SaloJazz Festival järjestetään yksipäiväisenä 26.9.2020

Kuvat:

29.08.2020 13:25


Teemu Viinikainen (© Eero Kallio)

SaloJazz Festival järjestetään tänäkin vuonna, mutta aiempia vuosia pienempänä. Vuoden 2020 festivaali, joka on järjestyksessään yhdeksäs, toteutetaan kolmen konsertin sarjana kotimaisten esiintyjien voimin syyskuun viimeisenä lauantaina. Jotta tapahtuma voidaan viedä läpi turvallisesti korona-rajoitusten puitteissa, kaikki konsertit järjestetään Astrum Areenalla. Normaali kahden päivän festivaaliohjelma oli jo valmiina, mutta SaloJazzin hallitus teki uudet suunnitelmat vastaamaan tämän hetken vaatimuksia. Tavallaan kyseessä on paluu festivaalin alkuaikoihin, jolloin tapahtuma oli yksipäiväinen.

– Kiinnitämme erityistä huomiota korona-pandemian vaatimiin rajoituksiin ja määräyksiin. Olemme luomassa tapahtumaa, johon on turvallista tulla. Konsertteihin myytävien lippujen määrät on rajattu ja konserttipaikkojen hygieniaan ja yleisön asetteluun kiinnitetään erityistä huomiota.

Tuomo Dahlblom (© Olli Sulin)

Tämän vuoden uusiin avauksiin festivaalissa kuuluu konserttien striimaus, ja tapahtumaan on myynnissä päivälippu. Uusia käytäntöjä testattiin jo kesällä, kun kolmen konsertin SaloJazz Kesä -kiertue järjestettiin heinä-elokuun vaihteessa ja huomiota kiinnitettiin erityisesti yleisön, esiintyjien ja talkoolaisten terveyteen, turvallisuuteen ja turvallisuuden tunteeseen. Kaikki kolme keikkaa täyttyivät rajoitusten mukaisesta yleisömäärästä, mikä kertoo live-musiikin suuresta tarpeesta. Tapahtumia järjestämällä voidaan myös helpottaa kulttuurialan toimijoiden ahdinkoa korona-pandemian tyhjennettyä muusikoiden keikkakalenterit.

Kotimaiset huippumuusikot esillä 

SaloJazz Festival 2020 esiintyjät edustavat suomalaisen jazzin huippunimiä. Päivän aloittaa kitaristi Teemu Viinikaisen soolokonsertti. Viinikaisen persoonallinen soundi muodostuu soolokeikalla perinteisen akustisen kitaran ja äärimmilleen muokatun elektronisen soundin tiiviistä yhteydestä. Persoonallista laulettua jazz-iloittelua tapahtumaan tuo Josén Pimeä Puoli -trio, joka on lunastanut paikkansa suomalaisessa jazz-kentässä nokkelilla sanoituksilla ja svengaavalla ilmaisulla.

Kahden viimeisimmän festivaalin yleisömagneettina on ollut Tepon Klubi, johon rumpali Teppo Mäkynen on tuonut nuoria muusikkoja ja uutta tuotantoa. Tänä vuonna klubi vaihtuu konserttiin, jossa Mäkysen kanssa trion muodostavat kitaristi Tuomo Dahlblom ja basisti Antti Lötjönen.

 

SaloJazz Festival 2020
Lauantai 26.9. Astrum Areena. 

Klo 12 Teemu Viinikainen Soolo
Teemu Viinikainen, kitara.

Teemu Viinikaisen persoonallinen soundi muodostuu soolokeikalla perinteisen akustisen kitaran ja äärimmilleen muokatun elektronisen soundin tiiviistä yhteydestä.

Teemu Viinikainen aloitti kitaransoiton 7-vuotiaana ja hakeutui myöhemmin opiskelemaan Helsingin Pop & Jazz konservatoriolle ja sen jälkeen Sibelius-Akatemian jazzosastolle, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2005. Viinikainen on opiskellut kitaransoittoa nimekkäiden opettajien kuten Pat Methenyn ja Wayne Krantzin johdolla.

Vuonna 2001 perustettu, suureen suosioon kotimaassa noussut U-Street All Stars oli Viinikaisen ensimmäinen merkittävä jazzyhtye, jonka riveissä hän alkoi saada näkyvyyttä. Ehkä suurimpana ansionaan Viinikaisen kohdalla voidaan pitää hänen kysyntäänsä useiden huippuyhtyeiden taitavana luottokitaristina, ja hänen tärkein ja pitkäaikaisin yhteistyökumppaninsa onkin ollut saksofonisti Jukka Perko lukuisine eri yhtyeineen. Viinikainen on esiintynyt menestyksekkäästi myös kansainvälisten huippunimien kuten Joe Lovanon, Vince Mendozan, Randy Breckerin, Dave Liebmanin, Tim Hagansin ja Jeff Tain Watts kanssa. Teemun soitossa ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat tärkeitä elementtejä, mutta päällimmäisiksi tuntemukseksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo, herkkyys ja kitaran sointi.

Klo 17 Josén Pimeä Puoli
Jose Mäenpää, laulu, piano, trumpetti, Arto Nurmi, basso, laulu, Jussi Miettola, rummut, laulu.

Josén Pimeä Puoli raottaa elämän nurjaa puolta välillä nauraen, välillä itkien, välillä ironisesti. Taustalla jyskyttää vinha rullaava rytmi. Bändin esikoisalbumi Ihanasti kyyninen julkaistiin vuonna 2018. Lisää magiaa on luvassa, kun seuraavalta albumilta lohkaistu single Mustana astuu päivänvaloon syyskuussa 2020.

Klo 19 DLM = Dahlblom / Lötjönen / Mäkynen.
Tuomo Dahlblom, kitara, Antti Lötjönen,basso,  Teppo Mäkynen, rummut.

”Nähtyämme otsikot: ”Kitara on palannut muotiin”  ja ”Soinnut ovat uusi musta”, palaveerasimme Lötjösen kanssa ankarasti. Onko mahdollista löytää kitaristi, joka uskaltautuisi improvisoimaan kolmen setin verran monissa liemissä keitetyn komppiparin kanssa Salo Jazz-festivaaleilla 2020? Pitkien ja raastavien pohdintojen jälkeen Antti veti hihastansa ässän, joka riisui minut täysin aseista, ”Tuomo Dahlblom”. Hänhän on yksi suurista! Monipuolinen kitaristi, joka on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle maailmassa, jossa sisältöä arvioidaan tykkäämisten pohjalta. Väänsin numeron ja vastaus langan toisesta päästä tuli kuin apteekin hyllyltä. Tuuletimme vapautuneesti.”
( katkelma Teppo Mäkysen päiväkirjasta kesältä 2020 )

 

Takaisin
Translate »