Society Fox Orchestra & Benny Törnroos esiintyvät Kauniaisissa

Kuvat: SFO kuvat: Klaus Salkola

06.02.2019 16:38


Society Fox Orchestra

Radiojazzlegenda Åke Grandellin perustama festivaali järjestetään 1. – 3.3. Kauniaisissa seitsemännen kerran. Luvassa on jälleen monipuolista huippujazzia maamme parhaiden muusikoiden ja solistien tulkitsemana. Mukana ovat Society Fox Orchestra & Benny Törnroos ja Maria Höglund, Grani Big Band & Bianca Morales ja Arttu Takalo sekä Julia Korkman, Claes Andersson ja Robi de Godzinsky.

– Festivaalit alkoivat vuonna 2013 Åke Grandellin (1938-2015) ajatuksesta viettää ”kunnolliset” 75-vuotisjuhlat kotikaupungissaan. Tapahtuma onnistui yli odotusten ja yleisö ”vaati”, että tästä tulisi jokavuotinen jazzjuhla. Tämän takia perustimme yhdistyksen, jotta festivaalin järjestäminen olisi helpompaa. Monen vakavan sairauden uuvuttamana Åke kuoli juuri ennen vuoden 2015 jazzfestivaalia. Tarkoituksemme on kuitenkin järjestää näitä tapahtumia niin kauan kuin melodista jazzmusiikkia rakastavaa yleisöä riittää, kertoo yhdistyksen vetäjä Rabbe Hjelt.

1920-luku on täällä taas!

Annika Brushane

Mitä saadaan, kun yhdistetään vinttikomerosta löytyneet vanhat nuottilaatikot ja nuori nainen, joka palavasti rakastaa 1920-luvun musiikkityyliä ja muotokieltä sekä vanhoja Hollywood-musikaaleja? Kun intohimo big bandeihin ja rakkaus svengiin oli tullut jo äidinmaidossa ja lapsuus vietetty tyylikkäiden ravintoloiden keittiönovista vanhempien soittamista kurkkien niin Annika Brushanella ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin perustaa oma orkesteri…

Esikuvinaan amerikkalaiset 20- ja 30-luvun hotelliorkesterit Annika keräsi soittajat kasaan omista ja veljensä Martin Brushanen tuttavista ja ensimmäisissä harjoituksissa kokeiltiin aarrelaatikoiden sovituksia suuren innostuksen vallassa.

Unohdetuista laatikoista löytyi legendaarisen Rytmi Pojat-orkesterin käyttämiä sovituksia, jotka saatiin aikoinaan lahjoituksena manageri Cecil Backmanssonilta! Lisäksi löytyi pino 30-40 luvun filmi- ja musikaalisävelmiä Cole Porterin ja Irving Berlinin tuotannosta, jotka ilmeisesti olivat Martin Brushane Big Bandille liian kaukana swingistä…

Tästä on nyt 30 vuotta aikaa, ja SOCIETY FOX ORCHESTRA on keikkaillut lähinnä yksityistilaisuuksissa ja julkisesti muun muassa festivaaleilla, ravintola Storyvillessä ja Espan lavalla. Koko ajan bändi on toiminut muusikoidensa feel good-yhtyeenä: rentoa yhdessäoloa hauskojen sovitusten parissa.

Musiikillisesti samanhenkisistä orkestereista mainittakoon brittiläinen The Pasadena Roof Orchestra, virolainen Modern Fox ja saksalainen Max Raabe & Palast Orchester. Miksipä ei myös Dallapé, mutta suomalaisen humpan SFO kiertää kaukaa vaikka muutama saksalaistyppinen fox-iloittelu ohjelmistoon kuuluukin…

Annika ja Benny

Ensimmäinen lp-levy ”Tanssimaan sua pyydän” ilmestyi vuonna 1990 ja solistina toimi jo silloin Benny Törnroos. Suomenkieliset laulutekstit kirjoitti pseudonyymi Kari Tammi, jonka taakse kätkeytyi pikkusiskonsa orkesterissa rumpalina toiminut Martin Brushane.

Moninaisten solistien jälkeen mikrofonin varteen on palannut Benny Törnroos (alias ”Benny Darling”) ja viime vuonna syntyi idea tehdä 30-vuotisjuhlalevy.

Törnroos työskenteli pitkään Ylessä ja oli Åke Grandellin läheinen työtoveri. Levylle tulee tällä kertaa ruotsin- ja englanninkielisiä sanoituksia ja sen on äänittänyt levyprojektin kolmantena puuhamiehenä häärivä Robi de Godzinsky. Levyn on tarkoitus valmistua kevään mittaan.

Åken jazzfestivaalin perjantai-illassa kuullaan ”Benny Darlingin” lisäksi naissolistia nimeltä ”Mary Valentine” (The Voice of Finland-ohjelmassa hurmannut Maria Höglund), joka tulkitsee kaihoisia elokuvasävelmiä.

Maria Höglund

Society Fox Orchestraa johtaa Annika Brushane-Viitala, joka myös Ladies First Big Bandin perustajana ja leaderinä tunnetaan.

Annika Brushane´s Society Fox Orchestra:
Annika “Ann Blueshoney” Brushane, (leader, sax), Kimmo Leppälä (a-sax, cl), Pauli Leppälä (a-sax/t-sax, cl), Nikopetteri Paakkunainen (t-sax, bar-sax), Juhani Komulainen (tbn), Raimo ”Pelle” Näätänen (tbn), Timo Paasonen (trp), Raimo ”El Papa” Korhonen (trp), Albinus Borg (trp), Jartsa Karvonen (dr), Curre Quarnström (b), Jukka Järvelä (gtr, bjo), Juha Halén (p), Benny ”Benny Darling” Törnroos (voc) ja  Maria ”Mary Valentine” Höglund voc)

Arttu Takalo (s.1971) on kouvolalainen vibrafonisti ja säveltäjä. Hän soitti XL-yhtyeessä vuosina 1992–2004 ja on julkaissut neljä soololevyä. Lisäksi hän on työskennellyt useiden eri artistien kanssa sekä tehnyt musiikkia eri kokoonpanoille ja TV- ja elokuvatuotantoihin.

Festivaaliohjelma: 

pe 1.3. klo 19.00 – Society Fox Orchestra & Benny Törnroos ja Maria Höglund
– Kauniaisten Uusi Paviljonki, Läntinen koulupolku 3, 02700 Kauniainen

la 2.3. klo 18.00 – Grani Big Band & Bianca Morales ja Arttu Takalo –
-Kauniaisten Uusi Paviljonki, Läntinen koulupolku 3, 02700 Kauniainen

su 3.3. klo 18.00 – Julia Korkman, Claes Andersson ja Robi de Godzinsky – Kauniaisten kirkko,
Kavallintie 3, 02700 Kauniainen

Liput: a´ 20 eur/konsertti. Varaukset: e-mail: info@gbb.fi tai puhelin 040-90 30000, www.gbb.fi

Kauniaisten jazzmusiikin kannatusyhdistys ry:n uusin tupla CD-levy THE BEST OF ÅKES JAZZ 2017 & 2018 on myytävänä koko festivaalin aikana edulliseen hintaan 15:-.

 

Takaisin
Translate »