinen sävellystuotanto. Savoyn konsertissa kuullaan Blaken sävellyksiä ja sovituksia. Hän myös toimii konsertin kapellimestarina ja saksofonisolistina. Solistivieraana kuullaan laulaja Diana Paytonia.

Kesto n. 2 h, sisältää väliajan

 

Osta lippu

 

Takaisin
Translate »